用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 停止討論...某人出言人身攻擊!
樓主: wilon0904
go

停止討論...某人出言人身攻擊!   [複製鏈接]

Legacy Admissions 唔系尐咩新鮮事. 如果搞個全幼試, 出得太深, 又會有人說做成富者之子"學富五車", 貧者之子無"立錐之地". 出得太淺, 人人過關又有什麼意思. 來個全港大抽獎, 住南區的, 派到西貢, 上水的南下東區. 再加上全港性面試, 繼後的叩門大作戰....  

回覆:skwai888 的帖子

直資收咗,已經冇得大抽獎!但私小收咗,可以繼續抽!

世界係冇絕對公平,只有盡量公平,就算美國都有分校網
其實我覺得現行制度已經算ok,要小朋友考試、成績、特異功能去揾學校,係未想迫死個細路丫

世界本來就是不公平,
另外,抽得太差的家長是否過份追取?

回復 wilon0904 的帖子

六合彩都好唔公平, 期期都有人中, 但係有更多人廿元都中唔到,
但從另外一個角度看, 只要你夠十八歲, 就可以下注, 人人都有機會一夜發達

自覺有實力的, 有直資私校戰場;
自覺有運氣的, 也可以一試教育局做莊的大賭場.
人人都有機會

ah_wa  好!   發表於 12-6-8 16:36

引用:世界係冇絕對公平,只有盡量公平,就算美國

原帖由 Janellemama 於 12-06-08 發表
世界係冇絕對公平,只有盡量公平,就算美國都有分校網
其實我覺得現行制度已經算ok,要小朋友考試、成績、 ...
如果真係咁,我諗更多人送子女入國際學校同去外國。

Janellemama  yes  發表於 12-6-8 10:31

所以我只會俾仔仔學游水 ( 因為驚佢第日玩水上活動浸親),同埋只會學鋼琴 (雖然識鋼琴 INTERVIEW 係無分加,但我想佢大個仔可以在教會的兒童崇拜做司琴) 。
一定唔會谷佢有特異功能

skwai888 發表於 12-6-8 09:48
其實應該入左私校同直資後冇得抽獎仲公平d~~

入左直資確係唔可以參加抽獎的.
不過入左私校就照樣可以抽獎.

sllau  因為私校不受教署任何資助, 靠自己, 所以有自主權。  發表於 12-6-8 10:16

點解咁多有 $佬, 我唔係......世上邊有公平架!!! 變共x黨會唔會公平d...

四隻貓  變共x黨........死左都唔知咩事呀.又盲又行唔到都可以俾人話佢自殺.....公平?????  發表於 12-6-8 10:43

醒目開學勳章

sheffield 發表於 12-6-8 08:59
不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋友都一齊interview,就算你個小朋友平時幾叻,又或者當日狀太唔 ...

好同意, 如要interview咪又係惻埋响1班小朋友身上, 有d只係怕羞, 其實好乖好好教好勤力.  正如 我地大人見工, 都唔係份份ok la!

返而真係要增加抽查借地址的case, 保障真係住果區的小朋友!!!

醒目開學勳章 王國長老

制度有好多漏洞, 我絕對同意:
-點解要有監護人制度? 有幾多人真係搵親戚湊過夜?
-點解咁多人假領洗/借地址?
-點解直資可以hold幾間?
-點解哥哥入男女校細妹可以直入, 哥哥入男校細妹就得10分?
仲有好多好多

我唔係小一家長, 但真係覺得個制度有問題, 話雖如此, 我更唔讚成全部考/in, 而家個社會已經夠變態, 5歲人仔portfolio仲厚過我, 如果間間都in, 只會令學前training加劇(唔好以為傳統名校至競爭大, 而家想入間開心學校都爭餐飽)

起碼而家in完唔得, 或者經濟上負擔唔起, 都仲有個公平既抽獎遊戲(well, 一人一個number點都叫公平掛)令小朋友有機會分配到心儀學校

ah_wa  good !!  發表於 12-6-8 16:37
lugano  agreed...  發表於 12-6-8 13:29
gloria_cwy3  絕對同意。  發表於 12-6-8 10:48

回復 rayeu160 的帖子

咪就係LAW....所以邊有"公平"架...

引用:制度有好多漏洞,+我絕對同意:-點解要有監護

原帖由 Charlotte_mom 於 12-06-08 發表
制度有好多漏洞, 我絕對同意:
-點解要有監護人制度? 有幾多人真係搵親戚湊過夜?
-點解咁多人假領洗/借地址? ...
有條有理,讚!

我覺得這個制度是相對公平的.
但是有漏洞, 有灰色地帶, 最大問題是學校水平太參差! 成績太參差! 整體學校教育水平提升才是根本.

(1) 唔讚成全面考試, 得個幾歲人仔...未讀已嚇c佢
(2) 唔讚成宗教有分加, 以防有假野...
(3) 讚成名校網列入必抽查政策及加重刑罰...
(4) 讚成提倡15年免費教育...
(5) 讚成直資/私校都不能參加抽獎, 亦只能hold1間...
(6) 讚成有世襲分以便家長容易照顧... 申報: 只有1名小朋友
(7) 讚成大抽獎, 因諗唔到更好更公平方法...

純粹個人意見...不喜勿插

SAGO  10叻..  發表於 12-6-12 16:49
ah_wa  10分 Agree  發表於 12-6-8 14:58

我覺得應該好似六合彩咁, 整個現場直播抽獎過程, 大家一齊坐喺電視機前對number 咪幾好.....純屬搞笑, 但不失是一個好方法

silvia_ng  我要夏春秋做主持!  發表於 12-6-13 09:42
Janellemama  嘩! 幾萬人喎! 咪要睇通宵  發表於 12-6-8 11:34
MAYANGUSPO  都唔錯... 緊張之中又帶點趣味  發表於 12-6-8 11:18

回覆:唉…大家認唔認同這個統一派位欠缺公平?

唔應該有第一輪計分制!要抽就一次過會公平D!

CY826  超級同意、太多後門分了  發表於 12-6-10 12:45
CY826  超級同意  發表於 12-6-10 12:45
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

我都唔讚成, 父母係舊生有5/10 分...........

CY826  支持  發表於 12-6-10 12:44

我覺得而家有抽獎又有直資私校比大家選擇已經好公平了, 相信抽獎係公平的咪去抽獎囉, 相信面試係公平咪去私校直資囉.  但如果又相信面試報完私校直資都冇一間收而最後要走返去抽獎的話, 就請唔好在抽得唔好時又呻唔面試唔公平了.

moboy  抽獎都是按自己志願而編排次序,都叫有少少選擇。熱門學校必定多人選,填表也要衡量這方面的風險,策略都重要。  發表於 12-6-8 14:06

咁嗰啲有幾間私小係手,又抽到第一自願,但又去叩門,你地話呢啲係咩人呢?

CY826  心理唔平衡嘅人,但畢竟好好好少呢d人  發表於 12-6-10 12:47
‹ 上一主題|下一主題