用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ~~關於公平地分配小一學位問題~~
go

~~關於公平地分配小一學位問題~~ [複製鏈接]

有不少人認為小一選校分配辦法唔公平!!!

關於呢個問題.............. 我諗............

咁係咪你地認為係要以學生的實力分配學位???

咁如果又要公平起見咪即係要喺小朋友5歲的時候考一個公開試???

咁先算公平???  定係算殘忍???

再唔係................

唔通要以家長的實力分配學位???

咁係咪又係公平呢??? 其實而家都有少少傾向了以家長的實力分配學位.................講笑...........

咁.............

點樣先算公平?????

大家點樣先認為ok??? 不如放寬規則, 受歡迎的學校可以有權多開辦一間啦............

到時可能會有喇x1校,喇x2校,喇x3校,喇x4校,............

我諗............. 咁就會皆大歡喜??????????
   0    0    0    0

回覆:~~關於公平地分配小一學位問題~~

派唔到第一志願又覺得個天欠左佢嘅,係乜都聴唔入耳㗎,直頭係對牛彈琴。

ANChan59  Hit the bull eye.  發表於 12-6-10 19:55

年年都有人話唔公平, 忽發奇想, 不如由政府收回所有中小學再派位, 係校長老師派位, 派完學生才派校長老師, 唔知到時仲會唔會有人借地址, 跨區選校, 睇怕個個家長都會就近入學.(純粹講笑)
‹ 上一主題|下一主題