用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發...一間原來很差的幼稚園
樓主: nana1104
go

有感而發...一間原來很差的幼稚園 [複製鏈接]

引用:我真的無想過一間幼稚園..有咁老師呀!!+令

原帖由 nana1104 於 12-06-17 發表
我真的無想過一間幼稚園..有咁老師呀!! 令我覺得好可怕...
幸運是自己可以有另一間更好的幼稚園..... ...
樓主,我知你講那一間學校。
我好想知道發生了什麼事而令你覺得呢間學校好差同老師冇愛心!
因我仔仔而家係讀緊呢間K1, 我眼見所有老師都好有愛心,我仔仔係細仔,自理能力比較差,老師都不嫌其煩咁教我個仔! 而家佢自理能力好好!另外一件令我感開心既事係我個仔有小小斜視,老師不停咁提我個仔要直望,仲尊登調佢坐正中間等佢可以容易啲糾正打斜望黑板!老師亦可以好清楚指出我仔仔有咩學會,有咩學唔識。我細b出世時,我個仔因為不能適應家中多了一位成員而有少少情緒問題,老師都留意到且耐心輔導我個仔,仲主動同我update仔仔係學校既情況,我個仔而家好錫細b, 佢話係老師敎佢要愛錫同幫手照顧弟弟妹妹!其仲有好多好多例子可以見到老師好關心小朋友!所以見到你個留言真感很surprise !
而家我個仔好喜歡返學,除了英文同中文進步了很多外,也學識好多品德!我一心諗住細b都讀呢間幼稚園!但睇完你呢個post突然好擔心!是否我看的只是表面呢?所以希望多了解發生了什麼事!謝謝!

如果樓主真的是講緊保x局譚xx少x的話, 我都十分十分舉腳讚成, 不讀也吧. 之前, 聽朋友說, 這間跟保x局陳x仁有聯繫, 所以才幫小兒報讀. 但由一開始交申請表格, 面試, 到交留位費, 我完全唔覺得這間學校有什麼可取之處, 唯一有好處地方就是有"學卷" 老師回答問題時, 完全沒有禮貌可言, 態度輕佻, 當時, 我完全唔覺得對方是一名老師. 所以, 我交了留位費都即刻幫小兒找過另外一間私校. 放棄這一間所為係黃埔區嘅名校.

回復 Lovelybaby2011 的帖子

名校又唔講得啦。但老師出名 "衰"  就好肯定。是一萬個肯定。如果你同校長又或者老師交流過,我相信大家都唔會再

搵到一間更差質素的幼稚園。( 我是指入面的老師及校長 )

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回復 Lovelybaby2011 的帖子

我當初都係因為想英文....最後老師咁樣..我都係收了無讀呀!!但無比留位費。。。。

所以原來不只我一倨有這樣感受呀!!!

一班根本不是用耐心去教導學生。。。只是因為英文而無了品德。。。我真的放棄英文。。。

回復 chinhung 的帖子

好感謝你們每一個都把你們知道同感受講出來。。。起碼有人明白知道我當天幾不開心。。。點會有咁老師???如果我當初真正決定比女兒入來...肯定會學識無禮物加不懂對別人尊重...只得到英文...

3個鐘學習生活...都是學校同家長合作..不是因為有學卷叫我們出去學及叩我們比錢留位吧....

回復 shin08 的帖子

我當初係因為有感而發....

但原來根本不只我一個人感受到問題呀!!!

希望不會影響到你....

因為我都無留位...所以我只是有感而發...

大女會入龍校....我希望我細細都能入到心儀學校....

所以你細細點你要想清楚....因為個人覺得....品德好重要....

chinhung  "'品德好重要"  發表於 12-6-30 16:42

其實我好明白一時失耐性是可以理解,因為一日要對住咁多小朋友,又有其他事要處理,老師,校長都是人一個。但你是一校之長,唔係每朝早企係門口笑騎騎就夠,"咁叫做交戲",但現在的父母很眼明的,校長你只是交戲只不足夠的,爸媽都看得出的,校長你咁好戲,不如轉去"演藝學院教做戲入門"啦!老師你既然自己揀得做幼師,起碼都要做好份工啦。你睇你們真的似也。根本就唔似老師。如果我是你們的父母就真是"嘔心兼吐血"。

簽名被屏蔽

請問為什麼有作者被版主冊除不隼發言呢???過激還是其他原因 ???什麼程況下才會被禁發表言論呢???

引用:回復+shin08+的帖子 如果你講自己個仔的

原帖由 chinhung 於 12-06-30 發表

如果你講自己個仔的係真的。個班動物老師就一定要有些獸性,如果不事,呢班動物唔怕 ...
講真,其實我唔明你講咩!
我個仔冇嚴重既斜視,只係有時鍾意打側頭望嘢!如果唔係好留意望根本會留意,所以我先覺得老師細心!
我只想理性討論,
咁耐以黎我係討論區見到話呢間學校好既有好多!大部份都係有小朋友係度讀既!
而話唔好的都唔係呢間幼稚園既家長!
有冇真正既家長可告訴我覺得這間學校老師如何呢?

