用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田官立與沙呂你o地會點揀呢?
go

沙田官立與沙呂你o地會點揀呢? [複製鏈接]

沙田官立與沙呂你o地會點揀呢?大囝都算谷得的,成績幾好,性格主動.重有細佬跟尾但性格貪玩D.
兩間的老師如何呢?多謝意見!!
   3    0    0    0

引用:沙田官立與沙呂你o地會點揀呢?大囝都算谷得

正常都係揀沙呂. 除非沙官小係你附近.

回復 FiFi618 的帖子

請問沙田官立小學好嗎? (新田圍)
我老公係呢間畢業,上當年係新校黎.

kerkermui  one of the most pupular one in taiwai.  發表於 12-6-22 11:17

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

對!不是同一網,是抽中沙官但叩門沙呂.
多謝大家意見,想問問師資有何分別呢?
升中壓力有不同嗎?謝謝

引用:對!不是同一網,是抽中沙官但叩門沙呂.多謝

原帖由 FiFi618 於 12-06-22 發表
對!不是同一網,是抽中沙官但叩門沙呂.
升中壓力有不同嗎?謝謝 ...
唔係填沙呂第一志願都有得in?! 沙呂似乎今年真係放鬆左...

winnie@pooh 發表於 12-6-22 08:14
唔係填沙呂第一志願都有得in?! 沙呂似乎今年真係放鬆左...

非也!我地冇得 in,檔主是特權人士!樓主,我係你一定揀沙呂,快快決定然後放出位吧!

回覆:橫風王道 的帖子

沙呂今日家長日同考分班試囉喎

lmy

我係填1+1+0,唔知咁算算放第一?沙呂冇要求3次都填佢,一呂先有所以我冇得in.

升中壓力有不同嗎?謝謝

FiFi618 發表於 12-6-22 19:08
我係填1+1+0,唔知咁算算放第一?沙呂冇要求3次都填佢,一呂先有所以我冇得in.
恭喜你呀, 想問一下你, 教友會唔會易d叩入? 你個小朋友一定係好叻....
大抽獎中沙官已係利害, 仲可以自行叩入沙呂.... 真係恨死好多家長...  

醒目開學勳章

回覆:FiFi618 的帖子

睇下你鍾意邊間中學。兩間都有聯系中學,都係band one 英中,入到全級頭25%都好有機。

我個仔讀緊沙官,學校課程冇教高半年,正常程度,正常功課量,有d家長仲覺得教得太淺。我見佢都讀得幾開心。如果輕輕鬆鬆可以入到band one 中學,何樂而不為?

fw9166  請問沙田官立小學,我老公是old boy +首名=20分,那自行有機會入嗎?  發表於 12-6-23 22:27

多謝Geni寶貴意見!
Garyz88
我囝囝沒有特異功能,沒有考很多証書,沒有考很獎牌,只有幼稚園的品學獎.
但他每星期有返教會,學習很多禮貌及品德.
老實講叻的小朋友太多,父母能控制的太少.
能夠考到多間心儀的小學全靠主的恩典,所以你問我我一定答你返教會是很大幫助的

引用:多謝Geni寶貴意見!Garyz88我囝囝沒有特異功

回覆:FiFi618 的帖子

我班亦有一個小朋友叩入了沙呂, 個小朋友及家長近乎零參與學校活動, 什麼獎都沒有, 3年幼稚園, 機乎無家長知有這個小朋友存在, 除左叩入了沙呂的一刻.... 大家都覺奇怪, 因為全班最叻的三個同學都叩唔到, 連2nd-in都沒有, 而唯一可以肯定的是, 他父母是教友。

我不是說學校優先給教友叩門有問題, 只是想給大家心中有個數... 沙呂的收叩門生的評分準則。

回覆:沙田官立與沙呂你o地會點揀呢?

我朋友個仔都叩入沙呂,佢冇宗教,亦冇獎杯獎牌。我估係睇小朋友既表現。

FiFi618 發表於 12-6-22 19:08
唔明!兩校處不同校網,而兩校都要求要曾經選過才有面試機會,到底你是怎選? 88 網選 1+1+0,即 91 網冇選過沙呂而又有面試機會而又成功了?

Pepsik 發表於 12-6-24 12:02
唔明!兩校處不同校網,而兩校都要求要曾經選過才有面試機會,到底你是怎選? 88 網選 1+1+0,即 91 網冇選 ...
關係...

回復 Pepsik 的帖子

我估樓主是在88網地址報沙呂1+1+0, 而沙官小是0+2+1下抽獎抽入了的. 但我想問一呂是一定要1+1+1才有得in? 如垮區1+1+0可否叩門和有面試機會?

引用:回復+Pepsik+的帖子 我估樓主是在88網地址

‹ 上一主題|下一主題