用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 朋友突來的忽發奇想, work?可能?
樓主: klm402
go

朋友突來的忽發奇想, work?可能? [複製鏈接]

回復 Charlotte_mom 的帖子

N班要面試, 做細B又去IN一次K1, OFFER唔理想又再做大B IN多一次, 後來又到K2 IN P1, IN得唔好又到K3再戰, 都唔理想KEEP住係P1再戰插班位, 真係沒完沒了.

其實就算真係可以咁做, 但會對個小朋友成長多大的影響或後遺症? 會得不償失嗎? 係滿足父母衰要定小朋友的需要呢?

回復 ronniedad 的帖子

呢個真係值得深究既地方, in PN, K1細B又去IN, 大B又去IN, 插K2又去IN, 已知K2下學期要去考P1, 如果行細B上P1既策略由她KEEP住細B上, K2細B考P1如冇理想私少直資收就K3再戰, K3如考到理想既私小直資但派唔到理想小學. 就由佢KEEP住上小學再REPEAT已有OFFER既私立直資, 再keep住去扣門插p2, 真係只諗未做都知苦.

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+ronniedad+的帖子 呢個真係值得深究

原帖由 klm402 於 12-06-13 發表
回復 ronniedad 的帖子

呢個真係值得深究既地方, in PN, K1細B又去IN, 大B又去IN, 插K2又去IN, 已知K2下學 ...
考到直資就要放棄大抽獎,有d私校亦吾可以抽,睇黎你未知。不過你要知道,小學要揀學生就要做私校直資,否則就要受制於政府派位,中學亦一樣,你想安安樂樂一次過,吾好過兩年又煩一下,就要預左交20年學費(n1-k3,6年小學6年中學,仲有4年大學)。我就揀左呢條路了,個女今年升中,個仔將來亦可直升,我死少好多細胞。

回復 Charlotte_mom 的帖子

咁老實講呢. 許可既情況底下我寧願用錢去換返輕鬆d既生活了. 要咁樣左轉右插既等offer, 真係人都dim.
好多謝你既解釋. 依家明白多了. 謝謝.

簽名被屏蔽

回復 joeywongmy 的帖子

介意分享一下小朋友將會去邊間幼稚園repeat嗎.
說真的, 數真係可以計到好盡, 但係好重要既真唔可忽視小朋友既情緒, 好多人話係p1 repeat冇咁浪費, 但係小一既小朋友其實會明白留班既意思係咩來, 對於佢地信心上面可能會有某程度既打擊都唔定, 所以....既然係咁, 真係倒不如將把刀磨利d, 好過左試右試吧. 希望我女女可以安安定定地學習. 希望女女能以大b既身份更努力學習, 信心可得到更理想既提升.
‹ 上一主題|下一主題