用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名 ...
樓主: lugano
go

新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名   [複製鏈接]

回覆:conniechan125 的帖子

另外一個建議吡葉太,首先放番位,不要再叩門了,叩到比較有名學校,到時又係吡人圍攻,讀比較普通學校葉太又不願,可否讀多一年K3(轉校)再憑自己實力下年嚟過或是報名私小直資,避咗風頭對小朋友及你一家是否可行。

回復 edea 的帖子

唔好咁講,對事唔對人o者,
如有足夠資料,我係支持舉報的,
亦希望可以殺一警百,
只係完全無必要公開該小孩全名,
佢之後條路可能會唔易行,好無辜

回覆:conniechan125 的帖子

如果真係借地址,又要咁高調,那位家長實在是得意忘形了!

可憐的是小朋友!很無辜!

其實樓主可唔可以改一改個標題,刪除左個幼稚園名呢?
與KV 無關係,問題出於該家長,
單純以標題計,好易有人誤解...

既然教署已經有人做左嘢,網友們放她一馬吧,她都是愛子深切已得到應有的結果。

我哋唔係為唔抵得而嘈,事件關乎社會公義及公眾利益,要有教署審查結果。否則推上生果報。

到咗以家, 我相信葉太身心予, 都大受打激了同十分後悔, 最終受傷到係自已個囝, 而家除了現在要諗囝囝條路, 又怕叩門無人收 (因攪到咁大, 好多人都知), 又要面對學校家長背後討論. 我諗葉太有睇緊大家討論的,

"葉太-雖不認同你這次做法, 這真對12網家長不公, 但我都希望你可以幫到囝囝搵到學位. 不想囝囝成受你所做的惡果" 錯真的與小孩無關.

Surely EB will find a place for her son.  Making a false declaration intentionally is a crimical offence.  Any idea about the possible punishment on the parents?

引用:到咗以家,+我相信葉太身心予,+都大受打激了

原帖由 gigi812 於 12-06-05 發表
到咗以家, 我相信葉太身心予, 都大受打激了同十分後悔, 最終受傷到係自已個囝, 而家除了現在要諗囝囝條路,  ...
我估葉太唔敢睇討論,呼籲識葉生,葉太嘅朋友們幫忙勸他們快補鑊,而家又話生果日報,方向日報,這單料新聞價值奇高,不出兩日必上報紙,到時無灣轉。<<追咗幾日呢單嘢,今日寄咗封信吡教育局,內容係建議成立一隊由退休警務人員組成的特遣隊,打擊虛報住址,失實資料參加派位大抽獎,高調開記招,阻嚇及教育家長門虛報的後果,這總好過要有家長坐監社會先有迴響,要鬧就鬧教育局班官,幾年前房署都用呢招捉高空擲物,成本超低,效益奇高。>>>

Anpanmama  葉太唔敢睇討論,I DO THINK SO!!!  發表於 12-6-6 06:40

支持公義

kls12 發表於 12-6-5 21:38
是否中左 St. Joe ,一半半,未必是真呢!
我信係真呀!無理由用幾年時間去創造個小朋友喺根德園讀?除非佢係三毛啫!

引用:Quote:原帖由+gigi812+於+12-06-05+發表到

原帖由 sukitelfold 於 12-06-05 發表
我估葉太唔敢睇討論,呼籲識葉生,葉太嘅朋友們幫忙勸他們快補鑊,而家又話生果日報,方向日報,這單料新聞 ...
這個其實只是冰山一角,教育署如沒有有效的抽查制度和嚴厲的罰則,每年都會有家長繼續"挺而走險",如果沒有人舉報便能過關!

Anpanmama  YES  發表於 12-6-6 06:41

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,以一個咁努力為小朋友鋪路嘅名幼家長,大家認為佢會無私小backup?佢唔驚派得唔好架咩!?所以,我認為佢只係為肚裡面個細b鋪好路,大家唔駛太擔心大仔,我希望葉太唔好追呢d post,好好安胎!
恐龍家

其實整個小學派位制度充滿著矛盾,首先在政府的眼中是沒有名校與吾名校之分,最緊要人人有書讀,但香港普遍的家長對子女入名校都有情意結,希望入名小到名英中,結果造就一小撮人鋌而走險,但睇番過往教育界把關的官員有冇真的做好監視的工作,從每年報章報道的零星個案,及大家聽到的個案,好明顯地存在落差,我同意之前有家長話今次的事件只是冰山一角,我可以預見往後幾年如果冇更完善的監管,檢控,因出生人數倍增和雙非的問題,情況只會更嚴重,各家長只可自求多福。

想拆招都唔難, 即刻搬入報住單位咪得囉.
佢若真有虛報地址, 我唔認同事主係努力舖路, 咁只算係走捷徑, 懶到不得了就真.

joeram  agree!  She's so lazy.... 咁大個人,點解事無大小都要上網問呢?  
例如校車, 大可自己打去校車公司問.  發表於 12-6-6 08:33

醒目開學勳章 王國長老

引用:想拆招都唔難,+即刻搬入報住單位咪得囉.佢

原帖由 w_y 於 12-06-06 發表
想拆招都唔難, 即刻搬入報住單位咪得囉.
佢若真有虛報地址, 我唔認同事主係努力舖路, 咁只算係走捷徑, 懶到 ...
遲喇,我當你即簽租約都已經係而家既事,無可能backdate, 你以為搬入去就可以叫搬左咩

w_y  搬入報住單位, 唔係新單位, 證明佢一早已有, 否則交唔到表, 唔使再造.  發表於 12-6-6 10:47

我覺得既然有一個活生生的case ,就一定要嚴懲, 重要大事宣傳, 以收阻嚇作用.

已聽聞, 今屆有2個人借地址抽中Maryknoll.  雖然冇正據, 但傳得必有因.  唔通教統局, 把所有抽中maryknoll都抽, 其實要查都不難, 都係幾十人啫.

orangebb 發表於 12-6-5 19:23
呢位家長, 咁識走精面, 會不自覺教壞佢嘅小朋友架!  言教遠不及身教呀!
身教... 緊要

回復 yspa 的帖子

有無做由警方判斷比較公平D
‹ 上一主題|下一主題