用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名 ...
go

新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名   [複製鏈接]

[[  2012-6-7  Daily Update  ]]

有心水清家長 PM 了我,發現疑似虛報灣仔區地址家長(主要出貼問校網 12問題) 有一個疑似 "分身" 用戶名 (主要出貼問校網 41 問題) ,由於經超級版主提點,我亦同意不能在此提及,各位見諒。

這一個用戶名亦 "巧合地" 在 2012-6-5 和 2012-6-6 兩日內大量刪除過往留言,而且部份留言亦是 "巧合地" 圍繞著 (1) 根德園 (2) 小一叩門選校 (3) 如何可應付教育署就虛報假地址的突擊檢查作準備的問題。

各位友好,是虛是實,自行留意判斷。

============================================================

公平公正是香港人的核心價值,我諗呢件事會係你我教小朋友做人要誠實的最佳例子,多謝各位心清眼亮提供線索的 BK 父母:  尼尼 / Hellojl / darkbson / Gerard / joanthony / Talent2000 / Conniechan125 / McDonna / Tigerbama / hk2000ema / and other 家長....etc (不能盡錄)

因原貼已被將軍澳家長極速刪除部份疑似罪証資料,但仍然有部份有用資料,請參閱以下的灣仔聖若瑟貼:

標題: 灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393029&extra=page%3D2&page=1

事件始末:

作者: yiptszman10   
時間: 2012-06-03 09:53     

"........甲一跨區中左 net 12 灣仔聖若瑟. 現住 TKO,想叩門以下 :

1) LS net 41
2) 紅馬
    福馬
    農官 net 34
3) 軒上 net 12

或搬去沙田一城住, 但要叩門 沙呂或一呂先. 或者搬去紅磡住,過海去灣仔近一些.........."

一名 Baby Kingdom 用戶/家長 (yiptszman10) 於 2012-6-3 出 Post 說自己於將軍澳區居住,自稱十分幸運地以跨區 "甲部第一志願" 抽中灣仔區名校聖約瑟,但又高調說要叩門喇沙,一時又說要叩門軒上,又話要叩門紅馬 / 福馬 / 農官 / 沙呂 / 一呂....... etc......

但很快就被其他精明家長發現原來在 2010 年至 2012 間,於 Baby Kingdom 開了很多不同的 Post ,在根德園幼稚園的 Post 內已多次透露自己是居於將軍澳區。

從 2012 年初開始,樓主又開了題目,多次改口自稱灣仔居民,查問如何為灣仔區學校作 "乙部排位" 。另外,亦開了多個 Post 查問如何可應付教育署就虛報假地址的突擊檢查作準備的問題。精明的家長亦發現,這位家長查問了很多有關來往灣仔區與將軍澳區的保姆車資訊。

於是,眾家長於 Baby Kingdom 內合作追蹤用戶/家長 (yiptszman10),發現他/她的謊話一個加一個,而此時,這家長亦開始極速刪除所有 Post 的疑似罪証,如果真係甲部抽中,駛乜驚青到要刪除所有 Post 。就是這種條件反射,已經無得解釋。如果真係甲部一中了,何不大大方方交代,我地一齊請佢食飯當慶賀一下,順便同佢道個歉,又有乜所謂?

====================================================================================

由於眾家長見越來越多罪証被極速刪除,出於公義,大家決定開此 Post 來保存這家長的罪証。我們開這 Post 只是想把一些被當事人 delete 了的証據,公開於此,就像 "維基解密" Julian Assange 的理念/宗旨一樣,還真相一個公道 !!

試過派左第 9 志願..... 這種心情會是如何? 每每想起有幾多百個灣仔居民填左聖約瑟而入不多? 有幾多媽媽這一刻還在痛苦中掙紮著在找學校,真的很同情她們。

當疑似洗橫手得到了,又高調說要叩埋其他學校的門,再一次搶其他孩子的機會,這實在刺痛其他父母的心,這種不知足的貪心令人聯想起曾蔭權和陳振聰 !!

就當我們懷疑錯了當事人,為何在事件曝光後,為何當事人立刻 delete 哂所有之前出的留言,我們不是要公審,我們一直都想當事人出來交代,就算當事人行出來,說一句由始至終都是跟大家講一個美麗的笑話娛樂大家,我們都想知道......

