用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 2012~2013 小一,新生招手
樓主: 118dicky
go

2012~2013 小一,新生招手 [複製鏈接]

回覆:anniechu1 的帖子

冇錯,我都擔心啊囡唔識,唯有呢幾日慢慢同佢溫, unseen dictation 我估佢直頭唔識

我ftm都同佢做到七點幾,足足3個幾鐘,佢又慢呑吞,真攞命

回覆:2012~2013 小一,新生招手

今日做咩有成十樣功課架?想做死人咩?連音樂都有野做???背手冊p.89?

亞仔今日休息,咩都唔做,都冇問佢呢d係咩啦,等佢開心一晚,聽日又要回到現實

音樂都有?我1C班唔使背喎,D功課唔太多(8樣),有D係改正,冇錯到所以唔使改,琴晚已完成功課,但呢幾日要溫習默書

Hi, anniechu1 & honatlie, 我個仔d功課暫時都叫應付到(如果佢合作的話).  剛剛校歌果版我無同佢背呀, 慢慢先啦.  至於英默, 我都覺得幾深下, 一來就默甘多範圍, 我以為只係默幾個生字咋.  你地串成點呀?  都幾多字下.  如果只係讀普通幼稚園升上來真係未必跟到.

回復 rabbitann 的帖子

功課我仔暫時都OK既, 但次次返去check佢功課都做漏既...  哈哈.  不過我自己都喺度適應緊, 手冊寫D家課好難明呀, 要搵先搵到...  默書我地串左一部份咋, 我得閒又問吓佢點串, 串到佢煩, 唔肯答我...  我諗大人小朋友都要有一段適應期啦...

hi, honatalie, 我同你一樣都係有時睇唔明家課做乜, 一段時間適應之後應該會好好多.  我估唔到佢英默要默甘多範圍, 真係唔好逼到d小朋友怕鬼左.  中默都唔簡單, 今次少d, 下次總多, 真係驚驚驚.....

啊女都今日都重未熟哂D生字,聽曰都唔知點死

頭幾個月我預左係慢慢黎架啦.  大家適應左先再要求多D啦.  唔係既話大家都好辛苦.

但嗰個咩智愛中文平台係咪一定要做架...  好鬼煩呀...  咁多野既?

慢慢來啦, 急唔來.  琴

琴日我問我個仔unseen默咩, 佢話唔記得啦

我個仔最後都半放棄狀態, 都唔知佢默成點啦. 我都幾日沒上bk, 發覺你地都覺得深同多...... 我個仔正正係讀普通幼稚園升上來, 真係好似跟未到.

回復 honatalie 的帖子

果個智愛中文平台, 我個仔日日都話要做.... 但佢又唔係幾識做.... 攪到我日日都好忙咁幫佢手, 我發覺佢普通話真係煲冬瓜.... 所以都係轉返廣東話算啦

anniechu1, 慢慢來啦, 真係急唔來, 越急可能越衰.  其實佢個默書真係深過其他學校架.  智愛中文平台? 死啦, 我好似未開過喎, 乜來架?

好彩anniechu1 話要日日做姐, 我琴日終於第一次開個智愛中文平台黎做啦.  我仔都係聽廣東話自己做.

英文默書改得好嚴, 寫得小小唔靚都圈...  O晒咀.

英文默書又黎啦!滴汗中

我個仔中英都唔合格... 尋日改正都改死咁濟.... 佢一路話好攰.... 唉

10月3日一返學又默...  今次又好似再多d....

智愛中文平台..... 我見亞仔果班日日都有幾個小朋友做架.....
‹ 上一主題|下一主題