用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 黑心老師又一巨獻:視藝工作紙做得不夠理想要罰企三天 ...
go

黑心老師又一巨獻:視藝工作紙做得不夠理想要罰企三天 [複製鏈接]

小兒視藝科一向沒有天份,怎知今天回家才知道:黑心班主任兼視藝科老師,因為小兒視藝工作紙做得不夠理想,要罰企三天!!

上次已經有半班學生,因為中文默書不夠九十分和不合格,分別要罰企三日和五日。後來校方擺平了事件才無事。今次變本加厲,視藝科都要罰!變態!

不單如此,還在全班同學面前,跟小兒有以下對話:
「你有無俾阿爸阿媽睇過呀?」
「有。」
「咁佢地點講?」
「佢地無講乜野。」
「哦!原來你阿爸阿媽D要求都係咁低!」

哇!真係要講粗口!佢竟然嚮個細路面前,家長背後,批評個家長。簡直不知所謂,無資格做教書!

明天約了副校長、主任,跟這個黑心兼變態老師理論,一定「片鑊金」。

最後,請問各位大大,我可以寫信教育署投訴這個變態老師嗎?有無用? 
   2    0    0    0

請問在那一區?

九龍灣

我認為看看學校的解釋後,再作決定吧!

仲有:下課時,小兒再問她是否要上七樓罰企。
她竟然說:「你咁樣問,即係唔想改啦!」

扯火!

到七樓罰企時,又將整班工作紙遞俾小兒,叫他在裡面找:有無人做得差過佢。
跟著又好刻薄地說:「你唔改,我就唔睬你,當你透明!」

我個仔四年級,考試一路都係頭十名左右,操行都係好好,其他老師連副校校長都經常讚他;
而且我哋都教得好嚴。這個老師竟然這樣說話(不是第一次)簡直不知所謂!

回覆:黑心老師又一巨獻:視藝工作紙做得不夠理想要罰企三天

呢位老師好有問題,唔識教書教人,去進修下先拉

睇下都校方反映後有咩回應
可以向教育署投訴,但最終都係校方處理架拉,唉

醒目開學勳章

Long time to shot la....

回覆:黑心老師又一巨獻:視藝工作紙做得不夠理想要罰企三天

去學小佢啦!

太過份啦, 你之前有冇同佢投訴過, 表達過你的不滿呀?

回復 chuikm 的帖子

Did you really see his VA projects?
Is it acceptable?

If I look at it and discover it's poor quality of the project, I will call the teacher and seek for her suggestion(s).
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我係家長一定帶埋律師到場!有效架!

根本香港家校咁多矛盾,一係家長要求過份不合作,一係學校小事化大野蠻對待學生,然後又互相指摘差學校怪獸家長,唉!

但呢D情況好明顯家長同有關教師已經失去互信。而且可能已經有牙齒印。

其實舊年年尾,因為D同學中文默書唔夠九十分要罰企三日;另外又屈D學生依樣個樣;同佢響電話傾到一半,就屈我,話我用老師的錯誤去抵銷學生的錯誤。
我地上次已經同校方傾過,諗住應該會改善。點知今次仲過份。

我都好明白,所以先咁無奈!
不過,我絕對相信佢會公報私仇。不過我都相信校方眼睛係雪亮的,唔會俾佢亂黎!

orangebb  主要唔好令小朋友太難受呀, 就算下年唔係佢做班主任, 都仲有可能佢教架, 仲有教員室唔係好大架咋....... !  2來都可以身教佢解決難題有好多方法架!  發表於 12-6-7 19:29
orangebb  既然係咁, 更不宜硬碰; 如果係我, 會約見, 先道個歉, 解釋小朋友已進力, 不過能力問題, 請佢指點下如果可以做得好d.  發表於 12-6-7 19:26
‹ 上一主題|下一主題