我們只想要真相 !! 請當事人現身,還眾多失意於乙一選了聖約瑟家長一個交代 !!

==========================================================================

多謝 McDonna 家長報料,但如果有家長要向教育署提出舉報,下面兩個 Link 有 "十分有用" 資料,自己 Click 入去睇睇。

題目: 根德園幼稚園 2010-2011 K2I 同學仔大家好!

Page 3

Post #: 56

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2234355&pid=33271415&fromuid=680719

題目: 根德園幼稚園 2010-2011 K2I 同學仔大家好!

Page 5

Post #: 84

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2234355&pid=33387531&fromuid=680719

「假地址」報讀學校是不誠實意圖的用法,會觸犯「訛騙」的刑事罪行! 教育局鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話28327700舉報懷疑的個案 or 致電聖約瑟小學 2574 2259 舉報懷疑的個案。

bk_admin  您好!親子王國已保留有關資料,因此已將您回覆內張貼的他人名字局部屏蔽。  發表於 12-6-5 18:54
   16    0    2    0

節錄部份精華片段 PART 1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393029&extra=page%3D2&page=1

作者: yiptszman10    時間: 2012/06/03 09:53     標題: 灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

"........甲一跨區中左 net 12 灣仔聖若瑟. 現住 TKO,想叩門以下 :

1) LS net 41
2) 紅馬
    福馬
    農官 net 34
3) 軒上 net 12

或搬去沙田一城住, 但要叩門 沙呂或一呂先. 或者搬去紅磡住,過海去灣仔近一些.........."

作者: scbhongkong    時間: 前天 09:56     標題: 回覆:yiptszman10 的帖子

如果你仔仔唔讀,好多等緊叻門的家長會多謝你

作者: marcuscyrus    時間: 前天 10:00

我覺得甲一都中的o既,係註定要讀的,得咁少位都中
無謂辛苦自己辛苦阿仔仲要叩門啦
tko去灣仔好快

作者: babybear    時間: 前天 10:01     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

中咗灣仔聖若瑟重要叩門?!

作者: tko-parent    時間: 前天 10:26

如果仔仔讀得書,不需考慮,一定去聖若瑟。
除非仔仔成績好一般,到時會變成一場惡夢。
車程不是問題,TKO 都有好多學生讀 St Jo,St Jo 仲好似係上、下午班,實在求之不得。

作者: kkhon    時間: 前天 10:31

當然st jo,叩門位留比有需要的人

作者: Anpanmama    時間: 前天 11:49     標題: 甲一跨區中左+net+12+灣仔聖若瑟.現住+TKO,

原帖由 yiptszman10 於 12-06-03 發表
甲一跨區中左 net 12 灣仔聖若瑟.
現住 TKO,想叩門以下 :

俾你叩門面試;一定俾人問點解St.Joe 都唔要!
TKO有校車有保姆車;好方便!

作者: appleycma    時間: 前天 11:45     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

已經好好學校在你眼前,好好預備吧!

作者: yiptszman10    時間: 前天 12:19

sorry, post deleted

作者: yiptszman10    時間: 前天 12:21

作者: yiptszman10    時間: 前天 12:22

作者: yiptszman10    時間: 前天 12:23

作者: 920pp    時間: 前天 12:41     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

好想問一句,"當日填佢係甲一冇想過中!"
如果冇想過中為乜要填?
而家有一間名校在手仲想點?呢一間學校在手某一程度上你仔將來已經光明咗一半,點解你反而唔想去讀?
如果你真係冇心請快手放棄,呢住有好多家長一定多謝你。

作者: monkey05    時間: 前天 12:48

真是想問樓主係咪傻,st Jo 名氣比沙呂大xxx倍

作者: kentchau118    時間: 前天 13:01     標題: 回覆:monkey05 的帖子

真懷疑樓主是何居心,如果灣仔是遠,為何又會說扣3)軒小。

作者: conniechan125    時間: 前天 13:05

920pp 發表於 12-6-3 12:41
好想問一句,"當日填佢係甲一冇想過中!"
如果冇想過中為乜要填?
而家有一間名校在手仲想點?呢一間學校 ...