Sorry ! 我是言論是對老師的個人操守,老師最幾本有的"尊言" 。絕對不是衝主你個仔而言。如果你覺得班老師是好的!你應該要信你自己所見及感受到的。你可以不理其他對呢間幼稚園的言論。況且,我都是講我自己所見及感受。

點解可以???? 我都不知道呀!!咩內容呀!! 發生了咩事???

同意。。。支持你講。。我只是分享當天比老師咁樣。。。點會有耐心溫柔對學生。。=。=

引用:回復+chinhung+的帖子 同意。。。支持你講

原帖由 nana1104 於 12-07-02 發表

同意。。。支持你講。。我只是分享當天比老師咁樣。。。點會有耐心溫柔對學生。。= ...
請你們停止對這學校老師既評激!
你和另外兩位會員在這個帖子不停說老師冇愛心,說沒有一所幼稚園比這間更差等等!但卻沒有實質例子!而你們只是就交留位費當日老師既對答就認定老師冇愛心!那我們有小朋友係度讀不是俾你們更清楚嗎?我相所有幼稚園的老師不會全部有愛心,但絕不會全間幼稚園既老師都冇愛心吧?你當天註冊見到一位你認為冇愛心既老師,就認為全間學校既老師都冇愛心???!!
就我個仔呢一年K1既老師,確實好細心,好有愛心。我個仔亦從老師身上學會好多好品德既行為!佢好喜歡返學!亦好喜歡老師!你不喜歡呢間學校,或者你只係想搵人支持你放棄學位!但也不用製造謠言吧!
對不起,我沒有惡意,只希望你認真想想我講既野,謝謝你!

bchi    發表於 12-8-31 14:37

你又何需這麼偏激? 我們這幾位mama, 都是把遇到問題寫出來, 如果, 你覺得這間學校咁好, 你可以推介給你的朋友, 又或者你這麼喜歡這家學校, 請你幫個忙, 將我們這幾位mama所遇到事情, 轉告給校長知, 等她好好教育一下, 這家學校老師. 老實說, 我只是陪小兒去過5-6間學校interview, 但其他學校給我感覺是, 老師回答家長問題時, 都很有禮貌, 又會主動跟小朋友say hello, 但這一家完全無. 現在, 我仍然清楚記得, 當日我交表格時, 只想瞭解一下學校的資料, 但都比一位老師用十分十分無禮貌態度回答我. 當時, 我問自己 "是否真的報這一間呢"? 當時, 亦都好想向學校投訴這位老師態度, 但一想到"萬一" 亞仔真係比這間收左, 之後日子就非常難過 好彩, 最終都等到waiting, 如果唔係, 都唔知點算??  

我應該是說"你又何必這麼激動呢?" 莫非你跟這家學校有什麼關係??

引用:回復+shin08+的帖子 我應該是說"你又何必

原帖由 Lovelybaby2011 於 12-07-03 發表

我應該是說"你又何必這麼激動呢?" 莫非你跟這家學校有什麼關係??
對不起!可能我昨晚真係偏激左少少!
我同呢間學校既關係。。。咪就係我係其中一位學生既家長囉!
我只係認為每一間幼稚園也可能有沒有愛心既老師,只係交表時遇上一位認為沒有禮貌既老師就說這間學校全部老師都冇愛心,是全港最差既幼稚園,實在講不通!
我只想為我認為有愛心既老師講返句公道說話!

引用:回復+shin08+的帖子 你又何需這麼偏激?+我

原帖由 Lovelybaby2011 於 12-07-03 發表

你又何需這麼偏激? 我們這幾位mama, 都是把遇到問題寫出來, 如果, 你覺得這間學校咁好 ...
謝謝您!
今個星期係家長日,我會同校長反映你哋既意見,希望那位老師有改善!

其實你不用不開心....

我當初開都講明...已經收了我女兒...只是有感而發....當初真的好想入..係因為英文...

但收了我女兒...我親身感受到老師這樣對待....講出來....想分享....

令我當初想入係因為學校英文環境...但老師不是一個人...而係我問了幾個老師..加打電話老師職員態度真的好差及無耐性....

如果真係一間老師好有愛心...點會因為我一個人之力而影響到呀!!

你寶寶讀得開心...是一件開心事...而我被學校老師職員態度都是事實....我只是想分享
而且開始明白到點解考去陳守仁人數比一年比一年少....
一間學校都有好同不好....但我親身感受到係一間無耐性老師對待我...我做人母親又點會親手把女兒送入一間係耐性又無愛心老師到學習????

如果你親身感受到老師職員無耐性禮貌對待,你又會把你心肝寶貝送入學校?????

這是我個人真的被這學校對待??
‹ 上一主題|下一主題