用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問各位家長會唔會join迦南(全日)八月開的適應班? ...
go

請問各位家長會唔會join迦南(全日)八月開的適應班? [複製鏈接]

本人傾向唔想報,一來冇校車,二來9/8先開班但就收足$5400,都幾貴,但係唔報又驚小朋友適應唔黎,大家有冇d意見呀?
   0    0    0    0

lumixgh1g1 發表於 12-6-7 09:42
本人傾向唔想報,一來冇校車,二來9/8先開班但就收足$5400,都幾貴,但係唔報又驚小朋友適應唔 ...

$5400??? 係咪打錯左呀?  你係 K1 定 N班?

阿女黎緊K1, 都係 9/8 開始上適應班, 上到 30/8, $1500 咋喎!

樓主應該係 waterloo rd. 全日班, 所以貴啲.  missmusic, 請問九龍城 k1 學費幾錢呀?

校車方面, 如果冇改的話, 只要返兩小時或以上就有校車坐了, 好似收半月費用.

冇錯,我說的是全日班,所以收5400,問題係早20天上課係咪有用好多呢?

chanwendy 發表於 12-6-7 10:57
樓主應該係 waterloo rd. 全日班, 所以貴啲.  missmusic, 請問九龍城 k1 學費幾錢呀? ...

我都未知九龍城迦南學費幾多錢呀! 學校未講...

個適應班除了第一、二日返 1個鐘 (可以由家長陪) , 其餘都只是返 2 個鐘, 當九月份學費未扣學券全費係$2100 (跟上年), 適應班的學費$1500, 都叫做比學費平了, 而且返約三個星期,  同埋 9 月3 日一開學已經返 3個鐘, 到時又唔可以家長陪, 我驚阿女喊死都似.......所以我會上適應班呀!

但全日班那邊, 適應班係咪真係返足全日? 九月份學費, 又要幾多錢呢? 如果仲貴過平時學費, 咁就真係好貴了。我都八卦想知道下......

九龍塘扣學券前係 $2400, 九龍城都要 $2100, 我以為會平好多添.

當冇家長陪時有啲小朋友會喊, 適應班就是養他們早點習慣冇家長陪要自己同小朋友一齊留在課室裡一段時間, 老師會氹小朋友, 用玩具或其他引佢地, 有啲小朋友會收聲, 其他小朋友見有人收聲, 又可能會跟住收聲.  又或者個講法要喊就盡量在呢個月裡喊飽去. 九月正式開學唔預時間比大家喊, 否則影響教學, 唔好睇有三粒鐘咁多, 其實都好趕架.  個個唔上適應班, 到正式開學時又停喊, 係真的好 disturbing 的.

回復 chanwendy 的帖子

係架! 今年仲話要調整學費添呀!!!!  扣了學券都要6百多元架!

九龍塘果邊對我黎講真係抵到爛, 可惜n班時又入唔到, k1佢又唔收人。我又喜歡迦南課程, 先唯有讀九龍城校。但環境真係我最介意的地方 , 希望佢地暑假時裝修下, 通爽d, 唔好似搭建出來的臨時校舍咁啦!

你估九龍城 or 其他分校的學費駛唔駛用來補貼九龍塘哩邊的地租/差餉呢?

MissMusic 發表於 12-6-7 13:15
回復 chanwendy 的帖子

係架! 今年仲話要調整學費添呀!!!!  扣了學券都要6百多元架!

我諗唔會啩, 其他地區的學費都唔係 ceiling price, 如果仲要補貼總校, 咁咪即係其他分校個 cost 好低囉.  不過有可能真係九龍塘成本太高, 才有流傳話 2013 開始唔收學券.

今日就要決定報唔報適應班了,有冇家長已經報左?

MissMusic  你係邊間迦南呀?  發表於 12-6-8 17:51

我都報讀左適應班
我都想知各分校學費是多少
我是小西彎,學費695

我報左九龍城正校, 學費$1500

醒目開學勳章

我都報咗適應班,荃灣迦南$350

回覆:請問各位家長會唔會join迦南(全日)八月開的適應班?

我哋係PN/N1, 迦南全日適應班8/8 - 30/8, $5,200.

回覆:請問各位家長會唔會join迦南(全日)八月開的適應班?

小西灣N1半日→$2250預備班

Cannan 適應班 in Kowloon Tong is quite good. Worthwhile to join.

‹ 上一主題|下一主題