用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 不是小班教學,經歷一年了,我準備轉校! ...
go

不是小班教學,經歷一年了,我準備轉校! [複製鏈接]

小女經歷一年,但初時以為小班才入讀,點知開學三班主流也33人,嚇一跳!
問校長,她推說"今年考來的也入讀,唯有多些人吧"
即是說"是你自己來的"
我們一班家長也問既然是99人收了,為何不開多班,24-25人一班剛好,她說資源不足,仲說了句"我係簡介會說過,多人的話有雙班主任的"那就劃上句號
一年了,助教同老師們不協調多的是
有老師沒有叫交的功課,助教就收功課,結果是差點全班欠交
眀明有帶的書,做埋堂上功課,又話欠帶
多過人教仲混亂!

5    0    0    0

adacc 發表於 12-6-8 10:21
小女經歷一年,但初時以為小班才入讀,點知開學三班主流也33人,嚇一跳!
問校長,她推說"今年考來的也入 ...

我仔今年9月亦入讀崇小p.1,我也担心今年又發生這問題,小班學費,卻換來大班學習,真係進退兩難

Actually, it won't happen in IJSS.

回覆:不是小班教學,經歷一年了,我準備轉校!

老師們真的很好!
但人多好像忽略了小朋友!
再者,難以想像小四是35-39人,但又說太多人考,收了四十幾人!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

点解IJSS一定唔超收?

月前,校長在小一簡介會就說過一旦人數超過29人便會請個TA,其實巳為超收埋下伏筆。

floppybb 發表於 12-6-11 01:05
月前,校長在小一簡介會就說過一旦人數超過29人便會請個TA,其實巳為超收埋下伏筆。 ...
係啊!我都記得,鋪晒後路

下, 一班收了四十幾人?  我仲一心一意讀 tim, 唉, 好難照顧

ivybeyond 發表於 12-6-12 11:44
下, 一班收了四十幾人?  我仲一心一意讀 tim, 唉, 好難照顧
應該無咁多.就算呢家讀緊小四,交緊$2600舊生,都係3x人一班

回復 adacc 的帖子

請問除了大班混亂之外, 其他如學生成長, 教學方面有沒有不妥的地方? 因為我沒有選擇, 9月讀小一,  讀完一年後轉去其他學校容易嗎?  

佢之前講過入學幾多$學費..6年都會係呢個學費, 但係依家居然唔守信用, 雖然唔多...唉~~

palapala 發表於 12-6-13 15:13
佢之前講過入學幾多$學費..6年都會係呢個學費, 但係依家居然唔守信用, 雖然唔多...唉~~
...

有傳今年入學的到小四會再加學費

palapala 發表於 12-6-13 15:13
...
咦? 即係舊生都要加學費??? 咁驚?

回覆:angelcyrus 的帖子

教學一d都唔谷,每天四至五樣功課!
大約個半鐘完成!
學校好注重聽同講,串字係次要
常識GS用英文教,都幾深,數學8成中文2成英文教!
不過,最慘最多workload 係每日日記及每周剪報,每日及每週讀書報告,長假期剪報,參觀完後報告,說話技巧報告!
我要返工,每次學校長假lastday,我就由朝做到晚,一剪就12份報告,又要作感想!而說話技巧又作對白又錄音!
我考了兩間插班,但未有通知,因為太多人考,但我都交了今年留位費及學費!
So far ,如果今年考唔到,下年再考過!

adacc 發表於 12-6-13 22:17
教學一d都唔谷,每天四至五樣功課!
大約個半鐘完成!
學校好注重聽同講,串字係次要

加油呀! 希望你如願可以插到班啦, 但如果真係唔成功都希望你小朋友黎緊哩年讀得開心!

回復 Michelle_Hung 的帖子

Hi, Michelle

Yes... even current students, we also need to pay new charges!

But I reconfirmed with J section's parents, TT have not adjust school fee for about 4 years...

so, it is no way to accept TT to increase the school fee.  (actually, nowadays, everythings' price are increased)

Michelle_Hung 發表於 12-6-13 19:13
咦? 即係舊生都要加學費??? 咁驚?

係!! 聽聞校長仲要扮失憶, 好無耐~~講過既野唔算數

sian 發表於 12-6-14 12:11
回復 Michelle_Hung 的帖子

Hi, Michelle

校長向簡介會講明一定唔會加, 但今日..............

嘩!聽你咁講都好辛苦下喎, 是否即係要join他的功課輔導班會好d呢? 咁加埋學費雜費一個月都要成6-7千蚊走甩??
““入學幾多$學費..6年都會係呢個學費。。““
我地今年新生好似無聽講過喎???

angelcyrus 發表於 12-6-14 15:12

嘩!聽你咁講都好辛苦下喎, 是否即係要join他的功課輔導班會好d呢? 咁加埋學費雜費一 ...

咁又唔係既...功輔,拔尖及課外活動係無規定要JOIN, 星期5規定既課外活動有大班興趣揀都係$50 1個學期啫, 即係主流既, 新學費+車費+午餐 大約 4千幾就得喇, 又唔駛咁驚
‹ 上一主題|下一主題