用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請比比意見
樓主: fatpam
go

請比比意見 [複製鏈接]

回復 fatpam 的帖子

不如你試吓搵間下午班比佢返吓,上午繼續返S位。咁樣上午有training,下午又有其他集體活動同同儕刺激。睇多一段時間,如果佢跟到大班,而你都覺得S位一樣,好少進步,就直接在下學期或下年度轉校啦。

其實我地呢D吾高吾低嘅都幾頭痕,S位又教得慢得濟(好在我仔果班有教常識,我覺得都OK嘅),主流又話1對15,老師吾會同你重複講幾次,唉 ! 不過,我都聽同學媽咪話返下午班時都係比老師話佢發夢,所以媽咪自己要好努力跟同埋上C+堂。又有同學媽咪話,在下午班內,學術都不期望佢跟到,只希望佢跟到常規同喜歡和小朋友互動,主要係要佢地習慣返主流的上堂模式,即係老師吾會下下提你,吾係N1/K1啦,同埋老師教書時吾會樣樣野貼在牆上(用眼睇),要學習多D用耳聽。

我仔上年嘅S位老師好好,初初好ABA咁教佢,下學期左右就加咗D類似RDI的原素咁教,又好清楚不時update我亞仔上課情況,講佢最近有d乜野進步咗,有乜野壞行為要執同點執,亞仔又好中意佢。我同仔講:"你吾乖,我會話比x老師聽" 仔即刻話:乖。所以佢真係進步得好快。今年個老師是剛畢業的,又係新來這中心的,溝通過後...比我感覺係少講少錯,問佢我個仔上課情況時如何,佢乜都話ok,只告訴我知亞仔有什麼進步,很少說他的壞行為,就算有都係1、2句。在半信半疑下,於是我星期六比亞仔上一般小朋友嘅體操班同長假期專注力訓練班,測試吓小朋友在其他課堂上課情況及詢問其他老師的意見。亦因為覺得跟經驗淺的特殊老師不如跟主流老師+兼收位老師的想法下,也在11月提出轉位。

其實我想講,好明白你心情,轉位真係一個好大嘅掙扎,你要好好考慮。相信你自己作為媽媽的直覺。

回復 01shirley 的帖子

我又係好強調要訓練同儕社交同專注,但老師就話:好老實,依度個個都差吾多,同儕社交好難有進步。

最近,我時不時送仔返學,見倒我個仔原來係會同同班同學打招呼及講早晨,同學都會望返佢,有時會報以微笑。有一次,我仔叫同組同學一齊玩欄杆,同學大D,雖然冇用口同佢吱吱喳喳,但同學係同佢有交流,有互動,一齊玩,我仔仲玩到架架笑。所以其實我對這個老師很失望,我覺得呢一班學生吾係咁差,點解佢會覺得同儕社交冇可能有進步呢?

咁你見咗I位老師未呀? 佢地點講呀?其實都擔心吾黎,主流其實都有好多未被發現的ADHD及亞氏小朋友。

回顧2年S位的生涯,整體我都滿意嘅,我個仔多方面都有好大進步,包括和你一樣的偏食/自理/行為,以及包括老師話冇可能有大進步嘅同儕社交都有進步,尢其今年我仔已經很喜歡聽故事,實在令我很開心,從德育故事中亞仔學了很多正確行為,這方面學校亦有不少功勞。依家我晚晚都會同佢閱讀購自坊間的幼兒德育故事書及英文故事書,有D亞仔熟倒可以讀返出黎比我聽。同埋,最近亞仔已經開始講返學校D野比我聽。

只有今年老師跟我嘅溝通令我最不滿。

乜可以吾收嗎?

我上星期去見I位老師,在課室內,有玩具玩,好D。I位老師個樣係黑口黑面,比我感覺吾多好,又話我個仔雖然有語言但吾靈活,話佢比同齡差好多。佢都有病,A仔一定係吾靈活,我都廢事理佢。下半場我個仔自己在寫字(我帶定簿同筆比佢)到最後個老師都話要train好d語言同keep住train寫字都可以。

個仔係佢度讀,我個樣都會好合作嘅。我同老公相量過,如果D老師真係吾好,我地會轉校。S位轉出來可能有D難度,主流轉校應該會容易D。

我將個過程講比朋友聽,佢都有一個k2升k3嘅仔(non special kid),佢話佢個仔都係差吾多,仲話乜依家d小朋友咁叻架咩?

