用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問聖心(private) VS 跑馬地聖保祿天主教 ...
go

請問聖心(private) VS 跑馬地聖保祿天主教 [複製鏈接]

大家有何意見?
   3    0    0    0

回覆:maradona 的帖子

我都想比知!我今天收到聖心電話說有後補位!
你亦收到聖心私小後補?

想請教maradona媽媽, st paul是否放第一呢? 同埋係咪聖心幼稚園所以可以考到聖心私小呢?

請問聖心私小只收回聖心幼稚園生, 以及難考入嗎? 因小女兒明年都想考聖心私小。先謝謝回答。

功課量:SH 多過 SP
中學直屬位:SP 多過 SH
中學排名:SH 高過 SP
學費:SP 免費
校風:不相伯仲

至於其他如地點遠近、阿女讀唔讀得 etc etc
自己諗

Sumyeema1  SP 個新校長是否很惡? 琴日自由有個 post, 家長去 edb 投訴個校長  發表於 12-6-12 13:41

回覆:請問聖心(private) VS 跑馬地聖保祿天主教

SP

Sumyeema1
阿女 p1~p6 都係同一個(舊)校長
新校長係阿女畢咗業至上任
不過都係嗰句 揀自己認為最合適嗰間

引用:功課量:SH+多過+SP中學直屬位:SP+多過+SH

原帖由 Rattie 於 12-06-12 發表
功課量:SH 多過 SP
中學直屬位:SP 多過 SH
中學排名:SH 高過 SP
Rattie,
請問聖心是不是教得淺考得深(即喺考高過讀緊嘅班級)?因而咁令到少人取高分,而又可從中睇到那些學生特別標青!

SH的中學派位不錯呢

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6393&extra=page%3D1

回覆:Rattie 的帖子

Hi Rattie,
I have a big big problem, please check pm!

pooh仔 發表於 12-6-12 16:14
Hi Rattie,
I have a big big problem, please check pm!

嗱 SH 我嘅資料係同我女同屆即係已經多年前
我所識嘅 SH 家長亦得三幾個 only
所知係佢哋嗰時勁多功課
咁 SP 亦轉咗校長
依家亦見 SH 派位似乎同 SP 差不多

8年前有得揀我會揀 SP 因為我想揀間容易啲直升嘅
當初又唔知個女讀唔讀得驚佢讀得辛苦
覺得 SP 會比較適合佢同我(working mom)多啲
地點近啲兼唔駛 $
not difficult choice for me really
you should decide based on your own situation

想問下中學直屬位點解SP 多過 SH?乜唔係大家都係按直屬80%計?

引用:想請教maradona媽媽,+st+paul是否放第一呢?

原帖由 joannechow1031 於 12-06-12 發表
想請教maradona媽媽, st paul是否放第一呢? 同埋係咪聖心幼稚園所以可以考到聖心私小呢?  ...
我係幫朋友問嘅,佢個女唔係聖心幼上的。

回覆:請問聖心(private) VS 跑馬地聖保祿天主教

多謝各位意見,其實兩間都係好學校,對我來講只是要$ or 免費!但係我個friend 就諗到頭爆

Cutemom0808 發表於 12-6-12 17:40
想問下中學直屬位點解SP 多過 SH?乜唔係大家都係按直屬80%計?

SP 小學得四班 中學有五班
SH 中學雖然有六班 但有兩間小學

sheffield  私小(3班計)上的都佔左約70個位…但碰啱係4班果年,可能會更多…  發表於 12-6-13 14:58

引用:多謝各位意見,其實兩間都係好學校,對我來

原帖由 maradona 於 12-06-12 發表
多謝各位意見,其實兩間都係好學校,對我來講只是要$ or 免費!但係我個friend 就諗到頭爆

...
我想知你朋友又喺顧慮甚麼?

回復 Rattie 的帖子

面對呈分時就十分感恩,有一間十分好的中學,提供了99直屬學位(180*70%-10)*85%。我要做的是保持女兒成績達標(雖然也不容易)就可過度中學。

女兒選ECA,一切從心出發,不用為升中作部署,得到的不只是技能証書。近日老師導賞 The Phantom of the Opera,女兒說『好好睇』,在某些repeated lyrics會全班和唱。她愉悅,我亦愉悅。

愛愛地球    發表於 12-6-13 12:10

教育局網頁寫聖心係...
班級教學模式         
採用活動教學模式,課節以科目單元為單位 (每節五十分鐘),以配合在課堂上進行教學活動。
http://www.chsc.hk/psp/sch_detail5.php?lang_id=2&sch_id=10

piggy-ma 發表於 12-6-13 11:04
回復 Rattie 的帖子

面對呈分時就十分感恩,有一間十分好的中學,提供了99直屬學位(180*70%-10)*85%。我要 ...

都係真架:選 ECA,一切從心出發,不用為升中作部署
阿女一路淨係鍾意畫畫
樂器都係見好朋友學中學,佢又跟住吹笛子
ECA 可以唔駛考試學起來寧舍醒神
‹ 上一主題|下一主題