用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 温馨提示: 小一課前評估
go

温馨提示: 小一課前評估 [複製鏈接]

Please be reminded to attend the Adapting happily into JP1 day on June 22 evening.

0    0    0    0

Thanks

如各家長已經幫小朋友報拔尖班、下星期五就要過老師評估啦。

回復 elizatyy 的帖子

我沒有為小朋友報拔尖班,一年級要時間適應,唔想一下子咁辛苦,我又要返工,一年級可以做掂功課温掂書巳不錯。

Parents may buy textbooks from the textbook agent at school tonight.  Pls prepare cash / cheque, the amount should be approximately HKD 1,300.

其實知唔知今晚班小朋友做過咩? 我仔又係一貫作風 -- "秘密", 唔肯講我知!! BTW 你地估會唔會group 1 & group 2係IJ, 其他group 係主流? 因為我數過group 1 & 2 加埋剛好29位小朋友, 其他group我先生話係每group 16人. 你地小朋友邊group??

如果主流一班收咗32人都唔算超收好多, 我估一班裏可能有幾個會放棄學位。我仔回報話這是面試, 老師重要計分的。不過他話玩得很開心。

回覆:温馨提示: 小一課前評估

我仔都話好玩,仲話老師唔係考佢,只係同佢玩。又係乜都唔肯講,只講有拍波。

我仔都話有拍波, 同返屋企同我玩"老師話"! 佢話好好玩好開心. 今日仲同我講"好期待小學的生活!"
我仔果group 14人, 但只有13個小朋友到! 我知崇幼IK有位小朋友註了冊(IJ), 但上星期宣小waiting 入o左, 會放棄IJ個位! 唔知係唔係就係佢無到呢!!

如果第一、二組都是J1的同學仔的話, 由J1到J6 都會是同班同學仔啦。我仔仔有個同KG 的同學都是同組。其他有1/3 是穿TTPSKG校服的小朋友, 不知道是否IK部的學生? 另外,當日在第一組登記處見到J1class teacher Ms Laura。

係啊六年都係同一班! BTW 我仔無穿校服架, 我唔想佢好似好另類咁, 所以帶了衫俾佢換. Ms Laura教得好好, 她是我仔K1老師, 但有聽說今年唔教J1, 希望唔係啦!!

我睇返這兩年來IJSS的通訊都見到Ms Laura. 點解有一班級會有兩個NET?

elizatyy 發表於 12-7-2 22:55
我睇返這兩年來IJSS的通訊都見到Ms Laura. 點解有一班級會有兩個NET?

死喇, 唔明你問咩添! 你想問點解Ms Laura 又教J1又教IK1? 定係點解 J1會有兩個NET教?!

BTW, 我想問我地係唔係上小一預備班之前都唔需要返學校架喇?! 無家長會要返架喇可??

I am reading the IJSS newsletter issued in June 2011.  It shows Mrs Erica and Ms Laura are the class teachers for J1.  
My son is not studying at TT KG. I am not not sure of  the arrangment.
‹ 上一主題|下一主題