用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 李宗德 註冊信.
樓主: Danny3101
go

李宗德 註冊信. [複製鏈接]

有咁熱心的家長, 有福氣.   
上水都來讀, 你係得既.  
我都係全職工作架,
所以好多野都要外判比人做.
不過,分配得好,小孩一樣OK GAR.
希望小朋友開心啦.  

小朋友如果有準備下讀李小.  
會開心 和愉快
因學校很多活動

現學校家教會巳在 Facebook 有 和富分享 群組.
可讓家長了解學校的事 和 分享孩子在學校的事
9月後 有興趣者可加入

但必須是現時就讀學生
加人者的戶口必須是家長名義的才獲準加入

好高興囡囡未入學已經識到幾位咁熱心既家長,  囡囡係好動型, 鐘意講野,  所以我覺得傳統既學鈫唔多識合佢. 當知道李小係一間好多活動既學校, 又係英小/普教中, 真係啱晒我既要求, 我都知囡囡應該會好鐘意呢間學校.  不過有一點擔心, 因為囡囡依家既幼稚園程度比較淺, 我怕囡囡一入小學要用英文/普通話上堂, 會比較難適應, 所以我依家都有畀佢出面學英文(鬼佬教)同普通話, 希望佢到時可以易啲適應....

我的小朋友繁忙於K3 畢業禮的表演,你地係唔係?

幼稚園老師真係好辛苦GAR.

囝囝六月二十六日畢業禮,又唔見佢好忙喎。
我都擔心小一佢適應唔到……

Almondwwm 發表於 12-6-8 09:32
好高興囡囡未入學已經識到幾位咁熱心既家長,  囡囡係好動型, 鐘意講野,  所以我覺得傳統既學鈫唔多識合佢.  ...
對, 我好高興係呢度感受到咁多正能量!

講真, 有朋友既仔女係度讀, 佢都同我講有d家長"好麻煩" (當然係一小撮)
有時聽佢講d例子, 我都覺得幾煩擾
學校有學校的專業, 家長可以表達意見, 但唔代表可以凌駕學校做晒決策囉
點解小朋友係度讀, 唔真心同學校合作呢?

我都希望新生家長可以多d善意的交流和溝通
實行真正家校合作, 協助小朋友度過開心快樂的小學生涯

Danny3101 發表於 12-6-7 17:47
會開心 和愉快
因學校很多活動
當初我留意呢間學校, 純粹因為佢近我屋企
但再了解落下, 覺得很喜歡呢間學校的多元活動
這才是我想找的小學模式
我兩個都係仔, 我覺得男仔應從小關顧佢地智能以外方面的發展
佢地的學習優勢唔同女仔, 係要有多d活動俾佢地
真正做到多元智能的發展, 唔係一味同人比較學既野要深, 要超前

ShanBoBo 發表於 12-6-8 17:37
我的小朋友繁忙於K3 畢業禮的表演,你地係唔係?

我囡囡只係每天返學時用一部份時間採排, 所以唔知佢地係咪好忙, 不過囡囡成日返黎仲掛住唱畢業歌又跳舞, 見佢都好開心....

莎莎莉莉 發表於 12-6-8 20:20
當初我留意呢間學校, 純粹因為佢近我屋企
但再了解落下, 覺得很喜歡呢間學校的多元活動
這才是我想找的小學 ...

莎莎莉莉講得好啱, 我就係怕左傳統教學既只顧見書教書, 唔會畀機會小朋友自己用個腦諗下想下,  透過多元活動, 希望小朋友可以培養出自我分柝/思考能力.....

報到﹗ 我囡9月都上小一喇! 我要返工呀, 所以送唔多到個女返學, 希望係度大家交流下, 收下料喇﹗

29XX86 發表於 12-6-10 18:09
報到﹗ 我囡9月都上小一喇! 我要返工呀, 所以送唔多到個女返學, 希望係度大家交流下, 收下料喇﹗ ...

歡迎加入...  

Hope we can keep contact.   

Danny3101 - 比較熟悉李小.  
而我地都係NEW JOINERS.   
多多指教.

希望李小愈來愈好!

希望李小在選小一學生時,要嚴選佢地認為合適的學生.

其實如果學校要求高反而令家長想考入去,
而且更加珍惜個學位,
又放心比仔女入讀.
重視子女而有要求的家長唔代表佢地係煩人.
反而重可以令學校更有進步.

既然李小已擁有咁好的硬件, 大可有好多發展的空間.

Enjoy 李小的日子!!!

引用:小朋友如果有準備下讀李小.++會開心+和愉快

原帖由 Danny3101 於 12-06-07 發表
會開心 和愉快
因學校很多活動
Danny 3102 你好,我小朋友2012年9月讀K2的,我想問下如果想入和富李宗德,我要怎樣做file 和需要什麼條件會容易入到這小學呢,因我真的很想入到此校呢^o^
麻煩你!

坦白說.  沒有人知最好的方法.
只能把我兩次的經驗告訴你.

Muimuihappy ; 你可把小朋友 小小資料 PM 給我
(幾月出世, 讀邊間幼稚園.  有無額外項目學咁)
我會比D意見你

其實我都很認同要由 K1學期尾或 K2頭巳開始計劃如何安排
小朋友入讀心儀的小學 (直資 或 私立)..
‹ 上一主題|下一主題