用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小學中文差, 有什麼辦法可以進步呢? ...
go

請問小學中文差, 有什麼辦法可以進步呢? [複製鏈接]

請問小學中文差, 有什麼辦法可以進步呢?
   5    0    0    0

我個女都差架剛上小一, 好似文盲一樣, 之後我同佢做多d exercise(等佢exam唔水驚自己未見過既題型)、睇書、加埋搵個中文老師, 成績又ok番, 試多幾樣唔同方法, 搵一樣適合你小朋友既, add oil

回復 hello_mimi 的帖子

謝謝您啊, hello_mimi!  
我平時都有比excercise佢做, 會次一考試, 閱讀理解果part 就全軍覆沒!
真的不知點算好~

moricha 發表於 12-6-13 14:14

要KEEP住俾小朋友做,囝囝以前都試過,在坊間有很多練習,買一本適合他的程度,因為有的深,有的淺,暑假期間,每2-3日做一篇,看看他錯什麼,解釋給他聽,另最好在暑假期間培養小朋友有閱讀的習慣,就這樣,囝囝在P4時,就沒有這方面問題.

囝囝mama    發表於 13-2-15 23:34

moricha 發表於 12-6-13 12:07
請問小學中文差, 有什麼辦法可以進步呢?
我囡囡現在讀小二, 所以我只有幫助初小的經驗可分享 :

小一的中文比幼稚園深咗好多, 我囡囡初上小學時都係中文最差.

沒有方法令中文可即時進步 (所有語言都一樣), 要睇番小朋友係邊方面較弱, 循序改善

1. 寫字慢, 錯字多, 或好多字唔識寫 : 叫佢抄書, 同佢默書
2. 唔識作文 : 多閱讀, 做練習, 同小朋友玩作句遊戲 (即利用課本內的詞語, 父母和小朋友每人作一句,, 然後互相比意見
(初時小朋友可能作唔出, 但都要比佢試, 或者父母作一句出來, 要小朋友用紙筆改成書面語寫出來.)
3. 閱讀理解差 : 做練習, 多閱讀, 可以選故事書, 然後一齊用話劇形式演出故事, 可以加深記憶和趣味.

過程開頭都好辛苦和花時間, 因要小朋友見到有咁多字, 通常都好抗拒, 不過一旦建立到小朋友對閱讀的興趣, 中文會進步得很快, 我囡囡細個時只愛看公仔, 對一堆字很抗拒, 但到現在她喜歡看小說, 因故事劇情豐富又緊張, 而且文字的相像空間會較多 (她看完文字後, 喜歡想像主角的外表, 然後晝出來.

mindwong    發表於 13-6-22 11:03
SCKnight    發表於 13-6-21 00:16
aeiou_drm    發表於 13-6-20 15:39
silvia_ng    發表於 13-6-20 11:33
囝囝mama    發表於 13-2-15 23:34

回復 moricha 的帖子

講完故事問番佢一兩個問題, 久而久之系有用嫁.

囝囝mama    發表於 13-2-12 14:33

樓主小朋友平日做中文功課慢5慢, 如果係慢, 你要限時間,比佢做, 等佢中文轉數快D, 對考試有幫助.

Add Oli

謝謝各位賜教!  我地會努力!!

引用:回復+hello_mimi+的帖子 謝謝您啊,+hello_

原帖由 moricha 於 12-06-13 發表

me  too

多睇故事書..

回覆:moricha 的帖子

其實除咗練習之外,可以教下佢考試技巧,例如:
擴張句子:見加箭咀喺句子上,再讀下暢唔暢順先寫,唔駛浪費時間擦;
閱讀理解:先睇問題,再睇文章,遇到問題既答案可以即寫,唔駛喺文章再搵返喺邊;
填充,選擇題:先將答案上寫上題號,唔識既做咗其他先,剩返既答案再揀會易揀啲

我個仔本來中文都好差作文都唔合格添, 但自從耍他每日都做網上月讀理解之俊今次考試成績竟然有89分,我已足矣
‹ 上一主題|下一主題