用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

普通話教學一問 [複製鏈接]

有無媽咪可比d意見?  我地一家每日都係用廣東話溝通,如果入讀普通話學校, 會否令小朋友混淆?
有d教育家說, 小朋友用自己最熟悉的language學習係最好,  都唔知點好?
   0    0    0    0

echanhl 發表於 12-6-4 14:00
有無媽咪可比d意見?  我地一家每日都係用廣東話溝通,如果入讀普通話學校, 會否令小朋友混淆?
有d教育家說, ...

孫幼面試果陣, 主任話讀緊的學生, 90%家長都係講廣東話, 小朋友適應力很強, 所以ok架, 唔使擔心

回覆:echanhl 的帖子

我相信冇問題,之前睇過三語資料,除非小朋友連母語都未掌握到,學英語、普通話先容易出問題;我家人都係講廣東話,囡囡返全英PN,對佢講廣東話毫無影響,依家30個月可以一口氣講到4至5句的故事,亦有問有答

我嘅小朋友K2先轉黎, 我地屋企一向都講廣東話加英文,...之前我嘅小朋友一句普通話都唔識講唔識聽, 而家識用普通話溝通同聽得明普通話.......同埋老師真係好好.........慢慢幫我嘅小朋友適應.........但家長一定唔可以懶.......... 因為學校放左好多資源係網上.....家長可以同小朋友溫.....事半功倍.....

謝謝各位意見, 聽落都好positive

irisricky , 點解 k2 仲要轉校呀, 之前果間唔好咩?

回覆:echanhl 的帖子

小朋友唔適應之前間學校。轉左學校小朋友學野多左返學開心左。

‹ 上一主題|下一主題