用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派咗去英皇同學會小學(中西區),哩間學校好唔好? ...
go

派咗去英皇同學會小學(中西區),哩間學校好唔好? [複製鏈接]

我個女派咗去上環個間英皇同學會小學,自已對哩間學校冇乜認識,想問吓咁多位jm有冇意見可以比我參考?
   2    0    0    0

都 OK o丫...

請問對於升中,是不是對男仔比較好?

唔該晒。

今日去了學校註冊,這所學校給我的觀感不俗。註冊完還有副校長帶我們家長參觀學校,沿途講解非常清楚。另外校長亦特意從教員室走出黎跟我們握手,給我很被尊重的感覺。雖然校舍細,但因為是小班教學,所以也不是覺得很擠迫。另外見到他們最近兩年的升中派位也不錯,如果是男孩子,入讀king's的機會也很多高。可惜我個係女不過副校長講她們跟英華、St Clare's 都有關係,所以那幾間學校也很喜歡收英皇同學會小學的女學生。(唔知係唔係真呢?)

spmok1999  咁快諗咁長遠? 基本上男女生派 band 1 英中的比例都差不多...中西區的小學大部份都 ok 的, 唔洗擔心咁多...  發表於 12-6-5 18:06

醒目開學勳章

請問你小朋友係1校定2校?

bullbull1  1校  發表於 12-6-5 23:20

回覆:派咗去英皇同學會小學(中西區),哩間學校好唔好?

男孩子,入讀king's的機會也很多高? 呢間小學上年味有個band 1 生入吾到king's, 跟往派左去南區band 3 中學個間lor!
To be honest, dun trust these kinda of news, otherwise u a going to be disappointed! 入到係bonus , 入吾到都係正常,因為始終吾係st Clare or king's or ying wah or any 直屬小學!

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

SaBB 發表於 12-6-5 21:11
男孩子,入讀king's的機會也很多高? 呢間小學上年味有個band 1 生入吾到king's, 跟往派左去南區band 3 中學 ...
其實我都係平常心,最重要係小朋友讀得開心,老師又有耐性教學。講到升中,而家仲係好早,暫時唔諗咁多住,只係想比小朋友入讀之前對哩間學校有多啲了解。

一校同埋二校入KC的每年都系10%左右。大家有时间去学校网站看看就知道。我个仔宜家系一校一年级,  都觉得很喜欢这间学校。校长,老师和同学的关系都好好, 是我喜欢的原因之一。

去年新闻, 我想是个成绩不错的学生,但不是肯定头5名(1校有5个入KC),还未计女仔。(女仔入Band1比例高过男仔)。中西区只有Band1和Band3中学, 没有Band2, 本来有间不错的中学要他去Interview, 他一心想入KC就无去, 最后电脑派他到Band3。

去年, 一校共有63名毕业生。英华女校6名, 圣士提反女校3名, 圣嘉勒女校4名。

醒目開學勳章

今日去了學校註冊,這所學校給我的觀感不俗

原帖由 bullbull1 於 12-06-05 發表
今日去了學校註冊,這所學校給我的觀感不俗。註冊完還有副校長帶我們家長參觀學校,沿途講解非常清楚。另外 ...
假若樓主之前有去參觀過11網其他小學;十間有九間都會話自己男生派英皇多同區其他學校,女嘅上咗好多個上英華咁!
如果以我舊年同班幼稚園取向;無人選英皇一校,反而二校有一個入咗。
不過樓主決定咗就唔好想太多了。最緊要小朋友讀得開心同得益!

請問樓主係咪放英皇二校做第一志願就抽中左呢?

都想問下, 係第幾志願呢?? 我來年都想幫呀女報呀

回復 Hoho8 的帖子

可唔可比講下那些是band1,band3中學

spmok1999  點評條link唔得...  發表於 12-6-6 23:18

bbli2006 發表於 12-6-6 22:06
回復 Hoho8 的帖子

可唔可比講下那些是band1,band3中學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2300037&extra=page%3D1

这个我都看过,是很不错中学排位(按会考成绩),可以作为参考。不过,坊间对个别学校有不同分级,有的说Band 1尾,有的说Band 2头。最主要是看你自己对这个学校的喜爱程度。中西区的中学大多都是传统的名校,而Band1比较多,特别是女校。此外,将来自己的孩子报读中学时,要认真的按学生的能力报读适合的中学。

我女女都係英皇書院同學會小學讀書,
其實學校每級得兩班,人數不多,
競爭不大,容易取到band 1的位。
加上上年派英華、聖士提反女子、聖嘉勒的數目很多,
其實只要在全級排1-25名,就有機會上到band 1的學校,
接近50%,我覺得小班小校的確有呢個優世。

醒目開學勳章

請問樓主係咪放英皇二校做第一志願就抽中左

原帖由 organizer 於 12-06-06 發表
請問樓主係咪放英皇二校做第一志願就抽中左呢?
機會率應該很高!

醒目開學勳章

这个我都看过,是很不错中学排位(按会考成

原帖由 Hoho8 於 12-06-07 發表
这个我都看过,是很不错中学排位(按会考成绩),可以作为参考。不过,坊间对个别学校有不同分级,有的说Ba ...
英皇一校一定唔算係band  1尾

‹ 上一主題|下一主題