用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 音統處
樓主: Minniechung
go

音統處 [複製鏈接]

回覆:palmchristy 的帖子

我只喺知道如小朋友有好表現,會推薦入佢嘅樂團,咁就好多表演!
我等緊亞仔有咁嘅機會,希望亞仔中級音試入選!

醒目開學勳章

pooh仔 發表於 12-6-21 00:23
傻啦!
但小提琴6歲可報讀,而我囡喺細囡,出年二年級先讀到(即喺7歲)
咁這個年齡(7歲)會否冇咁著數?
首先我仔係學管樂,以管樂去理解......太細個無輪身體(太細粒,手短, 無力等先天問題),同反應(太細真係考官問咩都未必識答)會比較輸洩.7歲去試都可以.
因為小提琴係自己帶去, 甘一定fit到你女既手型, 甘應該贏面會好好囉. 祝成功

pooh仔  THanks a lot!  發表於 12-6-21 00:53

小雄維尼 發表於 12-6-21 00:18
初級向香港範圍
唔係好明添。係唔係初中高級有機會於唔同場合表演?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

pooh仔 發表於 12-6-21 00:26
我只喺知道如小朋友有好表現,會推薦入佢嘅樂團,咁就好多表演!
我等緊亞仔有咁嘅機會,希望亞仔中級音試 ...
謝謝。祝你囝囝成功入中級。

pooh仔  承你貴言, thanks!  發表於 12-6-21 09:26
pooh仔  承你貴, thanks!  發表於 12-6-21 09:25

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

小雄維尼 發表於 12-6-20 23:55
我5知你小朋友係咪考初級,係既應該P.3去考去好(無論身高能力都比較理想,太細去到, 真係好大機會陪跑)

個人 ...

我仔由細好鐘意圓號,不過佢今年10月先6歲,所以下年先報。
佢生得都算高大,依家已經120cm高,不過圓號對佢會唔會好大?
如果係既話,係唔係應該等再遲一年先報?
(仔仔對圓號情有獨鐘,由四歲起就話要學,仲為左學管樂而跟我跑步練氣)

醒目開學勳章

MaiGao 發表於 12-6-21 09:05
我仔由細好鐘意圓號,不過佢今年10月先6歲,所以下年先報。
佢生得都算高大,依家已經120cm高,不過圓號對 ...
遲一年都好,都係個句,大多1歲, 能力同體力都應該好好多. 祝成功

小雄維尼 發表於 12-6-21 09:43
遲一年都好,都係個句,大多1歲, 能力同體力都應該好好多. 祝成功

謝謝你的解答。

想再問,如果小朋友想學管樂 (無論是否跟音統處),學習之前(現在)有什麼可以先預備的?
手指?氣?

引用:Quote:小雄維尼+發表於+12-6-21+09:43+遲一

原帖由 MaiGao 於 12-06-21 發表
謝謝你的解答。

想再問,如果小朋友想學管樂 (無論是否跟音統處),學習之前(現在)有什麼可以先預備的?
學管樂真喺要夠氣同識換氣!
起初仔仔吹笛頭時會頭暈!要克服到這關就成功la!

醒目開學勳章

MaiGao 發表於 12-6-21 13:46
謝謝你的解答。

我仔又無咩預備喎, 係我有時會開you tube比佢睇下人地點吹,吹成點.......等佢吸收下.學樂器勤力都要有天份先得

回復 Minniechung 的帖子

可否post link? Thx.

去音統處網頁睇啦,礽級12/7-13/8報名,下載表據

Cherishvalue 發表於 12-6-20 17:26
據亞仔講,好似看過手指長短!

當年亞仔報大提琴初班!

想請問你仔仔現在仲有冇學大提琴呢?如果有, 覺得拉大提琴如何? 因我想比兩個女學弦樂, 學了就一直學下去. 唔想半途放棄, 所以想問清楚才決定報名.

仲有係咪要自己帶大提琴去學的呢?

阿仔報小提琴,初級面試會聽音,好似比兩段音樂聽下會不會相同.會問下小朋友點解要選個樂器,我個仔唔試答.上年後備,但最終都無入到,今年再試下,佢想學吹笛之類,不過仔仔完全未學過任何樂器.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg
‹ 上一主題|下一主題