用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有沒有方法減少bb重複自言自語?請各媽媽可以分享心得。 ...
go

有沒有方法減少bb重複自言自語?請各媽媽可以分享心得。 [複製鏈接]

0    0    0    0

囝囝自22個月開始不斷重覆某些歌詞。我和先生都不再看聽唱那歌詞,但囝囝已重覆一個月了。坐時唱,吃時唱,玩時唱,只要你見佢一開口就係唱首歌。去人地屋企朋友都問仔仔為何唔停咁講野。希望有方法stop到佢,等佢可以留意身邊野,唔好只自顧自唱歌,謝謝。

我都想知有咩辦法!軟硬功、解釋埋,都停唔到佢把口!

Suggest to focus on the foundational developmental milestones rather than put out the fire at the surface, although it's hard to make this decision.

回復 kelvin_hmlau 的帖子

Soorry, 唔係好明要點做?!

回復 psv 的帖子

其實小兒年幼時都係有鸚鵡學舌(e.g. 問佢"你叫乜野名", 佢會答"你叫乜野名") 同 delay echo (e.g. 忽然背廣告, 天氣報告等).

不過小兒都有唔少"火頭" (情緒, 溝通, 專心, 言語, 感統等), 唔得閒處理"自言自語"問題.

我主要將努力放在安撫佢的情緒, 加強佢的能力. 現在孩子逐漸"正常化"中, 自閉問題亦逐漸減少, 自言自語也沒有了.

大家努力!

多謝分享,睇你已經行緊條直路,請問條爛路行佐几多年?

我都明白呢樣野係無捷徑。要放時間係佢情緒學習互動各方面。始終可能係囝囝佢明白認知既世界有限,佢就係咁重覆佢記得既野。我而家幫囝囝報左社交班,去解決佢被動同唔同人玩既問題。真係好多野要幫佢逐樣逐樣慢慢來學習。多謝你既分鐘。

我女也常自言自語同唱歌. 也在苦惱如何幫她... 剛找到呢個題目有人問過.... 大家可有什麼意見? 小女多講"名詞"未到句子, 但佢學咗就成日重覆講.... 都唔知如何令佢進一步. 大家可有方法?

回覆:llam1210 的帖子

我都努力中。

‹ 上一主題|下一主題