用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無論結果係點, 我都無悔了..
go

無論結果係點, 我都無悔了.. [複製鏈接]

交左7間叩門表, in左4間

之前3間都落空了..

今日in左最後1間, 之前一直都冷門黎既.. 但今年忽然爆冷跑出喎.. (呢間係我自行,同甲一既選擇,跨區的)

大約30人去in.. 我望到佢張name list有 接近40人, 應該有10人冇去 (問題係我唔知佢係咪只in一日)

交表果日我問副校長有幾多個位, 佢話根據教處指引係8個 (每班+2)

但今日副校又同家長講, 有4人冇來註冊 所以有4個位, 其實我都唔知係得4個, 定係4+8 個..

入到hall, 坐o係度, 等夠鐘, 每個小朋友行埋去老師度, 老師幫佢地貼番個名既lable..

因為我坐得好近, 所以我發現30個小朋友當中得我女1個 貼完有講唔該..

果一刻, 我同自己講, 無論結果係點, 我都要努力陪佢走下去..

win_bb  yes, 你個囡好有禮貌...必定有好消息的...振作呀~  發表於 12-6-12 00:48
   0    0    5    0

明白你的感受,我囡叩咗一間,成百人爭果八個位,自己儘咗力,唯有等,祝福你小朋友可以成功叩到心水.

Jenny'Ma 發表於 12-6-12 00:39
明白你的感受,我囡叩咗一間,成百人爭果八個位,自己儘咗力,唯有等,祝福你小朋友可以成功叩到心水. ...
多謝你..

其實呢d都係安慰自己既說話

不停同自己講 阿女都好乖, 因為之前in其中一間有問我欣賞個女d咩

我答完, 番到黎自己諗番, 又真係, 我真係好欣賞個女....

回覆:無論結果係點, 我都無悔了..

盡左力就ok架啦,努力,加油!

回復 Kittymummy 的帖子

大家加油!

很感人的分享. 囡囡需要你的鼓勵和栽培, 加油!

你個小朋友咁乖,老師會好欣賞的,既然盡左力,放鬆d,免得小朋友都緊張起來啊,好快有消息的!

加油呀!! 阿仔都有間好嘅(不是名校)收咗佢, 你都一定得架

你阿女很乖巧,作為媽媽的你也做得很好,做了個辦讓阿女看到,做事盡力,不要放棄,無論最終去了那間,也要盡力讀好
Wish your daughter get into a good school at last.

樓主, 小朋友既努力家長確看在眼內, 好感動的, 我女女都曾經係INTERVIEW前講過一句令我刻骨銘心既說話, 當時佢0岩0岩3歲人仔.

女女: 媽咪我地係唔係去INTERVIEW呀,
我: 係呀
女女: 你放心啦, 我會加油0家啦.

好感動之餘其實自己好無奈, 整個環境令到大人係不自覺之中比左壓力佢地, 咁細個就要佢地明白成敗, 其實真係好殘忍.
但女女呢句說話令我好安心, 因為我女女好懂事.  

你放心啦, 我相信你女女一定會有間好學校收佢, 而且會讀得開心, 因為佢有你一個咁錫佢既媽咪. 加油. ^^

回覆:無論結果係點, 我都無悔了..

真係好想喊,我係咪破壞左亞仔嘅前途呢,係咪我做得不夠好~~~~😔

Anson在2006年1月29日出世!

謝分享。
女女咁乖,一定好快有好消息。

"但今年忽然爆冷跑出喎"?  樓主女女係唔係收咗la?  

引用:+本帖最後由+klm402+於+12-6-12+09:57+編輯

原帖由 klm402 於 12-06-12 發表

樓主, 小朋友既努力家長確看在眼內, 好感動的, 我女女都曾經 ...
係啊。。放榜果日真係真係好唔開心,番到屋企都唔敢同個女講,但見到佢好乖,好錫我,唯有安慰自己,最緊要係佢乖,但聽到佢係咁講好鐘意xx小學,真係好無奈,乜都做唔到。呢間小學係好多人心目中係冷門,聽人話佢地自己區排到第4~5都派到,唉

引用:"但今年忽然爆冷跑出喎"?++樓主女女係唔係

原帖由 cutebear123 於 12-06-12 發表
"但今年忽然爆冷跑出喎"?  樓主女女係唔係收咗la?
唔係啊,我意思係。。果間冷門小學以往幾年係自行收生階段都無收足人,即係必入既,今年忽然收夠左仲有20個waiting

引用:謝分享。女女咁乖,一定好快有好消息。

原帖由 MaiGao 於 12-06-12 發表
謝分享。
女女咁乖,一定好快有好消息。
希望你都係。今日個人神經緊張咁,電話一響就嚇到彈起咁

回復 k_lego 的帖子

其實小朋友既一動一靜真可完全牽動到大人既情緒呀, 你努力啦, 只要你思想都正面, 你女女一樣都會得到最好既教育呀. 我會祝福你同你既小朋友呀. ^^加油加油.

k_lego  多謝你, 我會努力控制自己的情緒..  發表於 12-6-12 11:33

樓主加油, 你女女咁乖已經好安慰!!

樓主加油 too!

醒目開學勳章

加油!!
‹ 上一主題|下一主題