希望係我多疑!

嘩.... 乜依家D I位咁樣????

唯有再睇吓先,見步行步。不要放棄!

我會覺得入K1,打好個底,到K3再搵學校,又或者2年後佢進步咗,學校又有位比佢呢?

又或者讀讀吓,一年後你找到其他學校都會走??? 遲吓嘅野無人知,依家最緊要係打好個底先。

01shirley  學校講到明無normal 位比佢了,
所以重讀k1, 佢k3一定要走......
我現在打算比佢開左學睇佢適應成點再算...
或者到時如果見佢融入唔到k2, 再向老師提出....   發表於 12-6-11 13:25

最緊要你同學校有共識,如果你都同意K2,當然入K2啦。我只係擔心如果你小朋友跟吾到K2而勉強要入,咁就你又辛苦,仔又辛苦,老師又教得辛苦之嗎

K3轉校當然最好吾好啦,但如果一年/二年後學校都吾鐘意個小朋友,都要想吓辦法LOR......

睇完今日你咁講,其實佢地都有為小朋友著想的。

轉得出黎,我預咗要受,有說話聽,但係如果能力有返一定程度時,放佢在主流...社交一定好D。吾好理佢學術跟吾跟到(我意思係大班可能好多時係發夢,所以我地自己要跟返足d) 。同埋,時間可以證明一切,初初會有一段"麼"合期(transition period),大家亙相猜疑,但當相處時間久了,大家對大家有信心時,我們可能想法不再一樣。

fatpam  請問你小朋友幾歲? 好叻仔!  發表於 12-6-9 12:39

多謝,我仔5歲2個月。佢本身係數字文字迷,所以好正常咁教已經OK,然後佢會自己practise同研究,同問我有關問題。可是,溝通同社交都仲要努力。

我記得初初教10以內加數係用手指教,ok之後,就教減數。初初教係一年前嘅事,記得仲比老師話我教得快,佢話一般小朋友係4歲9個月先開始學加數。應該要學好數前概念先,即係長短/高低/先後/空滿/左右/上下/最.....果d ,但我見佢又明又好鐘意學,當時我就2樣一齊教。

實物佢明即係明啦。不過,可能佢少睇圗畫,較難掌握(我估)。如是者,可以平日比多D圗畫書佢睇,習慣左會好D。

我平日除了帶簿同筆出街,比亞仔等食時間有野做,我仲會係簿上即時畫圗畫,叫佢估吓我畫乜野,我畫得好簡單,佢通常都估到。

尋日,等食時,佢在簿上出題目叫我做,題目如下:
ABABABABABAB <--- "媽咪,跟住到乜野呀?"
CDCDCDCDCDC <--- "媽咪,跟住到乜野呀?"
我寫答案後,佢好似老師咁剔一剔......
又係頁頂上寫上我個英文名.......比佢笑死,我諗佢應該係扮老師平日上堂情況。

fatpam  好叻呀!出題考番你。  發表於 12-6-11 17:04

回復 apple~y 的帖子

我個仔D固執行為仲有小小,不過,吾太難搞。主要我地用交換條件/獎勵計劃,事前預告來治佢。其實,佢最難搞係到新環境,冇預告,吾知要做乜嘅時候,佢就會有好多比人覺得係搞搞震嘅行為同EE牙牙發蚊爭。所以好多時佢初初上課外堂/訓練時,D評語都吾多好,但熟咗之後,老師都話佢有D聰明,但守規舉都係弱,佢鐘意果D活動又會好D,老師有獎佢又會好D。

上次我地一家人(3個)去獅子會自然教育中心,,冇預告比佢知,入到D展館走來走去,好在早,冇人。我叫佢吾好走,叫多幾次佢又吾高興,EE牙牙發蚊爭,於是比我鬧。我要好用心捉佢去睇野,果日又熱又落驟雨,好勞氣。

前日同佢去dr. kong買鞋,要驗腳,佢郁來郁去驗吾到,打算放棄時,另一個似係資深d嘅sales問乜事,我話佢吾合作吾驗啦。於是個sales問佢食吾食糖,佢話食,姐姐話食糖要合作,得吾得。佢話得,結果真係得。姐姐好野,果然係做細路仔生意。

仲有,佢無聊時,成日講D引人注意嘅說話。例如同佢講咗工人姐姐一D說話係錯嘅,叫佢吾好咁講,應該要點樣講。佢係明白嘅,但得閒無聊時,佢就會望著你笑微微咁講D錯野,好似好好玩咁。Daddy話呢d係佢嘅遺傳.......

