用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mamatinetine
go

2012 小一 [複製鏈接]

想問吓大家,嚟緊16-18號呢三日預備班,係未小朋友唔使著校服架?另外你地三日都會去哂嗎?我有一日我同老公都放唔到假,唔知搵婆婆去聽得唔得呢?

回復 高齡產婦 的帖子

其實我一路都想去學校參觀架! 見 BK 啲家長話可以打去問學校, 學校就會安排喎! 於是就打去問學校, 當時咁啱打去學校職員話已發通知信給各沙田幼稚園架啦! 你可以問一吓你間幼稚園老師啦! 於是便立即打去問, 老師話可以幫我問吓, 隔咗一日, 老師就發了一張申請表給我啦! 但 deadline 已經過咗一日, 即刻 fax 過去學校問可以參加嗎? 好在佢哋話可以, 如何唔係就錯過了!
其實我間幼稚園(冇宗教嘅)係唔會發有宗教嘅學校活動給同學媽媽的, 如果唔係我當時靈機一觸打去學校問就後悔架啦!

學校每年大約於 7月頭會通知學校邀請信參觀的, 活動為期三日(上午9時至中午12時), 家長務必出席三日就有聽講証書派發(學校網有上年的活動相片), 小朋友就參加樂學大課堂, 而家長就有家長課程, 當中有小休(茶點), 三日都有參觀校舍活動, 表演訓練同最後一日就有結業禮!

學校有安排升上P1學生同 升 K3學生, 各有五班, 每班 20人, 共 100名額 (若報名人數超額, 就會採取抽籤決家)!

咁你出年可以留意吓你學校有冇/親自打去問都可以的!

回復 SY_Joanne 的帖子

咁我下年一定要打去問下先...
我上月中見囝囝幼稚園校長時, 佢都冇提喱間學校有得參觀, 所以下年一定要主動追問下先得...
真係唔該晒呀!

估唔到咁多人報考"普教中"班, 阿囝話只係問佢姓名, 同讀生果名, 跟住就走得  

回覆:高齡產婦 的帖子

你可以自己打去學校,佢地都好歡迎,主仼好好禮貌,因為我在九龍讀幼稚園,所以又係無資料。後來佢call back我join埋其他幼稚園一齊參觀學校,但我無參加三日的家長學堂。

估唔到咁多人報考"普教中"班,+阿囝話只係問

原帖由 applestar 於 12-07-13 發表
估唔到咁多人報考"普教中"班, 阿囝話只係問佢姓名, 同讀生果名, 跟住就走得   ...
我阿囡話叫佢唱首普通話歌,再問佢鐘意食咩水果,同埋點解鐘食喎

想問吓大家,嚟緊16-18號呢三日預備班,係

原帖由 yan321 於 12-07-12 發表
想問吓大家,嚟緊16-18號呢三日預備班,係未小朋友唔使著校服架?另外你地三日都會去哂嗎?我有一日我同老公 ...
我冇報到,因為阿囡要上暑期班

引用:Quote:原帖由+yychu0219+於+12-06-23+發表

原帖由 mamatinetine 於 12-06-23 發表
請問可不可以話我知 ,扣門要什麼?

個人的檔案有限制頁面數量嗎?

請問吓去年小一的家長, 開課後, 有冇什麼文具係學校指定要帶的,例如: A4 sz or F4 sz file 之類.  Tks.

有冇什麼文具係學校指定要帶,<<<無指定要帶咩...,不過我就比左個F4功課袋,同埋FILE,因有D長工作紙放,D功課放入功課袋處理會好D

謝謝 KittyPo, 因為聽過有d家長話要準備透明 F4 File, 所以諗住買定. 係呢, 學校用 A4 SZ 定 F4 SZ 多 ?  

回覆:small-pekkle 的帖子

F4同A4都有,各佔一半。

謝謝! 即係可以買定F4同A4 size file 先

請問如果在學校訂飯, d 飯好唔好食.另大約一個月要幾錢呢? Tks.

冇人覆 ga?

d 飯好唔好食????嘩...呢個好睇你小朋友口味,個個唔同,就我仔而言OK啦,一般啦,日日食你都厭...,不過我仔都無炸形,@$17.5/餐

回復 kittypo 的帖子

今年的供應飯商轉咗不是上年果間了, 所以未知好唔好食 wor
但以我所知, 選擇供應飯商是會由老師及家長代表試食後再決定的,應該 ok 呱

唔該哂.  

我都首輪交表收左,多多指教

回覆:2012 小一

下星期五有家長會同新生訓練日

‹ 上一主題|下一主題