用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

叩門結果 [複製鏈接]

今天通知叩門結果,有沒有家長已收到通知?

0    0    0    0

收到, 成功了

現在還收不到,是否要說失敗

回覆:叩門結果

我都沒有收到電話......

回覆:叩門結果

激死,阿女間幼稚園教的中文字太深了,面試時考的是簡單中文,4個識3個,數學ok,讀成篇英文冇難度,但都考唔到!
天意!!!

kp_sin2001 發表於 12-6-11 14:21
收到, 成功了
你仔仔好叻? 有無秘訣?
三個人, 一 條心 :-)

onelokgor 發表於 12-6-15 13:30
你仔仔好叻? 有無秘訣?

其實無咩秘訣的, 每一間都係考中英數, 小朋友自信心和笑容及禮貌, 咁未係home多練習, 最主要睇運氣居多, 考唔到未必係仔女唔得, relax..

kp_sin2001 發表於 12-6-15 14:55
其實無咩秘訣的, 每一間都係考中英數, 小朋友自信心和笑容及禮貌, 咁未係home多練習, 最主要睇運氣居多,  ...

你有無額外比你小朋友學乜同考乜呢?
三個人, 一 條心 :-)

onelokgor 發表於 12-6-15 15:31
你有無額外比你小朋友學乜同考乜呢?

有, 我自行教小朋友打table tennis, 有考章, 有比賽, 有學普通話同swimming 但這兩項咩都無考同證書

你好, 我小朋友現K2, 本人心儀是瑪小, 請問可否再分享多些叩門過程/ 準備或其他給我作參考, 謝謝。

瑪小如果要去到叩門, 真係超級講運氣的, 今年自行20分都係得一半人成功, 叩門都有成百幾人, 最終好似得10個成功, 我諗明年會更加多了, 但真係想讀, 由頭放至尾都要選第一志願, 我發覺叩門時必睇K3成績再加要睇手冊, 可能係有否請很多假再加本身小朋友成績, 再加一對一INTERVIEW時小朋友既表演, 來計算出來

回覆:kp_sin2001 的帖子

今年校長說如選校甲乙部都㨂瑪小為第一志願的話,叩門就一定有得面試(其實很多學校如荔天都係咁),我有朋友並非選瑪小為首志願,結果冇得面試。

msrider 發表於 12-6-18 14:35
今年校長說如選校甲乙部都㨂瑪小為第一志願的話,叩門就一定有得面試(其實很多學校如荔天都係咁),我有朋 ...

但我之前見小一選校..有人好似甲乙部都無填瑪小都有得in...

回復 kp_sin2001 的帖子

謝謝分享。大多數學校都會睇你係咪從一而終(甲乙部都揀選為第一志願),才給予面試機會。最無奈志願得一個,如果派得差,又咁多人爭位,梗係要叩多幾間學校,以作保險。但間間都企硬要填佢為第一志願,咁即係已抺殺其他叩門機會。

我本人心水係....

(1) 瑪小
(2) 旅港開平
(3) 荔天
(4) 協和
(5) 嘉靈
(6) 聖紀文
(第7之後就唔知點排了,因為對其他學校一無所知),請問善導,愛德,聖安德烈,深水埗官立,基福等等,它們的口碑怎麼樣?

回復 jojoplanet 的帖子

今年開始小班教學,出年競爭仲大!

加菲 發表於 12-6-20 13:08

謝謝分享。大多數學校都會睇你係咪從一而終(甲乙部都揀選為第一志願),才給予面試 ...

愛德 : 一線學校, 這間出名谷, 派英中學位好, 無校車, 好難入
善導, 聖安德烈: 都算係二線, 前者校舍細, 小班教學, 後者剛好相反, 兩者均係中等程度, 校風OK
基福: 大班及多班, 感覺麻麻, 但校舍大, 交通方便
深水埗官立: 三線學校, 90%新移民, 校風麻麻

激死,阿女間幼稚園教的中文字太深了,面試

原帖由 sasakaka 於 12-06-13 發表
激死,阿女間幼稚園教的中文字太深了,面試時考的是簡單中文,4個識3個,數學ok,讀成篇英文冇難度,但都考 ...
唔洗咁快灰心嘅!好多特學校都會在開學前打比你問你重讀唔讀架

謝謝回覆,令我對其他學校有所了解。
‹ 上一主題|下一主題