用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港人排叩門隊,雙非人排註冊隊
樓主: RoxaneMama
go

香港人排叩門隊,雙非人排註冊隊   [複製鏈接]

回復 Andymammy 的帖子

樓上有人話油天

law_panda 發表於 12-6-6 20:29
Donald's "work"!!
Not Donald's work! Is Donald's WOK!!

heidi0653  agreed!!!! and Mr. Suen as well  發表於 12-6-7 09:44
law_panda    Agree!  Thanks for correcting me.  Never be cured.  發表於 12-6-7 00:04
k_lego    發表於 12-6-6 23:06

the negative impact of such mixing them will be more obvious ...

回覆:香港人排叩門隊,雙非人排註冊隊

無天理

不公平!!

回覆:k_lego 的帖子

吓!油天!油天出名老師嚴厲!小一學生上堂話要去厠所都唔俾,今天班老師真係遇到大挑戰!

我是中學教師,有一次去大埔舊墟小學 (區內名校),校長話佢地一千個學生中,在二百多人是尖子,但亦有十多個是有智障,十多個是自閉 / 過度活躍。現在仲有雙非問題,其實升小大抽獎呢個制度真係好有問題囉 !!

So sad for us for being local HK people.  We work hard but we can never enjoy any benefit.  We can't enjoy the welfare allowance as we got a job.  We can't enjoy any medical benefit as we can't afford to spend hours and hours waiting in the government clinics or ER.  We can't fight with those from China to get a bed in hosptial to deliver baby.  We have no choice but to go to private.  Then we thought at least we can enjoy a bit of benefit when our kids go to school.  It turns out that we are suffered from it and have no choice again but to put our kids to private schools.  
Guys, tell me what kind of world is that???

evaken    發表於 12-6-8 11:40
joannahau  Totally agree!  發表於 12-6-7 09:36

仔仔一歲前一直都在私家診所打六合一針,一歲果支針私家同政府係一樣的,所以諗住去母嬰健康院打。我在打針前一個月打電話去預約,得到的答覆是 "你仔仔打針的時間正值暑假,好多大陸人會落黎香港打針,所以 FULL 哂,不如你都係去番私家打啦 "
我地兩公婆年年交十幾萬稅,乜福利都無享受過,只係想打一支 $1000 的針,都話無位,真係火都黎埋。
老實說,如果抽到好學校,我都想仔仔在津小讀,留番多O的 $ 第時俾佢出國讀書。但現在抽好學校,難度就如中六合彩...出生率不斷上升,三年後到我仔仔抽小一,難度肯定更高....唉

醒目開學勳章

SO UNFAIR!!!!

妳係中學老師,快d同有關人士打好關係,吹雞都易d

gloria_cwy3  不過,我唔係想仔仔入 LS,我只想佢入紅磡灣馬頭涌,因為最緊要近屋企。  發表於 12-6-7 09:53
gloria_cwy3  好學校好難打關係,LS 要係自己個仔先入到,親戚個仔已經 NO WAY 啦。  發表於 12-6-7 09:42

引用:我是中學教師,有一次去大埔舊墟小學+(區內

原帖由 gloria_cwy3 於 12-06-07 發表
我是中學教師,有一次去大埔舊墟小學 (區內名校),校長話佢地一千個學生中,在二百多人是尖子,但亦有十多 ...
智障唔洗讀特殊學校咩

k_lego 發表於 12-6-7 10:49
智障唔洗讀特殊學校咩

輕度智障的 CASE ,可以選擇入讀主流學校,因為現在是融合教育。

名校都俾雙非搞到末落了

辛苦了一班用心教學的老師.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

Cutemom0808 發表於 12-6-7 10:54
名校都俾雙非搞到末落了

其實是教育局搞到名校沒落......官/津校小一無得揀學生,學生係乜野質素,學校自己都決定唔到......

k_lego  agree!  發表於 12-6-7 13:46

gloria_cwy3 發表於 12-6-7 11:02
其實是教育局搞到名校沒落......官/津校小一無得揀學生,學生係乜野質素,學校自己都決定唔到...... ...

yes, 未來只會愈來愈多直資私校,官津俾晒雙非人吧。HK人真苦了,考完N/K又要撲P

Cutemom0808 發表於 12-6-7 11:06
yes, 未來只會愈來愈多直資私校,官津俾晒雙非人吧。HK人真苦了,考完N/K又要撲P

個人而言,我反對直資 / 私校制度。因為接受教育的機會,應該係人人平等。無理由有 $ 就可以多幾個選擇,無 $ 的就只可以等運到。呢個亦係香港教育其中一個可悲的地方。
但為左自己個仔,我都會報直資 / 私校,起碼多個保障。
‹ 上一主題|下一主題