用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 午睡時間長,叫醒囝囝嗎??婆婆話成日瞓邊有時間學習. ...
go

午睡時間長,叫醒囝囝嗎??婆婆話成日瞓邊有時間學習. [複製鏈接]

囝囝午睡瞓3小時,一般小朋友都係1-2小時,叫醒佢好嗎?(約2小時時)
婆婆話bb成日瞓邊有時間學習呀, 哎!
   0    0    0    0

睡得好,學習都好些Wor.....點會訓左就無得學野呀,小朋友就係生活中學習,遊戲中學習.........
spw

三個鐘午睡唔係問題,問題係一日訓幾多個鐘.....如果下午需要去訓練或興趣班就浪費左時間,如果無野做咪訓到夠.但訓太多夜晚會唔會好夜先訓???

晚上10-6,全日共11-12小時

醒目開學勳章

囝囝午睡瞓3小時,一般小朋友都係1-2小時,

原帖由 cat1028 於 12-06-10 發表
囝囝午睡瞓3小時,一般小朋友都係1-2小時,叫醒佢好嗎?(約2小時時)
婆婆話bb成日瞓邊有時間學習呀, 哎! ...
婆婆講都唔係無道理!
隨著小朋友長大;上課時間都會有規律同定時,最好係響小朋友上學前同佢調適,番學上堂也順暢啲!
午睡時間短啲,夜晚瞓長些時間,對大人小朋友都好!

醫生話小朋友瞓覺係腦部發展其中一環喎.

8月返下午班,真係要再調整。

午睡對大人同小朋友都是好好的事,三小時真的不多了!
有小三小朋友都瞓兩小時再起身做功課溫書,事半功倍。
而家小朋友有時間就休息下~好

充足的睡眠對小孩來說是有好處的, 對惱部發展好, 我的小朋友由出身到5歲都睡得唔好, 又易醒, 到了5歲後才可一覺訓天光 ,  真的好累! 如佢可以睡為何要唔比啦!

終於有全曰班收咗,只要bb早d午睡,應會容易適應。(因正排i位,慶幸有全曰班收囝囝。)
‹ 上一主題|下一主題