用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名 ...
樓主: lugano
go

新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名   [複製鏈接]

回覆:為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟

借地址抽到第一志願仲周圍叩門同人爭位,真係好衰格

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2333633

RE: 2011-2012 K3H 同學仔報到 [修改]

yiptszman10 發表於 11-9-26 18:45
2011-2012 K3H 同學仔報到

我個仔 Matthxx 係由K2I 升去K3H 架, 請大家多多指教.
是否大家忙於應付小一 interview.
so 冇人出 post.

今年根德園K3H學生

bk_admin  您好!親子王國已保留有關資料,因此已將您回覆內張貼的他人名字局部屏蔽。  發表於 12-6-5 18:56

引用:+本帖最後由+winnietingting+於+12-6-5+18:

原帖由 winnietingting 於 12-06-05 發表

是小朋友真名?好懷疑,因網上太多徦名。好開心edb真 ...
有人心虛到del之前的post,應該錯不了

回覆:lugano 的帖子

呢個家長真大鑊,佢真攞黎衰!
我朋友搬屋無耐後,為咗小朋友入好學校又再搬過,最終都抽唔到,而家四出搵學校叩門,佢付出咁多都無怨言,只有努力叩門,所以呢d家長真係要殺一警百。

加油!派到仲生人霸死地,雖然我不是報呢d名校,但都覺得好過份!

回覆:k_lego 的帖子

實在太離譜了

引用:實在太離譜了 +

原帖由 peterpet123 於 12-06-05 發表
實在太離譜了
反對徦地址!

回覆:winnietingting 的帖子

學生無錯、品德絕無問題,問題只在家長!

可能好快見報

虛報地址是犯法....極度支持教署真係派多d人查下啦....

呢位家長, 咁識走精面, 會不自覺教壞佢嘅小朋友架!  言教遠不及身教呀!

噢... 自能怨自己貪得無厭

路過支持下,強烈反對做假!

poonseelai  me too!  發表於 12-6-5 20:08

lugano 發表於 12-6-5 15:11
Hi 尼尼 / Hellojl / Talent2000 / Conniechan125 / ....... and other 家長

因原貼已被將軍澳葉氏家長極 ...
既然知個小朋友全名 不如去舉報佢

引用:Quote:lugano+發表於+12-6-5+15:11+Hi+尼尼

原帖由 RSG媽媽 於 12-06-05 發表
既然知個小朋友全名 不如去舉報佢
已經舉報咗喇

If "she" is following this thread, I'd suggest her to opt out the seating at St. Joe immediately.  This would be the only option as this case is being investigated and some have pursued media reporting.  Dont ever estimate the power of the internet and media reporting these days!  She's got no wrong, but just a bit silly in posting all these threads publicly and not aware of the current critical situation that arose intense feeling of others who deserve a fair allocation of seats esp. in Net12.
.
Learn your lesson and give your son a chance to learn from you too.

Good luck!

好唔明既然中左 St. Joe 點解仲要叩軒小呢? ?

SCKnight  因為知可能穿煲,所以想棄車保帥!  發表於 12-6-6 00:34

在看過本題目後,我佩服樓主不平鳴的行為,但再想深一層,如以公開懷疑人的資料呼籲網友「起底」,而當中涉及小朋友全名,我就有保留。
不是怕小朋友失去學位,而是對當事人小朋友有可能被標籤及對被投訴人在事件未證實前有「未審先判」及公審的感覺。在法治社會有「無罪假定」的精神,就是要雙方在無壓力下在法庭前有公平審訊的權利。就有如警察拉人都要黑布蒙頭,保護疑犯私隱一樣。如果此事見報,對那家人的小朋友一定有很大壓力,如果最後查出無罪,又有無人可為小朋友受挫心靈負責?
對此我建議樓主如要求網友協助,可用私人信息方法交換資料,再向教育局舉報,一來可舉報不守法的人,二來亦可保護小朋友私隱。
歡迎大家討論我的見解。

dogmonkey  AGREE~~~若已經比教育局知道, 由它去處理吧. 最終如何, 當事人手持什麼理據, 由教育局去考慮吧. 明白網絡的威力 / 殺傷力, 故此更加不宜"扇"動群眾.   發表於 12-6-6 09:41
Gerard  起底應該與否我不評論, 但家長首先自己反省自己, 大人要為自己的行為負責  發表於 12-6-5 21:39
conniechan125  要名先可舉報  發表於 12-6-5 21:38
lugano  我們不是起底,那有那麼大的本事,連個名字都是葉家長自己於 Baby Kingdom 公開,我們只是睇翻佢地個 Post  發表於 12-6-5 21:26
KJJ  AGREE, 起底風氣不應有  發表於 12-6-5 21:16

嘔返個位出嚟啦! 教署一定俾到TKO區位佢哋嘅,唔會俾人label個小朋友,只有教署,TKO區嘅小學校長同呢家人知!
至於家長就最好要守行為or社會服務令。

獅子狗 發表於 12-6-5 20:59
好唔明既然中左 St. Joe 點解仲要叩軒小呢? ?

是否中左 St. Joe ,一半半,未必是真呢!
‹ 上一主題|下一主題