用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 請問2012年9月入學的新生何時正式注冊? ...
go

請問2012年9月入學的新生何時正式注冊? [複製鏈接]

想請教就讀林文燦學校的家長前輩,今年9月份入讀,幾時會正式注冊?學校會再有信通知嗎?謝謝。
   0    0    0    0

學校好似有通知的, 不過唔記得係寄信 or 打電話。7月13日係mass purchase day, 即係返學校一次過買書, 買校服, 報校車服務, 交家教會費用...etc.

KimB 的帖子

如不在港,如何处理?

:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

謝謝你啊,KimB家長。

回復 emily223 的帖子

如不在港, 你要打番學校問, 可以點樣補交d費用。因為我記得上年註冊時交左$500留位費, 到mass purchase day個日要交埋尾數$700。
至於書本, 可以拿書單去書商度買, 校服自己去維多利校服公司買就可以。

回覆:KimB 的帖子

KimB的小朋友是P2?

KimB  現在是p.1  發表於 12-6-6 15:20

KimB請問學校係教甚麼英文/中文及數學課本?

KimB  英文語文係老師自己prepare, 英文reading係大約8-10本story books, 數學用longman, 中文係教育出版社。其實除了出版社既書外, 每個科目都有d係老師自己prepare的  發表於 12-6-6 15:28

醒目開學勳章

回復 asbb 的帖子

我都有相同問題....我記得只交了$50 申請入學費...唔記得有無再交"留位費"......點好? 係唔係要再交費才是注冊左? 不過...我又同時收到學校問我坐唔坐校車的通告. 又收到教育局信, 內容說知道小兒接受左LMC的學位...而家有點唔明自己注冊左未...因手上又沒有什麼注冊証..

咁你有冇交過500元的留位費?如果有,就係初步定左。

醒目開學勳章

asbb, 唔該晒你. 我打電話給學校問了. 原來有交500$, 不過我一d印象都無 , 幸好學校職員好有耐性解答我, 原來係自己善忘. 真係唔好意思.

唔使客氣。希望七月八月見面,可以互換聯絡方式,一齊關心小朋友的課業關注學校發展啦。
‹ 上一主題|下一主題