用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好嬲~~portfolio, 面試問題咩都要幫! (更新 : 叩門成功 ...
樓主: littleangelyy
go

好嬲~~portfolio, 面試問題咩都要幫! (更新 : 叩門成功了)   [複製鏈接]

回復 littleangelyy 的帖子

其實你都講個小朋友是叻,甘讀那間小學都沒太大所謂。你又何需甘著緊幫人。

bjw  如果讀邊間學校都一樣的話,就無所謂名唔名校啦...........  發表於 12-6-22 10:47
littleangelyy  係囉....做得朋友, 梗係想人地好嘛!  發表於 12-6-14 10:49
sheffield  自已都係做人亞媽,雖然唔唔係自己細路,但總是想每個小朋友都得到最好的更何況是朋友的仔女,又覺得小朋友有點天份…  發表於 12-6-14 09:21

如果家長本身冇了解過學校概取向, 就算小朋友入到都未必係好事..... 現在所謂好的學校, 好多時都要家長多方面支援..... 例如 :

學校會要求星期六/日, 帶子女去某地方遊玩(如赤柱之類), 之後就寫專題報告
*學校唔係唔帶, 只係想學生多D見識, 只可帶容易控制的地方

功課/測驗/默書 多概學校, 學長要有心理準備 需要長期/長時間做陪讀書童...

你朋友咩都唔理/唔知.... 睇伯將來都係由個小朋友自生自滅... 讀得上就皆大歡喜, 讀唔上分分鐘又多單A1.....

釆佢都儍:;pppp:

chanshing8020 發表於 12-6-13 16:02

其實你都講個小朋友是叻,甘讀那間小學都沒太大所謂。你又何需甘著緊幫人。 ...

千里馬也需遇上伯樂.........
一個資質好的小朋友, 亦需一個好的學習環境去發展, 建立和及擴展潛能.

bjw  agree  發表於 12-6-22 10:48
bjw  agree  發表於 12-6-22 10:47
sheffield  同意!  發表於 12-6-14 09:22

jojkwok 發表於 12-6-13 16:29
如果家長本身冇了解過學校概取向, 就算小朋友入到都未必係好事..... 現在所謂好的學校, 好多時都要家長多方 ...

而家幼稚園仲可以係最top果幾個.....
但如果一直只靠小朋友的聰明讀上去, 家長又唔係好配合到.
一年一年甘lost 左一d野, 累積6年, 除非本身小朋友天資過人,否則可能變得平平無奇.

回覆:好嬲~~portfolio, 面試問題咩都要幫!!!!!!

若從另一面看,不要理會那孩子(無論他聰明與否);你若覺得她是你最好、最重要的朋友(如恩人),無論什麼事你都會盡一切能力去幫她;否則,你也會知道應幫到那裡。

若不喜,勿看。

我覺要適可而止...
之後她再問,你要老實d話沒時間幫佢寫,不過想討論仲可以,最好有d你忍住同佢講你都唔認答.
仲有,如果不是出於自己手筆d答案,其實會好做作,學校每年in咁多人,老師一睇就睇得出.

piyohk 發表於 12-6-13 17:10
若從另一面看,不要理會那孩子(無論他聰明與否);你若覺得她是你最好、最重要的朋友(如恩人),無論什麼 ...

一直以黎我係佢恩人多d.....
作為好朋友, 我覺得已人至義盡.

joeyxlma 發表於 12-6-13 17:25

我覺要適可而止...

exactly......我就係唔想佢講一d根本唔係發自自己心底的台詞..........

你朋友有你呢個朋友真係幸福, 我女女依家k1, 我都唔知點樣整呢d profile.

睇嚟你好prof.喎, 幫fd做埋portfolio, 又做埋consultant, 第時可以開一間專做呢類生意的公司

littleangelyy  good idea  發表於 12-6-13 23:44

醒目開學勳章 王國長老

回覆:好嬲~~portfolio, 面試問題咩都要幫!!!!!!

樓主,我100%明白你感受,夠膽講句以我蒲EK多年功力,自己吾識都一定會幫「佢」問,奈何身邊有人爛泥扶吾上壁。答到我都發發地爛咋了。個女吾係我既我只能盡力俾意見同分析,最終扭黎扭去做吾到決定我都無辦法

Charlotte_mom 發表於 12-6-13 18:58
樓主,我100%明白你感受,夠膽講句以我蒲EK多年功力,自己吾識都一定會幫「佢」問,奈何身邊有人爛泥扶吾上 ...
其實係咪我地太好人呢.................

我覺得妳已經做咗好多了,唔應該再幫妳的朋友。妳再幫的話,可能以後個小朋友學校有咩問題,一定會搵妳幫手解決。

幫都有個底線,至怕有人太老奉,利用你的善良啫! 所以幫到一個位你自己feel comfortable就算了。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+12-6-13+18:58

原帖由 littleangelyy 於 12-06-13 發表
其實係咪我地太好人呢.................
絕對係佢自己做人阿媽都唔緊,就算考到好學校佢都會認為係自己小朋友叻,而你無功勞的

其實你朋友係咪真係想叩門搵學校?定還是冇主見人叩佢又叩?你放鬆d,有d人係咁,見你乜都做哂咪接受囉!如果叩唔到,佢都未必下年幫個小朋友轉校,可能佢冇所為。思想影響行為! 你為咪當幫個小朋友,咁諗冇咁激氣!

呢個世界太多即食母親,自己唔用腦,又唔搵資料,最好在網上問一句,有人回佢八個景況、十二手準備方案!

littleangelyy  講得太好啦  發表於 12-6-14 10:51

唔好嬲!施比受更有福。佢慶幸有你咁好的朋友幫佢,但適時要話下佢,小朋友係佢的,要做好榜樣,如果再長此下去,小孩子都會下下像她般依賴。

可憐我咩都靠自己,仲要幫人,但就變得強左。

‹ 上一主題|下一主題