樓主好奇怪.....開個post大家玩下

作者: cmchang0927    時間: 前天 13:15

比D入唔到ST JO的媽媽看見這個POST, 一定傷心死

作者: jerry117    時間: 前天 13:18     標題: 回覆:yiptszman10 的帖子

If you didn't want St Jo then don't wast the place, why you put in this first anyway. So many sjk didn't even get a place in sjp, now worrying. Don't understand people don't want get it, people want they don't get it. Please give up your place and hope the sjk will get it. Don't take if you don't really want, give to the one who want.

作者: jerry117    時間: 前天 13:20     標題: 回覆:cmchang0927 的帖子

Agreed

作者: takiko    時間: 前天 14:20

你咁問,抽唔到既人真係唔想答你。如果無興趣就儘快放番個位出來

作者: whywhite22    時間: 前天 14:39

樓主叩門咁多間,除著LS,仲有邊間好得過聖約瑟呢?

作者: moremoremimi    時間: 前天 14:59     標題: 引用:樓主叩門咁多間,除著LS,仲有邊間好得過聖

原帖由 whywhite22 於 12-06-03 發表
樓主叩門咁多間,除著LS,仲有邊間好得過聖約瑟呢?令人莫明其妙o

莫名其妙!矖命..!!
如果唔想讀,請妳快些放位!

有一大班可憐幼生好想讀。
請妳唔好想,那麼好運的妳請快些放位.
再玩叩門入LS,測試自己更好的運氣。謝謝
我代表全部聖若瑟幼稚園生多謝妳

作者: Anpanmama    時間: 前天 15:04

kentchau118 發表於 12-6-3 13:01
真懷疑樓主是何居心,如果灣仔是遠,為何又會說扣3)軒小。

Yes, I am not even understand why  樓主 want to 叩門軒小, but not keep St. Joep????

作者: leoofhk    時間: 前天 17:12     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

我自己住港島(net16)有灣仔地址都唔敢搏,最後只係夠膽用甲一填st. Jo跨區試運氣,結果當然係唔成功.有人跨區中六合彩,但唔心足仲話叩同區差幾線學校,究竟咩世界?除左show off我諗唔到解釋!

作者: yung06    時間: 前天 18:19

甲一跨區中左 net 12 灣仔聖若瑟 ---> very lucky!
TKO net 95 ---> 教育局致電要家訪 ?
虛報地址,check 到嘔番個位出離?

作者: moremoremimi    時間: 前天 18:41     標題: 引用:會不會是有細妹?但又好難解釋為何不填軒小

原帖由 Gerard 於 12-06-03 發表
會不會是有細妹?但又好難解釋為何不填軒小作第一志願  ...

應該唔會係,如果係佢點會又話叩門入LS呀!!

作者: Kitty1230    時間: 前天 20:06

請大家梢安無燥!!!

如果大家見樓主咁得閒, 請大力舉腳支持樓主用寶貴的時間响天時暑熱的環境下叩門啦!!!

記得叩沙呂, 接觸多D新界區的新移民, 感受下大陸同胞文化的差異;
記得叩乜馬乜官, 果D level低St. Joe幾班架;

另外, 我好想知樓主, 點解想叩LS, 但吾放LS排甲一呢? 你揀都無揀過佢, 你估人地校長會so你嗎?

But anyway, 記得快d放棄St. Joe, 快d、快d、快d囉, 吾好阻住個地球轉囉!!!

你出呢d post簡直係人神共憤囉, 咁囇命, 有何居心?

利益申報 : 我吾係今年的家長, 我係舊年的家長, 舊年我都好好彩抽到1ST CHOICE舊油天, 但係我吾會周圍囇命囉; 呢個時候, 一面天堂、一面地獄, 自己滿意心知就算; 我舊年見盡有人叩門叩到八月尾都仲努力地叩緊, 我都吾夠膽囇命囉!!! 好心D人收歛下啦!!!

作者: 尼尼    時間: 前天 21:05

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2361537

乙一 定 甲一 ????

作者: hk2000ema    時間: 前天 21:35

回復 Kitty1230 的帖子

講得好, 樓主真係引起公憤, 大把人等你放位呀!

作者: Andpu    時間: 前天 22:54

Many SJK kids want the seat.  Better release the seat.

