用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何東與漢華,校風比較?
樓主: yicy
go

何東與漢華,校風比較? [複製鏈接]

培德..不是太好成績,只是一般.本人在南區長大,家人從沒給我選南區中學.全都在堅道升中.東區的嘉諾撒及真光等都是band1學校.小囡亦是band2女生,本人不歡維官,所以選何東.事實是不能要求太高學術,但亦中規中舉.意外的是有2班英文班,中文班都有很多英文教授既科目.就算是中文教的,都要學埋英文的生字.不過不知用什麼去衡量?9月已分晒幾班教學,即一班中會分2至3班去教中文及英文.程度高低卻又可以分得到wor?如果漢華...我會選培橋,培橋是放第三志願的.

漢華每月要比學費喎

ydoris 的帖子

謝謝你意見,明白每間有好有壞,近曰聽到不少何東負面消息,令我十分擔心揀錯路,看完你意見,釋懷了

Hi ydoris,

中西區b2,何東只有8個位,是否排乙1才有機會呢?Thanks!

ydoris  我囡是在NET12的小學...不過吾多女仔.叻既去晒BAND1...SO 我地入到.學生有來自南區,中西區及大嶼山.  發表於 12-6-13 13:45

醒目開學勳章 王國長老

回覆:何東與漢華,校風比較?

吾好揀培德啦,聽講而家差左好多(我係校友,所有舊同學無一個揀返去,無論中小學)。成績非常一般都算,仲有校風守舊又封建至lor命

chuntam  校風點「守舊又封建」呢?八卦想知。  發表於 12-6-13 20:24

引用:吾好揀培德啦,聽講而家差左好多(我係校友

原帖由 Charlotte_mom 於 12-06-13 發表
吾好揀培德啦,聽講而家差左好多(我係校友,所有舊同學無一個揀返去,無論中小學)。成績非常一般都算,仲 ...
封建守舊~乜唔喺嘉諾撒會嘅一向作風?

Charlotte_mom  笑左, 所以我無揀返修女學校俾我個女, 童年陰影呀哈哈  發表於 12-6-14 09:15

醒目開學勳章 王國長老

chuntam  校風點「守舊又封建」呢?八卦想知。  發表於 昨天 20:24

(DELETED)
所以有人話: 自己讀到書, 咩學校都無分別, sorry我第一個反對, 唔止係學業成績, 一間學校可以影響好多野

(呢段野睇完就算, 過2日我會delete, 我都唔想自己咁講自己母校, 不過我要講句: 對得住天地良心我講既每一句都係真話)

我有同事囝囝讀緊漢華中學, 話校風都唔錯, 同學仔都純品, 學校都管得幾嚴, 同學係學校有咩大小事情,  小至冇交功課呀...老師都會經常電話同家長溝通, 午飯限定在校內吃,..佢話佢囝囝讀得幾開心.

回復 boyboy~ 的帖子

我都覺得老師同家長溝通很重要, 這方面直資始終比津校好D
‹ 上一主題|下一主題