用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港人排叩門隊,雙非人排註冊隊
樓主: RoxaneMama
go

香港人排叩門隊,雙非人排註冊隊   [複製鏈接]

gloria_cwy3 發表於 12-6-7 11:18
個人而言,我反對直資 / 私校制度。因為接受教育的機會,應該係人人平等。無理由有 $ 就可以多幾個選擇, ...

Of course 反對直資 / 私校制度啦,但可見未來是直資 / 私校有$$$都不一定有得讀果下重悲

依家旳問題係,有朋友有錢但小朋友唔夠叻都考唔到私立/直資,抽津校多人到派去一間人人都話唔返學仲好的學校,話一星期內必學會爆粗,連貨車司機都同朋友講千祈咪去,我地為了小朋友裝備了幾年,換來咁結果。未來出生率咁,奉勸未報小一的家長有得早就先上岸,黎橫手都要secure個位先。

今年仔仔考 pn 已經好艱難......

回復 Cutemom0808 的帖子

我反而覺得直資和私校的出現, 係因為現在教育system 的不公平而衍生...lucky draw wor...什麼 舊生同宗教就多分的, 完全不公平. 比較唔叻既小朋友, because of luck, 就派去心儀的學校, 叻既就不幸派去唔理想. 所以, 因為名津被派來唔叻的學生拖底學習水平, 紛紛轉直資or 私校 , 做了直資or 私校 ,學校便可自已親自選學生. (nowadys, 唔係有錢就一定考到直資or 私家),有d家庭收入不高, 但小朋友資質好, 因為冇運, 派去唔理想學校, 咁叫公平咩???? 結果只有捱生捱死搵多d $$ 同小朋友入直資和私校.  我話最好所有津校, 係全部要interview 過學生考過 paper 先選學生, 現在什麼計分or統一派位的垃圾制度全部取消. 個個小朋友有免費小學, 而又應個人能力考入理想津校 ,咁就叫公平和真正的因才施教 !

回覆:香港人排叩門隊,雙非人排註冊隊

我睇咗最近啲post後得出一個小小的結論,我諗我都要預咗無緣攞官津學位(免費教育)尼個香港人最基本嘅福利啦,其實之前真係諗都無諗過要攪到咁!!!

就算你咁好彩爭到個ok嘅學位番嚟,你估官津嘅學習環境同教學質素會唔會俾啲雙非家長同細路影響呀?你諗下,如果係廣州學校,學生大部分係廣州人,係湖北,大部分會係湖北人,嚟緊係一部分收雙非兒較多嘅學校啲學生可能係來內地各省,近至深圳遠至東北,家長來自極不同的鄉下或環境,真係夠哂「國際」啦!如果我係老師實教到瘋癲!佢哋可能步一些服侍開強國人的香港人後麈感受下強國人的不一樣,好嘅唔離職都難捱!到時入咗去先忍受不住想同細路轉校就煩啦。

唉!直資私校嚟緊實爭塴頭啦!我啲細路嚟緊都唔知點算!

小小媽咪

回覆:香港人排叩門隊,雙非人排註冊隊

我睇咗最近啲post後得出一個小小的結論,我諗我都要預咗無緣攞官津學位(免費教育)尼個香港人最基本嘅福利啦,其實之前真係諗都無諗過要攪到咁!!!

就算你咁好彩爭到個ok嘅學位番嚟,你估官津嘅學習環境同教學質素會唔會俾啲雙非家長同細路影響呀?你諗下,如果係廣州學校,學生大部分係廣州人,係湖北,大部分會係湖北人,嚟緊係一部分收雙非兒較多嘅學校啲學生可能係來內地各省,近至深圳遠至東北,家長來自極不同的鄉下或環境,真係夠哂「國際」啦!如果我係老師實教到瘋癲!佢哋可能步一些服侍開強國人的香港人後麈感受下強國人的不一樣,好嘅唔離職都難捱!到時入咗去先忍受不住想同細路轉校就煩啦。

小小媽咪

小小媽咪

marrowcream 發表於 12-6-7 13:34
回復 Cutemom0808 的帖子

我反而覺得直資和私校的出現, 係因為現在教育system 的不公平而衍生...lucky dra ...
就算係咁樣, 又會引發d家長更加死操爛谷d小朋友....

就好似以前操學能測驗一樣

根本係成個社會既問題

回復 k_lego 的帖子

死操死谷 ?....em....兩睇啦, 聰明既家長係應該識得因才施教, 如果自己小朋友唔係好材料, 只會谷死死佢害死佢, 到時後悔莫及.

vnghk0001  個個家長都覺得自己仔女叻,所以個個谷都會谷,谷到去死角先後悔,太遲啦!  發表於 12-6-8 11:00

marrowcream 發表於 12-6-7 13:58

死操死谷 ?....em....兩睇啦, 聰明既家長係應該識得因才施教, 如果自己小朋友唔係好材 ...
雖然我唔同意大抽獎制度.. 因為我都身受其害.. 依家4圍撲學校..

我都覺得應該學校簡學生架, 只係咁樣既話, 一定好多人死操死谷小朋友, 做成更多悲劇

我就唔傾向名校, 都知道自己冇能力support個女.. 唔想佢d野難到我都唔識

我亦相信如果佢係真係叻既, 將來都會升到好中學.. (不過其實我唔係太了解中學派位制度)

我本來都係心儀一間唔俾人睇好既學校, 佢過去幾年既自行分配果round都收唔夠人, 係必入

但今年人多左, 都入唔到, 抽獎抽唔到. 要叩門.

k_lego ,加油努力, 你一定得架. 唔好放棄.

回復 marrowcream 的帖子

多謝你..

第1日放榜時.. 真係覺得前路一片黑暗

但番到屋企見到阿女咁生性.. 都覺得無論最後結果係點, 我都會努力陪佢行呢條路!

點解D雙非單非咁好運, 我哋就....

Haz-mama 發表於 12-6-7 14:14
點解D雙非單非咁好運, 我哋就....

唔好運點會遇到特蠢政府俾佢地來港搶嘢呀

回覆:Cutemom0808 的帖子

真係好驚!所以,都係搵定幼稚園/小學/中學一條龍學校就最安心!

我覺得唔係單雙非特別好運,係佢地人數大多,咁樣派實派到好多位比佢地

我都唔想阿仔同這種孩子一齊

單非/雙非都可怕, 不是我們香港人自命清高, 而是他們自曝其短!

Just brainstorming 一下:

我想是以小朋友學習為出發點,首先針對跨境返學的問題,像加拿大,早年有很多回流的港人,近年想送子女回家讀pubic school, 但當地政府早著先機,不想些父母放低個細路就走人,所以就規定父或母必須伴讀,那則是話,父或母需要有居留權,政府可提供免費教育,因孩子在當地出世,有這權利,但大人亦要有義務,不要留低細路,製造很多社會及家庭問題。

我們的政府官員真的xyz

現代家長個個都有高要求....
‹ 上一主題|下一主題