用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基德小學 聖公會基德小學
樓主: kin.kin
go

聖公會基德小學 [複製鏈接]

引用:你好,我仔仔出年也讀基德 +

原帖由 Altonmama 於 13-06-22 發表
你好,我仔仔出年也讀基德
Hello ! 我個仔9月入讀!

聽你們甘講, 我心都定0的, 因為有人講(評價又甘又甘))基德唔好, 而我叩的學校都叩唔到了,我心情都非常唔好, 希望我可以慢慢接受佢啦

您地講緊將軍澳呀? 我想知黃大仙間怎

回覆:聖公會基德小學

朋友的小朋友讀緊呢間學校,當初揀,是因為知道老師有愛心,唔谷,而小朋友是mix, 中文唔好,又考唔到其他私小/直資,在另一朋友介紹下揀了這間。小朋友開頭適應得唔好,跟唔到功課,朋友問老師,家長有冇嘢可以訓練個小朋友,老師就話,小朋友剛入小一,要時間適應,唔鼓勵家長催谷太多,比些時間小朋友慢慢適應。過了大約半個學期,情況有明顯好轉,小朋友鍾意返學。放學留在學校做埋功課至返屋企,家長只需協助溫書。
或者咁講,學校是沒有好與不好之分,最重要是適唔適合小朋友,同埋是否接近家長的期望。如果家長覺得多功課多考試測驗,才可訓練出色的小朋友,才可上band 1中學,那基德肯定不是你杯茶。但若然家長應為少些功課唔緊要,學校唔催谷更好,可以比多D空間小朋友發展其他嘢,那基德就啱你的期望了。

删除

回覆:j96568595 的帖子

可否再講多少少tko基德資料?

我都想知呀

删除

很詳細

回覆:聖公會基德小學

據聞,他們今年(12-13)年度赢了很多校外或校際比賽,開始在將軍澳區打出名堂。

謝謝

回復 j96568595 的帖子

非常清楚. 謝謝!

引用:朋友的小朋友讀緊呢間學校,當初揀,是因為

原帖由 louiseter 於 13-06-22 發表
朋友的小朋友讀緊呢間學校,當初揀,是因為知道老師有愛心,唔谷,而小朋友是mix, 中文唔好,又考唔到其他 ...
thank you

asc210 發表於 13-6-1 19:53
話就話今年有開到4 班,5知真定假
暫時點都開(拆)夠四班做靚條數,但九月中EDB來點完人頭,先知駛唔駛調整班數,據聞好多人只係wer住佢當水泡,叩門找到更好ge即走。

re:上帖,我是說將軍澳那間基德啊。

joanray 發表於 12-6-5 20:13
不談論好或唔好先,如果派到呢間又唔鐘意,就快去叩門。
呢間係今年自行收生全區最小一間,係肯讀,100%收 ...

我留意到今年他們改變收生策略,都會唔收一D學生,我懷疑係開始吊高賣做勢,而且o個次我竟然見到佢o地貼埋叩門生名單出o黎,我O晒嘴,私隱o黎家嘛,你做勢扮多人爭都唔駛咁o丫!

回復 grassland_lea 的帖子

回應這句:"不過雖然校址位置地方寧靜,但真的有點不方便,坐校車可能好些。"--> 但剛剛的學年可能人數太少冇人肯做啦,有校車等於冇校車,要就校車公司自己方便的時間,遲返學(唔計遲到),放學要被迫留校近個半鐘(只係一大群學生困在一課室,不是補課班) 時間超唔好用,所以唔好靠校車啦,除非今年有新安排啦!或者要放手讓小朋友自己搭車行入去、行出o黎搭車囉~

我是基德小學的學生家長,阿哥今年剛剛畢業,入將軍澳B1,細佬14-15年度升讀小二。當初阿哥是小三升上小四由觀塘區轉入的,一開始選擇基德是近屋企。現在我本人覺得基德的環境及教師都是很Heart,我的兩個兒子都說Good!

引用:回復+grassland_lea+的帖子 回應這句:"不

原帖由 春天花花 於 13-08-12 發表
回復 grassland_lea 的帖子

回應這句:"不過雖然校址位置地方寧靜,但真的有點不方便,坐校車可能好些。"- ...
係囉,校車打俾我話0807 上車,但上堂吳係0805 ? 放學就成1645( 我住寶琳區炸喎) ,放學吳係1515 咩?
原本我都慢慢接受這所學校,但估吳到校車已經攪成咁,而家都吳知點算好。

我的小朋友都是今年入讀小一,打算搭校車. 但校車公司未打給我安排時間.
‹ 上一主題|下一主題