用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 可以具體講下學之園有咩咁好嗎?
go

可以具體講下學之園有咩咁好嗎? [複製鏈接]

佢口䠋好好,但好在那裡呢?
   3    0    0    0

醒目開學勳章

1.校本課程, 學校自製課本, 每年會因應小一學校既面試同學習要求而去更新課程.
2.一班兩位班主任+一位助教老師, 小朋友英文能力普遍都較佳.
3.重視英文Phonics 學習, 重視閱讀.
4.重視家校合作和溝通, 大量茶聚, 意見會, 一年兩次觀課, 讓家長多跟學校溝通.經常可以跟老師, 校長, 更至校監表達意見.
5.重視家長意見, 所有意見, 學校都會重視和快速回應.
6.活動學習得來又有教學生一定規舉. 所以小朋友都能有禮貌地快樂學習.
7.有show and tell 和外訪活動, 培養小朋友自信心和增廣見聞.
8.強大考小一支援. 學校會安排參觀各熱門小學, 家長不用在open day 同人逼, 更可參觀小學上課情況, 更多發問和了解機會. 學校更舉辦K3 家長分享考小一心得, 定時發放小一報名時間表. 提供免費面試班, 更有講座和書本教具教育家長應如何面對小一面試.
9. 唔單止校長, 校工姨姨, 書記都會記得小朋友名字, 很有親切感.
10.中英數都有一定程度, K2-3唔駛出外補習也足夠應付小一.

Thanks for the info , 咁d老師有愛心嗎?覺得佢地cool cool 地,interview 時有一個仲好兇下........

我小朋友唸凱帆校, 整體老師也有愛心, 校長都幾好人.(是有一點進取)
PN 和K1 時老師會比較溫柔細心, 對孩子的耐性很大.
我兒子唸PN 初期有點不合作, 不聽老師指示, 老師十分有耐性教導他, 每天也跟我通電話溝通. 我覺得老師很有經驗亦很有愛心.

K2時會有一點不同, 中文老師會比較嚴厲, 英文老師就比較溫柔, 一個做紅臉一個做黑臉.老師解釋是有意如此安排, 因為孩子K2了, 不再是baby , 要準備考小學, 所以其中一位老師會對他們嚴謹一點.

datejust  多謝分享 !  發表於 12-6-14 14:36

我囡囡今年在海逸k1老師和嬸有愛心嗎?因為本人覺得一間好學校最重要有愛心對小朋友,同時要有老師和家長溝通,不是指有校長講和老師講,有一間在九龍塘學校自以為可以有power可以入

continue以上,可以入九龍塘名校小學,好似以為家長想要求學位,所以要家長聽話不要多事,
‹ 上一主題|下一主題