用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派咗去英皇同學會小學(中西區),哩間學校好唔好? ...
樓主: bullbull1
go

派咗去英皇同學會小學(中西區),哩間學校好唔好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Quote:原帖由+organizer+於+12-06-06+發表

原帖由 Anpanmama 於 12-06-10 發表
機會率應該很高!
其實英皇一校同二校都頗著重英文,倆校響9月都會有開放日,提議帶小朋友去參加,始終要讀6年嘅小學,看多看清楚一啲比較下好!

回覆:Anpanmama 的帖子

I want to know too

回復 Anpanmama 的帖子

小学不分Banding,不过学生到P.6报中学会时会按学生的成绩Banding。如果是Band1的学生就有机会入Band1中学,不一定Band1学生就能入Band1中学,要看学生的Interview表现和怎样捡学校。曾经有英皇小学学生没入到英皇中学,其他学校的Interview他又不去,最后被派到Band3中学。

東區中學 - 中西区Band2学生
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393135&fromuid=870027

係第七志願,我放咁後係因為對嘢間學校唔多認識。其實我大伯都係讀哩間學校,跟住升上king's。

bullbull1 發表於 12-6-11 23:25
係第七志願,我放咁後係因為對嘢間學校唔多認識。其實我大伯都係讀哩間學校,跟住升上king's。 ...
放第7志願都入到?  咁這校都算好易入, 較少人揀!

回復 bullbull1 的帖子

老實講系中西區佢唔出名囉,啲人唔會揀囉.派到就無計.
哲哲寫真 哲哲私相集

英皇一校同二校, 那一間比較好?

醒目開學勳章

1241mum 發表於 12-6-12 11:02
英皇一校同二校, 那一間比較好?
個人選擇:
我會揀英皇二校!

看到英皇二校的網頁, 升中成績都幾好, 每年都有10個去Kings, 為何少人選呢?

回復 1241mum 的帖子

因為有好多比佢去好既學校系中西區.
哲哲寫真 哲哲私相集

我睇過幾間中西區的小學, 我見派到英皇的數目都係差唔多.
點解話有好多其他學校好過這間呢?
可否多些分享? 謝謝!!

回復 Anpanmama 的帖子

Anpamama, 你提到英皇一校同二校都頗著重英文,請問知唔知教得好唔好?
其他科目又教得如何? 老師有沒有愛心呢?
我地參觀過呢間學校 , 表面好okay, 但唔知老師教成點, 及是否有耐心/愛心.
請分享, 謝謝!

phpyma 發表於 12-6-12 13:45
我睇過幾間中西區的小學, 我見派到英皇的數目都係差唔多.
點解話有好多其他學校好過這間呢?
可否多些分享?  ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=295

回復 phpyma 的帖子

住果頭既家長唔多揀囉...你問下住中西區既人.
哲哲寫真 哲哲私相集

jaycee_mami 發表於 12-6-12 09:48
放第7志願都入到?  咁這校都算好易入, 較少人揀!
我註冊個日仲見到另外兩個家長,一個係第一志願(係仔),另一個係第三志願(係女)。不過其實仲未決定係唔係讀哩間,我仲等緊另一間私校,如冇意外都會讀私校。

開得2班即系無咩人讀..如果你抽到既系聖彼得就唔同講法.因我外家在西環所以都知知地果邊既學校.有得揀就唔好讀佢.
哲哲寫真 哲哲私相集

回復+bullbull1+的帖子開得2班即系無咩人

原帖由 mw7183 於 12-06-12 發表

開得2班即系無咩人讀..如果你抽到既系聖彼得就唔同講法.因我外家在西環所以都知知 ...

不可以因為只開得2班,就評論學校是不好的。如般小也是得2班,但亦很多人爭的。

引用:Quote:原帖由+mw7183+於+12-06-12+發表回復

原帖由 Good-Luck 於 12-06-12 發表
不可以因為只開得2班,就評論學校是不好的。如搬小也是得2班,但亦很多人爭的。

...
認同,仲有學校校舍根本只容許每級兩班,想開多班都無地方,如果係千禧校舍但只開得2班先至驚。

回復 wonderbaby 的帖子

"搬小"應該是指"般小"。當然最初填表選校時,它是一個幾好的選擇。但必須明白這是一個要接受競爭激烈的抉擇。

spmok1999  般官小多世襲生, 小班學位少, 難抽中...  發表於 12-6-12 23:09

我同事個姪仔, naughty 都爆, 乜英文都唔識, K.1 時老師已advise 佢留班,  現在cat and boy 都唔識串, 亞媽係新移民, 因為我同事老公識校長. 15分自行時已收左個細路. 黎緊九月係小一.

spmok1999  冇宗教15分入到唔出奇, 洗乜靠關係? 況且都唔係大熱門...  發表於 12-6-12 23:07
‹ 上一主題|下一主題