用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 已經註冊既小一家長,有無睇過d課本
go

已經註冊既小一家長,有無睇過d課本 [複製鏈接]

今晚同媽媽睇過 d 課本,除左中數預期呀仔可以獨立應付到外,其他真係有 d 難度。
見到 GS 的生字都幾深且多,呀仔英語程度得 Starter 15盾,預期呢幾年都硬仗連場。

唯有 Summer 開始同呀仔預習定先啦。
   0    0    0    0

回覆:已經註冊既小一家長,有無睇過d課本

我又認為不用怕喎,雖然有新Vocab唔識,但不是正常嗎?他們去學校尋新知識,俾D信心學校同我們的小朋友。我就覺得呢個暑期是給他們盡情玩的,做大人認為可能是無聊的事。不知我是對是錯呀。

唔駛擔心 。。。 其實學校套GE 同中文跟大部份小學是一樣的 。。 一路跟學校學我諗ok架 。。 只是一次見到成年的課題好像很多 。。
好多小學開學都只買上學期的書 。。話時話 。。 朋友們買上學期書都要1200-1400 蚊……
相對上sfa書唔萛多…… 幫到少少荷包

cherry_bb  AGREE 不用擔心,老師有方法教他們  發表於 12-6-11 01:08

係呀, 千幾蚊買全年既書, 我覺得唔算貴了.  而且而家小朋友D書印刷幾精美, 又有立體感, 我估小朋友會好鍾意睇, 而家D小朋友真係幸福 ......   

估唔到小學生D書仲有咁多"打得開的小頁"

書商註冊果日話開學後仲有大約十本補充要買!
BoBoWing

醒目開學勳章

我無留意D書深唔深, 只覺得小學生既書包好重

回覆:xanax1mg 的帖子

未睇住,唔諗住,輕輕鬆鬆玩埋呢幾個月先!

‹ 上一主題|下一主題