用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 東九龍或將軍澳的小學有無適合專注力不足的小朋友 ...
go

東九龍或將軍澳的小學有無適合專注力不足的小朋友 [複製鏈接]

小朋友上課專注力不足,請問東九龍或將軍澳有無合適的小學?有無活動教學以及比較包容這類小朋友的小學?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

彩虹日修

東九龍比較小, 將軍澳就比較多啦, 好以有陳耀星, 黃澡深,劉德.....

pocoyo123

可唔可以說多些將軍澳那些小學較支援a仔
出年選小學啦,好緊張
thanks

apple~y

我其實不是將軍澳區的, 但我識一些媽咪佢地提供一些學校比我, 好像黃澡深, 這間會比較收多一些特殊需要小朋友,入去會有心理準備一班可能有一半以上SEN學生,但好處是校長有愛心,一班可能是1X人, 相對會照顧好些, 陳耀星會比上述那間小些SEN學生, 但一班會多人些, 有25人一班, 你要考慮小朋友跟大班如何,另外, 劉德係比較小人讀, 怕有殺校問題, 不過這幾年出生率上升, 又可能沒有問題, 仲有, 有家長話將軍澳官立小學不是太接受SEN學生, 你可問下其他家長印證下

pollybell  聽其他媽咪講劉德個校長求你去讀添,話學校好多資源幫呢類小朋友.  發表於 12-6-6 11:56

回復 pocoyo123 的帖子

多謝你解答呀
唔知你記唔記得我,上年你比0左仔仔協康會書包我呢
話0甘快小朋友番0左一年啦

pocoyo123 的帖子

陳耀星都屬於收生不足的學校,每班應不過20人。

apple~y
記得呀, 小朋友讀得好嗎? 見你很努力地為小朋友, 希望你們明天會更好, 努力

hktkomama

多謝你的消息, 我只是聽媽咪比我資料, 可能有所不準, 大家可去學校參觀先, 自己再西選下

請問邊間比較活動教學,適合坐唔定的小朋友?

請問將軍澳循道衛理小學支援a仔嗎?

還有一間 在 尚德村 的 " 陳x 威"
‹ 上一主題|下一主題