用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠邀梁振英瀏覽"小一選校"
go

誠邀梁振英瀏覽"小一選校"

CY瀕瀕落區,今日先落完東區視察民情,但見到家長們為了叩門,有的病了,有的失眠,有的失望又失望,有的朝九晚五叩門累了太累了,甚至哀莫大於心死,做父母及已上岸的我,見到正叩門的家長及小孩受到這樣折磨,心感難過,CY這就是香港教育制度了,除了房屋問題,教育問題都需要你打救,家長門為你們的付出致敬•••••••••

回覆:誠邀梁振英瀏覽"小一選校"

衣家個大抽獎都叫做相對公平架哪,邊有一個制度可以所有人都happy吖!

我覺得係應該要佢幾個女參加派位.

Iamtomy 發表於 12-6-9 22:18
衣家個大抽獎都叫做相對公平架哪,邊有一個制度可以所有人都happy吖!

...

何來公平??? 抽no. 大抽獎, 係好講運氣.........並不是按小朋友的資質, 實力分校......唉

wilon0904  認同廢除大抽獎  發表於 12-6-10 16:57

回覆:connielamyee 的帖子

再舉個例子,為何音樂椅會玩到開學後?明顯制度出咗問題。直資/私校一人可hold多位,而這些學位可作分流津/官校作用,及假地址執法力度等••••

宜家其實係個制度有問,另外,一個小班教學限定,令到幾百人爭8個位,辛苦家長,辛苦小朋友,辛苦校長,也辛苦了老師!

引用:Quote:Iamtomy+發表於+12-6-9+22:18+衣家個

原帖由 connielamyee 於 12-06-09 發表
何來公平??? 抽no. 大抽獎, 係好講運氣.........並不是按小朋友的資質, 實力分校......唉 ...
請問如何量度兒童的資質才公平呢?
有錢谷小朋友嘅家庭和冇錢谷小朋友嘅家庭又點樣可以做到公平呢?請問。

lugano  1000% agreed....  發表於 12-6-11 09:27
DaddyX  一針見血  發表於 12-6-10 16:59
wilon0904  測驗試真章  發表於 12-6-10 16:59

引用:再舉個例子,為何音樂椅會玩到開學後?明顯

原帖由 sukitelfold 於 12-06-09 發表
再舉個例子,為何音樂椅會玩到開學後?明顯制度出咗問題。直資/私校一人可hold多位,而這些學位可作分流津 ...
其實,在現今的社會風氣下,用任何的分配方法,都不能夠滿足得到大部分家長。

若將所有學校分成三個等級,有那個家長願意讀第三等級的學校?以前家長要辛勞工作,家裏有三、四個小孩,派得不好只有認命。現在家裏有工人,很多都只有一個小孩,千方百計都要比小孩最好的,派到第二好的,都想叩到第一好的。

以前要考試選小學,考得不好都可說是技不如人。現在是抽籤的,抽得不好只會令他們四出叩門。

我覺得政府要做的,是要提升學校的質素,至少要由官校做起。為什麼抽到甚麼xx道官立會令家長叫慘?
若能做到抽到官校都叫好的話,問題可解決一部分。至於如何提升學校的質素,等一些高人的意見吧!

wilon0904  抽到而讀唔到啲小朋友仲慘  發表於 12-6-10 17:01

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+12-06-09+發

原帖由 kls12 於 12-06-09 發表
其實,在現今的社會風氣下,用任何的分配方法,都不能夠滿足得到大部分家長。

若將所有學校分成三個等級, ...
我提議全港小學都改名叫喇沙小學,同一辦學團體做,咁未安慰到所有家長囉!
人人入喇沙,唔再B B Bar.

小魚兒正正    發表於 13-4-25 21:31
cmir   i love this idea  發表於 12-6-11 13:51
lugano  好正  發表於 12-6-11 09:37
connielamyee  都好喎  發表於 12-6-10 19:06
kaman488  GOOD !  發表於 12-6-10 18:35

回覆:Iamtomy 的帖子

到時就爭邊間喇沙分校啦。

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+12-06-09+發

原帖由 kls12 於 12-06-09 發表

若將所有學校分成三個等級, ...
這個才是有見地的看法。

其實何謂好的小學?可能只是家長的主觀意願而非實際的「好」「壞」

近年好多小學轉做小班教學, 都會令學額更加緊張, 加劇競爭, 假設學校開4班的話, 就一下子減少20個位 (5人X4=20), 而且叩門位亦因應減少, 因為開4班的小學, 叩門位全校只得8個, 下下幾百人同你爭, 仲未計出生率一年比一年激增.

回覆:誠邀梁振英瀏覽"小一選校"

sukitelfold 發表於 12-6-9 22:35
再舉個例子,為何音樂椅會玩到開學後?明顯制度出咗問題。直資/私校一人可hold多位,而這些學位可作分流津 ...

一個人HOLD幾個位, 係最無謂!

引用:+本帖最後由+DaddyX+於+12-6-10+18:16+編輯

原帖由 DaddyX 於 12-06-10 發表
1000個同意!

connielamyee 發表於 12-6-9 22:27
何來公平??? 抽no. 大抽獎, 係好講運氣.........並不是按小朋友的資質, 實力分校......唉 ...

咁係咪你地認為係要以學生的實力分配學位???

咁如果又要公平起見咪即係要喺小朋友5歲的時候考一個公開試???

咁先算公平???  定係算殘忍???

再唔係................

唔通要以家長的實力分配學位???

咁係咪又係公平呢??? 其實而家都有少少傾向了以家長的實力分配學位.................講笑...........

咁.............

點樣先算公平?????

大家點樣先認為ok??? 不如放寬規則, 受歡迎的學校可以有權多開辦一間啦............

到時可能會有喇x1校,喇x2校,喇x3校,喇x4校,............

我諗............. 咁就會皆大歡喜??????????

引用:+本帖最後由+DaddyX+於+12-6-10+18:16+編輯

原帖由 DaddyX 於 12-06-10 發表
小班都係因為政府唔想剎咁多校,等啲教師有工做,保障佢哋有飯開,E加唔係唔夠學位,係唔夠家長們愛慕嘅名校學位,開多幾多先夠吖?入唔到就有尊貴嘅家長嘈架哪。

我覺得起碼係唔好用個隨機號碼去做曬成個抽奬過程。或者可以咁:例如第一志願選A校(如有100個位)既人就係入晒一個pool就係呢班人到抽100個出黎。跟住第二志願B校如此類推。

Agree