用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 好開心 ~ 阿仔小學的老師, 昨天有提 六四..... ...
go

好開心 ~ 阿仔小學的老師, 昨天有提 六四..... [複製鏈接]

阿仔是一小學六年級學生, 多年來學校/老師都唔會提起六四.

我好擔心, 雖然自己有講有教, 有同佢上網睇片,
但學校無人提起, 始終係一個大黑洞 !
假如再在學校加什麼國情教育, 將來我個仔會唔會同我講:
"阿媽, 你俾人騙了, 當年天安門根本沒死過一個學生 !!"

昨天, 阿仔回來說, 整天有3位老師跟他們談起六四,
英文老師還放了一段 "六四真相" 給他們看...

班主任還提他們, 要上網 SEARCH 資料看時,
最好有家長一起, "有些片段很血腥的, 要家長指引"

我要在此激讚 +  LIKE 學校這些老師 !

Annie123  好老師  發表於 12-6-8 14:21
peremum    發表於 12-6-5 19:04
bb86    發表於 12-6-5 15:26
ANChan59   Guts....  發表於 12-6-5 15:08
Snakemama  不迴避歷史,才是為師的真諦!  發表於 12-6-5 11:28
   0    0    1    0

Thumbs up to the School. Put our hands together for the teachers!

我家果件小學生今早講 : 六四血腥大屠殺, 這是愛國學生的下場!
*****藍藍天空掛著我的夢*****

醒目開學勳章 王國長老

囡囡班主任都有係堂上講~~~

王丹、天安門、坦克輾斃學生同市民,參與學運人士逃離中國等等‧

幾年前我已經畀囡囡睇過有關 video 同相, 今次班主任講埋, 記憶更加深 (因為老師講一句勝過父母講十句 )
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

好好呀你仔仔間學校,同學生講呢d,而家好多學校迴避架!!我都比個讚佢!!

回復 天瑜 的帖子

好的, 多謝分享  ~ 要坐定定慢慢聽下..

http://www.youtube.com/watch?v=AkExOeLEiBI

我之前睇咗呢集新聞透視 ~ 講現今學校 & 學生對六四的態度...

有位校長講(大意是) : 唔想係學校討論六四, 因為唔可以只拎電視或報紙所講/所寫的, 就去教導我的學生 !

我真係頂住頂住 : 呀校長...你是否每天都會去案發現場, 證實每一件意外, 先信電視新聞/報紙的嗎 ?  如果係國際大事, 你係咪要飛過去親眼睇下呀....

根本好多人都在搵藉口唔提唔講 !

My son's school invited Mr Sze To Wah to share with students in 20th Anniversary of June Fourth, 3 years ago.

His speech just mentioned the info from CCTV and the info from HK, full stop. Ask them to study, which one is closer to reality.......

After the assembly, STW conducted a workshop, more than 100 students attended and ask different questions.......

In the Chinese class, the teacher shared his elder brother experience as he was there as a reporter .....

He participated the 20th Anniversary ceremony in the Victoria Park.

I asked him why he participated the ceremony finally, He said STW did a wonderful speech to encourage them to investigate what really happened there, more he researched, he appreciated more on STW's way to present his speech in his school.

Yanamami  Sze To Wah -- a respectable man.  發表於 12-6-5 18:59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

天瑜 發表於 12-6-5 09:33
不知道有沒有家長/老師聽過以下一段錄音,如有興趣可以聽下,可能您們會對自己固有的思想有另一番體會。

这篇文章对所谓的新角度作出了较全面的分析。

夫子自唱 - 劉銳紹
勿讓奴性害死中國
(2012年06月05日)

http://www.am730.com.hk/article.php?article=106639

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

劉鋭紹的評論比"佛學博士"更了解國情,同時他64時是長駐北京,長時間在天安門 ***deleted***。

用"因果論" 爭取政治本餞,共產黨都唔係儍㗎,邊到有巿㘯,㗰氣。

Snakemama  一語破的  發表於 12-6-8 08:35
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Snakemama 發表於 12-6-8 02:11
这篇文章作了所谓的新角度作出了较全面的分析。

夫子自唱 - 劉銳紹
The story doesn't end here. R.I.P.李旺陽(but I know you won't).

Snakemama  愿他早日安息。  發表於 12-6-8 08:55

阿女間學校那天放假
她以陰謀論的在盤算
想想是否巧合還是...
然後做VA功課時,[小型裝置藝術] -- 主題任訂
她自設主題是:維權
我這個媽媽就知這小靈精心裡想什麼 @@
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

其實我只不過係一個普通師奶 ..
唔識講咩 政治 / 共產 ...

六四 ~ 死咗一大班學生 >>.好傷痛....
中國政府唔肯認呢件事 >> 好嬲 ....
我要俾我的孩子知道 >> 這是千真萬確發生過的事...

到今日...真係覺得中國(唔知是政府定某官員) >> 好白痴...
咁樣叫自殺 !!
下手的人是怎樣想的 ?  真係隻手遮天 ? 佢想點就點 ??

回復 Marco-ma 的帖子

咁樣叫自殺 !!
下手的人是怎樣想的 ?  真係隻手遮天 ? 佢想點就點 ??

妳正確,無謂講太多政治。

中央政府真係多得佢地那些官員唔少,真白痴!!!!!

‹ 上一主題|下一主題