用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 第一志願入深天
go

第一志願入深天 [複製鏈接]

大家好呀!~我個小朋友都加入左深天依個大家庭啦!超開心!~
今年好多小朋友都派得好好,真係好!~

0    0    0    0

+3金熱血 貢獻勳章

歡迎呀 ! 你是否家住深井,不用坐校車
McMummy

回復 viensiu124 的帖子

Vien,

我地住麗城個邊, 基本上每日都要一程小巴+校巴先返到學!~

醒目開學勳章

SheetaLi 發表於 12-9-13 09:28
回復 viensiu124 的帖子

Vien,
住麗城一程校車便回到校, 點解重要坐小巴?

peggy 發表於 12-9-13 15:50
住麗城一程校車便回到校, 點解重要坐小巴?
因為我係住係麗城附近, 但去麗城都要搭一程小巴

peggy  ic  發表於 12-9-14 20:50

請問仔仔是15分定20分派入架??第1志願呀??
咁你點排123志願呀??
我仔仔讀緊K2...e+開始諗緊點撰好...

最後都恭喜你呀

Jerryjelly 發表於 12-10-11 18:18
請問仔仔是15分定20分派入架??第1志願呀??
咁你點排123志願呀??
我仔仔讀緊K2...e+開始諗緊點撰好...:ghost ..
Jerryjelly,

唔好意思, 好耐無入黎, 岩岩先睇到你O既留言。

我個小朋友得15分, round 1入唔到, round 2 part 1 同 part 2都係選深天作第一志願(以備扣門之用), part 1 第二志願係浸聯, 第三志願係馬基。Part 2 第二志願好似都係浸聯/馬基(唔記得左啦!~), 第三志願係柴天....我個排位其實有D古怪, 不過我一心諗住入深天, 所以後邊個D都係買個保險, 萬一真係入唔到, 都唔想派得太差。嘻嘻

不過, 副校講過, 如果派左柴天同靈光, 一般佢地都第三輪O既時候係唔會收O既, 依點要留意。

希望你仔仔都派到心儀O既學校啦!~

回復 SheetaLi 的帖子

唔該哂呀...希望仔仔可以入到啦...佢出年先K3...

引用:大家好呀!~我個小朋友都加入左深天依個大

原帖由 SheetaLi 於 12-06-06 發表
大家好呀!~我個小朋友都加入左深天依個大家庭啦!超開心!~
今年好多小朋友都派得好好,真係好!~

...
可否Share你喜歡深天什麼?謝謝!

回復 LITTLESPICY 的帖子

別人怎樣看深天, 我不知, 在我本人來言, 我喜歡深天老師有愛心, 投入, 學習環境好, 早在10年前我已認識這間學校, 好高興我的囡囡有幸上年派到這間學校, 現在是一年級, 佢亦好喜歡這間學校, 愉快中學習...  如果你想知多d, 你可以參觀學校open day, 自己比較會好d, 因為每個人要求唔同, 我覺得好既, 未必係你杯茶, 最緊要係你自己去feel下..

回復 LITTLESPICY 的帖子

未開始選校前, 我個小朋友已經報讀左深天O既開心英語班, 佢每次上完堂返黎都同我講好開心, 因為D老師好好。當時, 我亦都試過同D老師接觸, 了解下我個小朋友上堂O既情況, 估唔到老師可以好詳細咁同我講返我小朋友O既野, 可見D老師真係好關注每一個小朋友, 就連依D "課外活動" 佢地都好用心去關顧小朋友。依樣係第一樣吸引我O既。
之後, 我去聽左學校O既講座, 印象最深O既係, 副校介紹佢地O既校本課程時, 感受到佢地好用心去編寫教材, 對教學好有熱誠, 好投入。

當然, 校舍環境同設施都係好好O既, 不過依個唔係我主要O既考慮因素。我覺得, 最緊要係小朋友鐘意個間學校, 因為佢地先係 "用家", 如果佢地唔鐘意, 間學校幾好, banding 幾高都無意思啦!~

依家, 小朋友係深天返緊學, 對學校O既了解又多左少少。佢地一年班O既功課唔多, 但測驗O既頻率都幾高, 一個學期中,英,數各有四次小測, 好處係到大測大考唔駛點加操, 因為平時都已經要keep 住溫習。

以上純粹個人感受, 最好當然係好似樓上位媽咪咁講, 自己親身去了解下, 最好帶埋小朋友去參觀下啦!~

回復 妹妹頭 的帖子

thanks for sharing.

thanks for sharing.

謝謝你分享 ! ! ^^
我囡囡都曾在深天上過開心學英文. 她都好喜歡這間學校.
故我們在自行及統一都選為第一志願.(幸運地派到了; 剛註冊完)
你小朋友都是會在9/2013年入讀小一 ?

有時人哋睇唔起你,反而會推動你做到一啲你認為自己做唔到嘅事。
"People putting you down
can drive you to do things
you didn't even think
you could do yourself."

~ 吳枳欣 / IrisNg ~ 是07年02月11日嘅小豬女

回復 妹妹頭 的帖子

謝謝你分享及好認同你嘅建議. ^^

有時人哋睇唔起你,反而會推動你做到一啲你認為自己做唔到嘅事。

~ 吳枳欣 / IrisNg ~ 是07年02月11日嘅小豬女

回復 Jerryjelly 的帖子

祝你們成功入到深天.(或者你嘅小孩已入到 ^^)
因我都是剛去學校註冊完. 才入來看看會否有相同是9/2013入讀深天小一

你好 ! !
深井天主教小學都是我們第一志願呀 ! ! ^^
我同你一樣在自行時; 入唔到.

你小孩都是9/2013入讀深天小一 ?
你們好勁啊 ! ! 自行就攪掂.

你好 ! !
我都剛去深天註冊, 囡囡會在9/2013入讀小一
^^

‹ 上一主題|下一主題