作者: 尼尼    時間: 昨天 00:37

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2377647

樓主個仔from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園,家住將軍澳,不出數人,要查唔難。

作者: moremoremimi    時間: 昨天 02:01     標題: 回覆:moremoremimi 的帖子

相反我囝囝沒有妳那麼幸運,我哋派咗第9志願,什麼學校!我喊咗幾曰,我估我自從統一派位後我都不能夠入睡,我囝讀聖若瑟幼稚園,我想信在幼稚園入面有好多像我一樣的家長派咗第9-10志願,需要周圍找學校叩門.

作者: moremoremimi    時間: 昨天 02:32     標題: 引用:我只是路過。入不到st.joe+都不是世界末日

原帖由 scbhongkong 於 12-06-04 發表
我只是路過。入不到st.joe 都不是世界末日。我朋友的仔仔讀緊,好難頂。  ...

我哋幼生係天主教徒,但係派咗佛教學校,沒有塡上去,但派咗入去!! 如果比你!!一定傷心死!

作者: chickenwing2006    時間: 昨天 03:59     標題: 引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum+...+ea

原帖由 尼尼 於 12-06-04 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2377647

樓主個仔from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園, ...

作者: ysnmama    時間: 昨天 08:18

家住將軍澳,但是曾詢問統一派位12網如何派位和關於家訪?•••••••••

作者: lugano    時間: 昨天 09:26

尼尼 發表於 12-6-4 00:37

樓主個仔from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園, ...

「假地址」報讀學校是不誠實意圖的用法,會觸犯「訛騙」的刑事罪行! 教育局鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話28327700舉報懷疑的個案 or 致電聖約瑟小學 2574 2259 舉報懷疑的個案。

等緊叩門位入聖約瑟的家長 ,為唔為自己個仔做野,爭一個位,自己決定。

"樓主個仔 from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園,家住將軍澳,不出數人,要查唔難"

如果唔係 "尼尼" 家長心清眼亮,我地都冇留意到,跟著睇左 Yip Tsz Man (樓主) 在今年一月(下面的 Post), 原來佢之前開了個 Post 問人 " Net 12 大家如何排位 ", 重討論如何排 "乙部一/二/三"

(1) Net 12 大家如何排位
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2359146&extra=&page=2

(2) Net 12 乙一 choice ?????
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2361537

(3) 在聖約瑟小學專頁內,又問人有冇 "保母車到 TKO Plaza or 富康花園..."
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2359358

作者: moremoremimi    時間: 昨天 09:44     標題: 引用:+本帖最後由+lugano+於+12-6-4+09:32+編輯+

原帖由 lugano 於 12-06-04 發表

我相信佢註冊之後一定.......,因我哋還有好多old boy+家住跑馬地都等待這個位。相信佢哋都知道這件事。

節錄部份精華片段 PART 2 Continue.......

作者: 尼尼    時間: 昨天 13:51

其實好易起佢底,只要有人舉報佢,教育局可以將統一派位入st joe 的名單向根德園校方查詢,就知道學校邊個學生抽入st joe , 然後再調查他們的住址。

相信樓主唔會向學校虛報地址,樓主住將軍澳,應該有坐學校校車或保姆車每日返學放學,咁就無得抵賴已經搬屋。

怪就只怪佢犯緊法仲咁高調。

作者: TIGERBAMA    時間: 昨天 14:04

樓主一月已經諗住自己入挭 St. Joe 啦!

[url=http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2359358]http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2359358[/url]

作者: TIGERBAMA    時間: 昨天 14:06

樓主真係吾夠聰明啊!!!
留下咁多 伏線 比人知佢
............

作者: joanthony    時間: 昨天 14:11     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

快D去舉報

作者: conniechan125    時間: 昨天 14:24

call左教肓局, 話要有名先check到......係米應call sjp舉報定張個post放去自由..等人起底???

作者: joanthony    時間: 昨天 14:25     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

Yes , should call the school first

作者: McDonna    時間: 昨天 14:29

其實樓主响某「根乜園幼稚園 」topic內 post過仔仔中英全名, 要舉報應該夠料!

