用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 阿女最差通識和中文!樽理ok 嗎?
go

阿女最差通識和中文!樽理ok 嗎? [複製鏈接]

她升讀中四!中文同常識的成績成日拉車邊!中文單對單大大話話都補左差不多二年都未合格過!很愁她連大學的資料都冇!

3    0    0    0

假如你的女兒單對單兩年而你肯定那補習老師不是呃錢的,而又沒有任何辦法可以自己打好基礎/自救,那麼我想找大型補習社是唯一出路,至少心理會有保障

但事實上,你必須知道,這些大型補習社有可能幸運地替你女兒保到個及格(各顯神通),但亦可能每月花萬元換來零進步甚至退步,長遠計亦是害了她

假若她學習不積極,那是沒有人能救到她
若她能升上中四而有所覺悟的話,買坊間補充練習給她做,從高小的練習開始,每日抽2小時做練習,你自己盡量陪讀吧。

中四,文憑試將近,我想你可以跟你女兒說︰"態度決定一切"
只有態度積極,3年內出現奇蹟並非不可能﹗

兔仔得媽    發表於 12-8-1 13:59

rhizoid 發表於 12-6-6 22:25
中四,文憑試將近,我想你可以跟你女兒說︰"態度決定一切"
只有態度積極,3年內出現奇蹟並非不可能﹗

極同意 "態度決定很多很多"

如何改變或說培養好的態度,又是另一章。

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

簽名被屏蔽

I can't agree more that in order to obtain good results, positive learning attitude is essential. No matter how much you spent on engaging private tutors to help your daughter, it is useless if she does not have the initiative to learn.

回復 antia 的帖子

我認為要中文好,還是讓她多看書吧,補習班始終是被動式學習,既然把金錢用在補習上,不如去書局隨她選擇喜歡的書藉,看得書多自然會慢慢進步,急也急來,還好尙有三年時間.

H_A 發表於 12-6-18 11:06
回復 antia 的帖子

我認為要中文好,還是讓她多看書吧,補習班始終是被動式學習,既然把金錢用在補習上, ...

你又講得啱既, 唉, 身為阿媽的我, 真係用心良苦, 佢跟左呢個補習老師成2年, 只是老師係佢既功課寫上她的文筆進步了很多! 你教我點算?? 但從未見成績有進步過, 唔補又驚佢攪唔店...........我係咪要轉其他補習老師呢........但我女又好喜歡她, 叫我唔好轉........但到了呢個時候其實都要轉下, 又或者停一停........唔知一些大型的補習社有焦幫忙呢??

我說我朋友個女的例子,她自小非常喜歡看書,小學時巳看盡金庸,紅樓夢,我朋友從不需要煩惱她的中文成績,其實原因也很簡單,她自小巳會看這麼多書,認字能力又點會差呢,而寫出來又不會辭不達意,因巳從各大名著中學了不少技巧.所以有時我看別人從少做那些中文練習,如重組句子或修辭技巧,我會覺得如浪費時間做練習不如看多幾本書吧.因為你只要看得書多,一看到那些亂七八糟的句子便會知道如何更改了.還有學語文究竟是學什麼?不是學答題技巧吧.

我女現在讀中學比較忙, 無時間看, 唯有現在襯 summer holiday 叫她讀多些圖書!

中文真係比較難補...不似以前有2x篇野要讀... 而家考底子多D

我自己就係本屆DSE的學生,我細佬都係中三升中四,依家我叫佢中文除左睇多d書外,可以開始做下練習,keep住作文,因为補大型補習社都要主動交文先有用,另外通識真係要自己做多小小功夫,以我为例,因为本身學校係根據學生通識程度考試再分班的,我地老師的功課比起出面的更難,每日都會寫報紙記新聞。因为通識仲有個校本評刻佔20%,如果真係擔心囡囡就搵私人補,可以跟埋個IES,你可以搵讀通識的大學生,或者中六七的應屆畢業通識專題係上品的學生。

LivanaSiu 發表於 12-6-25 16:29
我自己就係本屆DSE的學生,我細佬都係中三升中四,依家我叫佢中文除左睇多d書外,可以開始做下練習,keep住作文 ...

THANKS YOU VERY MUCH!!  

我女兒間學校通識係揀英文作答  

我姪女就去一間叫oasis education center 補通識...

多看書真係提升中文好方法, 以小女為例, 小四前的作文笑C人, 之後幾年, 直到現在F1睇左好多不同類型既書, 加上學提提倡閱讀, 中文作文大有進步.

回復 sabrina_tsoi 的帖子

大型補習社D通識班真係作用不大。
一黎教既其實都係吹自己有料,但實際上佢地都無讀呢科出身。
二黎成日話自己TIP中而實情只係佢咩都講D 咁一定中個題材,但仍然唔知寫咩好。

搵到個好老師仲要唔係太遠自己真係難。
但遠D都唯有去老師度啦因為呢科真係難搵好老師教。

因為老師唔肯去第2區話無咁多時間,寧願唔教。

個老師有份改DSE通識卷所以我信佢。

我90年代考ALEVEL 時, 以前中學時一年班, 已經叫我們看信報及明報

星島日報是第三選擇

明報與星島的編輯已大不如前, 可以看的, 只餘下信報, 但對小朋友來說, 太深

反宜不明白...唉!

權衡後, 可以考慮睇明報, 增加他們對時事的觸覺, 幫助他們對通識與中文的理解

中文補那位老師, 則幫不到你

sukyyan  仲有經濟、文匯副刊、時事雜誌, 個人認為"偏看一份"不太好  發表於 12-7-22 01:12
‹ 上一主題|下一主題