用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 南區官立小學 VS 大坑真光
go

南區官立小學 VS 大坑真光

南區官立小學

1. 早上 7:30 起床

2. 五分鐘路程

3. 工人姐姐可帶飯到校

4. 可參加課外活動

5. 升中與幾所出名官校联校 (不是直升)

6.精英班制(有壓力)

7. 不需交學費

大坑真光小學

1. 早上6:00起床

2. 要搭校車

3. 要吃校內飯盒 (約可有二十分鐘)

3. 若參加校內課外活動, 遲放學, 沒有校車, 所以很難讓小孩參與

4. 需校學費

5.孩子於真幼就讀三年, 有感情

6. 初小與同區學校相比較淺, 小四才開始 "谷"

7. 有自己中學聯校(不是直升)

8. 校風非常好

本人家住南區 (女孩, 外向, 主動)

長遠六年計,找一間近屋企的似乎比較好,先讀一年,不合也可在小二插班.

真光

我家姐個囡都係讀南區官立, 佢話都係南區數一數二的小學, 而真光我讀過中學, 都不錯, 但小朋友要咁早起床返學, 真係辛苦, 所以我都會揀南區官立!

長遠來講梗係近d較好... 仲慳唔少時間同 $$$$...
但中學校網亦是其中一個考慮因素, 在 net 12 如果成績中等直上真中機會都大, 若成績好更可去d更top的中學, 但在南區官津中學的平均質素似乎比 net 12 略低一點...

569 發表於 12-6-4 04:40
南區官立小學

1. 早上 7:30 起床

我也是真幼家長, 我很認同真光是一間很好的學校, 特別對女仔對講,
不過, 小學是三測三考, 壓力不少, 必須要有足夠的時間應付, 6am 起身, 最遲9pm 就要上床訓,
你可能只有兩個小時跟功課, 長遠來說是不足夠的.

我原本個plan 就是如果抽唔到更好的學校, 就搬屋近真光

南官我不熟悉, No comment.

南區官小與名官中庇理羅士及英皇有聯系

spmok1999  聯繫跨網學位少! 請問要全級考第幾名內先收呢?

南區官立不太差的學校, 既然咁近又OK, 可值得考慮。

兩間學校無論學業水平,學習風氣及學生秩序都有一段距離!

不太清楚南官女仔派位上中學情況, 但知道 Net 18 是全港上英中重災區, 有冇南官家長提供意見呢.

我朋友的女兒都係真光初小, 兩公婆都要返工, 所以選擇輕鬆一點的小學. 小朋友讀得很開心及輕鬆! 將時間放了在彈琴上, 小朋友沒有補習, 成績中上... !! 南官都要精英班先上官中.. 又有朋友話, 係南官壓力好大. 若果功課少D, 可以早點瞓. 我個人會選壓力少D... 書有排讀, 不用咁細就谷...!

但真小有中學BACKUP, 哩點都好重要!

I got 南區官立 last Sat. but I am going to release in coming two days.  

回復 fsforth 的帖子

那你個女有唔抽到心仪 的學校?!還是继续读真小?!