用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個早上見四間,唸深一層都唔知為咩! ...
go

一個早上見四間,唸深一層都唔知為咩! [複製鏈接]

好累好累今早7點全家總動員,起身著衫、執文件,7:30分出門口去到第一間學校,搞完一大輪跟住極速15分鐘去到第二間,又搞一大輪去第三、四間,最後留下的系一身酸痛完成後都成1點幾,出黎後同阿女講,爸爸、媽媽已經盡曬力,得唔得就看你有無運氣啦!唸返起當時果個景像,真系覺得自己好似個傻婆咁,拖男帶女系條街度狂奔,最終好可能成為呢場爭位大戰裡面,大量炮灰中的一粒小塵埃,呢個派位制度真系玩死學生,玩謝家長,悲哀!
   2    0    3    0

回覆:一個早上見四間,唸深一層都唔知為咩!

你無撞時間已經好彩了天時暑熱咁搞真係攞命

大人小朋友也辛苦!加油啊!

其實我唔系無撞時間,系每間差唔到只相差15分鐘,仲要第二間一早去到,又好早叫左我地系面試室出面等,唸住可以正常時間去第三間(飛的士),點知前面果個人好耐都唔出黎,另外幾個面試室都完成2 ronund了,都未出黎,結果我地遲入去,但好快就走,飛得的士黎另外兩間各遲半個鐘,最後學校都俾我地見埋,雖然明知無機會,但俾小朋友攞下經驗。當然對於家長黎講真系好辛苦,但唸深一層,今時今日我地咁頻撲其實可能最後得個吉,陪跑多,所以依家冲完涼坐下來靜思下,一切都系講運數,無得唸、無得控制,好似肉隨砧板上咁,咁唔好彩遇上今年多左好多適齡學童,學校In人時間又差唔多,所以表面有機,實際無望!

辛苦晒﹗
今日我上晝一場加下晝一場已經好累。
係下晝果間,我見到有d小朋友已經累到發脾氣。

引用:其實我唔系無撞時間,系每間差唔到只相差15

原帖由 萬獸之王 於 12-06-09 發表
其實我唔系無撞時間,系每間差唔到只相差15分鐘,仲要第二間一早去到,又好早叫左我地系面試室出面等,唸住 ...
絕對同意你嘅講法,媽媽可以做嘅就係幫你交表爭取面試機會,之後就係睇小朋友自己嘅表現同運數。好運就間間都得,衰起上嚟就真係10間都無人收但無計,都要咁做,唯有希望就算最想嗰間唔收,都有一間比較好嘅收。真係唔想去被派位嗰間讀依家個電話一響就好緊張

我根本就無去派果間注冊,去左一間好少少既登記左先,但呢間真系只系比果間好少少,好過無咁。自從玩左呢個遊戲,我既希望同意志一日一日消磨,下星期就揭盅,系龍系蟲都要認命了!我地一齊等運到吧!唉............

你點樣去咗一間好少少嘅登記呀?唔太明白?

我一攞到注冊證覺得唔滿意就去左我朋友識人果間,就收左我小朋友了!但真系唔好得幾多,難聽d講句,等於本來跌左落化糞池,但依家就浮上糞水面咁囉,因為本來果間系開得一班,即系面臨殺校果種啊,你話系咪好少少吖,起碼唔使殺校先,所以我真系好慘!!

面試令到家長覺得好無奈,叩門根本係比好出色既小朋友,比較怕羞同英文唔係咁好既,相信機會好微,好幾間都係三百幾收十個,自問小女真係唔係呢班人最叻困十個~

希望大家者能夠叩到一間心儀學校,唔係第一,第二第三志願都好

其實我唔明, 點解有D學校面試要玩兩粒鐘!
講真, 又考呢樣又考果樣....對一個只有五六歲的小朋友, 真係好殘忍.
未見官先打三百, 我對呢類學校印象麻麻.

CY826  絕對認同但又想入讀嗰d學校無辦法  發表於 12-6-9 23:03

呢個遊戲只是上半場剛開始, 第一輪結果出後可以開始下半場, 戰線可以去到九月初.  

但總看過去呢幾年戰果, 有心叩唔放棄的很少見唔得, 關係是叩到邊間, 而且好多媽咪都叩到唔止一間.

一身兒女債...

努力!加油!支持妳們

我今朝 in 咗5間,下午一間好好彩 d 時間啱啱好,自問要為阿女要做的已經盡晒力,現在只有聽天由命喇!

萬獸之王,我地今日可能大家碰過面喔!

我女今日in 三間,佢無咩,當去玩,係我同c6攰囉

比較怕醜,英文唔係咁好既<~我個女囉!唉!

各位嗲哋媽咪加油呀!!!!!!!!!!!

大家加油!如果我們吾盡力,小朋友好慘!

600個小朋友揀10個,機會真系微到無咁濟,所以4間有兩間一定唔得,聽日希望另外果d有消息啦!
‹ 上一主題|下一主題