用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 2012-2013小一新生
go

2012-2013小一新生 [複製鏈接]

我係後補入咗小一架, 各位旅港同學好嗎?!
   1    0    0    0

hi !我囡囡都係後補入的!

大家好!我仔仔是首輪自行入的,你地有冇參加7月7日的「普教中」評估試呀?

我都有參加普評ar, 不過信心不大, 其實我想讀中文班, 純粹係比個囡試下

我係7號早上9點叩門嗰批in 架, 你地呢??

我問過ar囡英文補習班個祕書同劍橋英語既老師, 佢地不約而同話呢間學校好好, 程度比較深, 但讀到開平中就見到d學生讀得好開心喎

我其實想阿仔入普中班,但對普評試信心不大,希望得啦!

casttle 發表於 12-6-12 01:40
我問過ar囡英文補習班個祕書同劍橋英語既老師, 佢地不約而同話呢間學校好好, 程度比較深, 但讀到開平中就見 ...

程度深?我無聽過開平程度深呀!我只知道好多人講呢間學校好,校長親民,老師友善!

深都唔夠荔天深,這間老師的評價very good,而我都有俾囡囡試吓考普評試,我希望囡囡入到啦!入唔到都唔緊要,一星期有兩堂普通話班,亦都可以加強他們的普通話。

其實程度深係點黎評都唔知, 收集D媽咪意見, 個個唔同睇法, 都係等自己個囡入去讀先算啦, 不過真係好多人讚過呢個開中, D人識開小係因為開中, 所以我比囡囡試下, 入到開中我都開心滿足架嗱

請問 開小, 基榮, 協和(太子) 依次序那間好? 謝謝

基榮唔識, 協和識人都冇去in, 最後only叩咗開小, 本來都有d後悔, d人話我儍,有協和唔讀, 但之後問咗一d補習班老師, 個個都讚佢好, 所以依家好開心, 因為係我個囡自己考番黎既學校, 好開心!

考番黎既學校及與好朋友一齊讀書非常開心

回復 casttle 的帖子

to : Casttle

謝謝你回覆
可否問你指那間協和?是太子定長沙灣?
不用後悔, 因開小是好學校, 而且, 讀得好有機會上開中,
我個囡都是自己考番黎, 好開心! 但明天見協小(太子), 我老公認為協小好似好d , 但收先算啦.

回覆:carmenleung 的帖子

大家好!我個女係自行入的,尚算好彩因為今年真係派得好差。我一心係揀開平,因為睇到好多評語都話好,我認為老師有愛心先我想㨂的條件。原本諗住唔做普通話評估,因為呀女語言天份唔高,費時兩頭唔到岸,後來因為遲交書簿費回條,打去問蕭小姐,佢非常有禮貌俰耐性解釋,仲問我會否做評估,好彩佢提一提我咋,做下評估都無妨,唔得就算囉。係呢,你哋小朋友讀幼兒園程度淺嗎,我依家有點擔心跟唔上。

gloria_9232 發表於 12-6-17 21:45
大家好!我個女係自行入的,尚算好彩因為今年真係派得好差。我一心係揀開平,因為睇到好多評語都話好,我認 ...

不用擔心, 小一上學期應該較淺及進度較慢, 小朋友會有時間適應, 而且開小老師有愛心(網上大部份家長評語).

要對女兒有信心啊, 如她能自己做掂 d功課, 每天再同幫她溫下書, 應該跟得上的.

回復 gloria_9232 的帖子

我個仔讀啟思幼稚園,程度較淺,不過佢有另外再上英文班及數學班,都算OK,希望阿仔升小後好快適應到啦!
‹ 上一主題|下一主題