佢咁嘅行為,在主流初初一定比人投訴到爆。

好多謝你地......我個仔真係吾係叻,佢出比我D題目我相信係老師出比佢,佢又抄返比我答。

關於讀故事書我個仔歲幾2歲已經開始玩書,只睇頁數,吾係睇書。再大小小,佢會自己睇數字及A-Z嘅書。

2歲多,我請教私人PST點樣同佢一齊睇書/講故事,佢教我買一D同佢日常生活有關嘅書,內容佢熟悉嘅,於是我買咗22歲幼兒嘅英文書,一本關於動物園,一本關於上學。佢只會自己翻書,吾會聽我講故事內容。

後來,3歲多,我又買了2本英文書,一本講媽媽,一本講爸爸。我讀比佢聽,佢今次會留心聽,多次閱讀後,佢自己可以讀返出來。當時,佢表現出閱讀興趣,但和我的互動不多,好鐘意聽我讀書。

到了4歲頭,我問S位老師同樣問題。今次佢同樣叫我買一D同佢日常生活有關嘅書,但要有文字,每頁約10個中文字。於是,我就買了莎莎系列嘅書。佢同樣只對自己睇書有興趣,不喜歡聽我講故事。老師又話,最好同小朋友影相,制作一本關於小朋友自己嘅書。我都有同佢影相,制作一些圖咭。今次,佢表現得好投入聽我講咭上的內容,又會自己講返出

今年學年初(上年9月),ST開始同佢講故事圖咭,由2張->3張->4張->5張->6張,問問題,然後老師在上個別堂同佢讀故事書,問問題。其實我知道學校日日都有閱讀時間,個個小朋友到書架攞一本書坐著看圖書。講完2個6張故事圖咭後,我冇再用故事咭,可能熟咗,佢會玩咭。我係屋企就開始改用故事書講故事比佢聽(訓練理解力),聽日用同一本故事書指住文字比佢聽(訓練認字),重覆練習4本莎莎系列故事書及2本連CD嘅英文故事書,然後上個月才買了幼兒德育故事書系列。

fatpam  佢都理解書本內容的  發表於 12-6-12 11:02
fatpam  反而讀書我無OK ,我仔好喜歡,認字不錯。感恩  發表於 12-6-12 11:00

回復 BKVIP 的帖子

我覺得你小朋友能力吾差,如果本身主流學校接受到,自己又有滿意嘅私人導師,可以吾洗入S位。況且,你依家只係讀緊下午班,上午可以同佢做訓練/做治療。其實我覺得咁樣係最perfect !

係喎,點解你e位可以有咁多堂上嘅?

BKVIP  我覺得少,點知S位都係咁上下…唉!  發表於 12-6-12 15:24

我嘅圖咭係冇故事性嘅。我的做法係影多張小朋友自己活動嘅相,如食飯,飲水,坐好,玩玩具,另一d係影多張工人姐姐/媽媽/爸爸嘅相,如姐姐不湯,媽媽笑,爸爸睇電視,然後彩色打印出來作圖咭同佢一齊睇吓/講吓/傾吓。當然又要睇吓孩子的程度,我其實冇乜系統咁做,樣樣試吓,邊樣佢有興趣又繼續做,做做吓,又諗吓點樣豐富D內容比佢。後來又在網上找一些小朋友常去嘅地方嘅圖片如沙灘,泳池,公園,碼頭,學校門口果張相,酒樓,餐廳….等等,制成一本書,佢好鐘意果本書,出街要放在袋內,搭車就拿出來看。我又會同佢在家一齊睇吓/講吓/傾吓佢本書d內容。呢個方法又係老師教我嘅。

咁樣做嘅目的係要引起佢聽我講書本內容的興趣,所以我覺得初初做,圖咭之間吾一定要有故事性。但睇完30-40張獨立圖咭後,慢慢一步步,再同佢睇其他人嘅相片、圖片、再睇有故事性的圖咭,正如我之前D POST所講一樣。(我果d有故事性的圖咭,係ST影印比我嘅。)

‹ 上一主題|下一主題