用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等運到的星期三
樓主: yan52
go

等運到的星期三   [複製鏈接]

聖文德好似仲有5個位啊,不過我唔知有無看錯,係置頂2012小一校網分析有講。in左先算啦,信下你個小朋友,俾多d信心他/她,否則你緊張和擔心的情緒會影響到的,放心,上天一定有安排的

萬獸之王 發表於 12-6-13 21:57
回復 k_lego 的帖子

放左慈雲山天主教同聖博德!
你註冊邊一間呀

伍華小學

萬獸之王 發表於 12-6-13 23:44
聖文德好似仲有5個位啊,不過我唔知有無看錯,係置頂2012小一校網分析有講。in左先算啦,信下你個小朋友, ...
其實都叫自己接受現實嫁喇,

我都明白要in左先算...

其實自己策略真係錯曬.... 唉

都叫自己平常心去in.. 反正都預左88 :cry:

唔好咁快氣餒啊,要頂住,起碼過埋個面試先。或者真系好似d前輩家長話齋,到開學前先叫你後補上都唔定呢!最壞最壞打算咪讀依家手上呢間一年,再唸下插班囉,無咩大不了的!你依家果間係咩學校?

引用:唔好咁快氣餒啊,要頂住,起碼過埋個面試先

原帖由 萬獸之王 於 12-06-14 發表
唔好咁快氣餒啊,要頂住,起碼過埋個面試先。或者真系好似d前輩家長話齋,到開學前先叫你後補上都唔定呢! ...
博智

引用:唔好咁快氣餒啊,要頂住,起碼過埋個面試先

唔好咁快氣餒啊,要頂住,起碼過埋個面試先。或者真系好似d前輩家長話齋,到開學前先叫你後補上都唔定呢! ...
成績好就考插班姐,依家都唔知阿女咩料子

博智都唔錯架,我看他個升中派位都ok,同埋校舍又新又靚,老師同校長都好有heart,幾關心d學生的!話唔定阿女係裡面讀得好開心,考頭幾名,到時怕你唔捨得走!

引用:博智都唔錯架,我看他個升中派位都ok,同埋

博智都唔錯架,我看他個升中派位都ok,同埋校舍又新又靚,老師同校長都好有heart,幾關心d學生的!話唔定阿 ...

係好過溥仁囉!但係設施真係麻麻,課外活動唔吸引,我都仲未同阿女講

老師係有heart既.......我本來都叫自己接受現實, 琴日上佢個網了解下,

但一望見d課外活動就.........

如果係我就唔會咁在意課外活動了,如果學校果d唔吸引可以自己係出面報啊,但我怕到時阿女掛住做功課都唔得閒去課外活動了,好似話呢幾年博智好進取下,名聲都好左好多,所以學生的質素都高左啊,咁自然學習方面,學校係一定有所要求的了,仲有它有三個net駐校,呢樣野係好吸引的,我都係後尾先發現,本來唸住我女如果真係叩唔到的話,我都安安心心俾她係度返學的!

引用:如果係我就唔會咁在意課外活動了,如果學校

如果係我就唔會咁在意課外活動了,如果學校果d唔吸引可以自己係出面報啊,但我怕到時阿女掛住做功課都唔得 ...
因為我本來選的學校係課外活動方面都好多選擇。。隔離有個post見到話福德又好過博智,你有冇留意?有冇d咩意見俾到我,果開升中就9龍城校網,我見佢大間d..d設施又好似新d,但唔就腳,不過就有保母車。

如果福德同博智揀,我就揀博智,你上博智個網,看下他個外評報告,都ok的!p.s 我都看緊伍華個外評,有咩不足打定底先

引用:如果福德同博智揀,我就揀博智,你上博智個

如果福德同博智揀,我就揀博智,你上博智個網,看下他個外評報告,都ok的!p.s 我都看緊伍華個外評,有咩不 ...
其實我有開過份報告,見太多字就關左。。唉,係無選擇底下既選擇原來都咁難選!不過其實我咁講姐,我都唔make sure福德收唔收人。

要看的呀,得閒咪熟它,再向學校其他家長了解下,不過份報告係06年的,過左6年,我唸要改善的都改善左唔少,所以一定要請教下在學的家長,看下係咪真係咁!

魅力公主 醒目開學勳章

剛開始時, 我仲滿有信心, 覺得亞女一定得 ...

但而家 ... 我開始懷疑 .. 係咪我對亞女太有信心 ... 其實佢係咪真係唔係咁得架呢 ????  
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

引用:要看的呀,得閒咪熟它,再向學校其他家長了

要看的呀,得閒咪熟它,再向學校其他家長了解下,不過份報告係06年的,過左6年,我唸要改善的都改善左唔少 ...
我本身都無乜同區家長朋友,更諻論係呢間小學既家長了,其實都唔知點取捨,當初只係求其將博智,福德,溥仁,大成,天虹亂咁掉曬去最後,完全無了解過

我都係。。。等運到!

引用:剛開始時,+我仲滿有信心,+覺得亞女一定得+.

原帖由 wing 於 12-06-14 發表

但而家 ... 我開始懷疑 .. 係咪我對亞女太有信心 ... 其實 ...
我都係咁話,其實都擔心佢上到小學會係最差果幾個

我都係48網,今年派位好似真係好差,大家都好似打仗咁,我叩左5間,兩間無通知in第二次,今日in 一間,星期五in 第一志願,由派位有結果開始,一日難捱過一日,加上大女情緒問題,自己工作上又有d麻煩野跟…我都驚自己頂唔順爆煲呀

wing 發表於 12-6-14 01:10

但而家 ... 我開始懷疑 .. 係咪我對亞女太有信心 ... 其實 ...

同感。
面試完之後reject,不禁令我懷疑我對小朋友係自大,而唔係自信…
‹ 上一主題|下一主題