作者: lugano    時間: 昨天 15:31

(Post 1)
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &page=1#pid33968669

作者: yiptszman10    時間: 11-9-20 11:43     標題: 聖母無玷聖心小學
大圍區,我母校來,我有20分,是否個仔必入.
另己報五間直資/私立的打底.
未定是否參加大抽獎....

作者: yiptszman10    時間: 11-9-20 12:59
我以前 76年入選小一,當時是大圍區比較出名,不知現在水平如何,是否直上聖心中學...

(Post 2)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2330281&page=1#pid33961053

作者: yiptszman10    時間: 11-9-15 22:59

聖母無玷聖心學校----我以前母校.有20分,是否一定入到.如比到,是否不可以再參考校網抽獎.

作者: yiptszman10    時間: 11-9-16 23:12     標題: 回覆 3# fatbei 的文章

1976-1982 la .............................

作者: lugano    時間: 昨天 15:46

多謝 McDonna 家長報料

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &page=6#pid33691805

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2234355&extra=&page=5

作者: joanthony    時間: 昨天 15:48     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

應該有熱心媽咪做野了

作者: Gerard    時間: 昨天 15:55     標題: 引用:+本帖最後由+lugano+於+12-6-4+15:49+編輯+

夠料了,自己錯害了兒子

如果想繼續追尋....... 自己 continue from Page 6 (Below Post)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393029&extra=page%3D2&page=6

2012 年度警世事件

若要人不知,除非己莫為

我們不是起底,那有那麼大的本事,連個名字都是將軍澳家長自己於 Baby Kingdom 公開,我們只是睇翻佢之前個貼的留言

elmo520elmo  繼續支持公義  發表於 12-6-6 10:33
sweeticandy    發表於 12-6-6 09:24
fw9166  Agreed   發表於 12-6-5 22:19

醒目開學勳章

支持公義

對其他人不公平

引用:支持公義

原帖由 wingogo 於 12-06-05 發表
支持公義
Support support

回覆:為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟

支持!!! 要經常置頂警惕下, 幫手推一推

醒目開學勳章

你整得好過我,因主任剛再打來跟進資料..我驚巨洗post所以快手開左新的
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2394303&page=1#pid34540423

lugano  Thanks Connie  發表於 12-6-5 22:52

唔好意思唔明添... 佢唔係話甲一中咩? 甲一係可以中灣仔架? 佢係報住灣仔咩?
sorry無睇哂全文... (太長)

醒目開學勳章

evacalbee 發表於 12-6-5 15:47
唔好意思唔明添... 佢唔係話甲一中咩? 甲一係可以中灣仔架? 佢係報住灣仔咩?
sorry無睇哂全文... (太長) ...
等我講少少話說他們報稱抽中了甲一st jo,但竟然打算再叩門其他學校
原因是覺得家住tko,去st jo遠次類,但他打算叩門的學校居然包括同是灣仔區的軒小
另外,有家長查案時發現,他曾詢問有關edb 抽查之事,也有問及net 12乙部如何排位
因此,有心水清家長推斷,可能是因為怕比查中而被取消學位,而需叫門另謀出路

但佢已刪除疑似犯罪資料, 大家有無原文留底?

回覆:為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟

Check this out.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:DnR2tTzpWLsJ:www.edu-kingdom.com/forum.php%3Fmod%3Dviewthread%26tid%3D2393029+&cd=1&hl=zh-TW&ct=clnk&gl=hk

回復 littleangelyy 的帖子

已有足夠資料, 警方會追查, 希望能真的成功啦

manmanchubb  支持  發表於 12-6-5 21:39
Sallyb1a  good  發表於 12-6-5 17:01

我係路人甲,我都覺得呢位媽咪做錯咗,但佢都只是愛子心切,希望呢位家長得到應有的教訓,不過希望不要影響到他的兒子將來讀書的機會. 大人做錯,大人自己要負責.禍不及小孩.

iwin  深有同感,都是家長愛子情切而已,唉!可悲  發表於 12-6-5 19:25
silvia_ng  下....咁媽咪犯法之前有冇唸過會影響小孩?! 咁大個人, 知咩叫後果啦!  發表於 12-6-5 17:23

回覆:ilj 的帖子

不能同意更多,一定要port 佢。

‹ 上一主題|下一主題