用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 孖B應分班上堂嗎?
樓主: cyukp
go

孖B應分班上堂嗎? [複製鏈接]

回覆:creamsicle 的帖子

有得同班唔同組㗎咩?

回覆:cyukp 的帖子

分班好啲,少啲比較,同班一定有比較。
幼稚園功課應該全部一樣,最多做嘅先後次序有啲唔一樣嘅啫,教嘅都係同一套理論,呢方面唔駛擔心。我係覺得如果是旦一個表現差啲,身邊嘅人就一定會搵另一個比較,變咗表現差啲嗰個有機會覺得身邊嘅人偏心,唔重視佢,有啲諗埋一邊嘅話就可能係咁慢慢咁沈淪落去,覺得所有人都唔睇佢。
可能我諗得誇張咗啲,不過我認為目光要放遠少少。
同埋小朋友適應力都唔差㗎,唔駛咁擔心,比啲信心佢哋,未試過點知唔得?

回復 cyukp 的帖子

一班20幾30人老師通常都會分3幾組坐.D分組活動佢地要同其他小朋友合作.得唔得要問老師.
如果你覺得佢地未ready,第一年同班ok,第二年最好都係分開.

我覺得分班好d
兩個b已經係屋企日見夜見,如果係學校都一起,就少左機會同其他小朋友相處。
同埋如果一樣樣,可能對老師同學來講容易混淆。
又容易產生比較,因為佢地客觀條件完全一樣,如果一個考第三,一個考第十,第十就好似係失敗者咁。

my girl's classmates are in same class, but in different groups under different teachers.  It is good, seems very close but not that close.
Good practice!

creamsicle 發表於 12-6-5 13:34
回復 cyukp 的帖子

一班20幾30人老師通常都會分3幾組坐.D分組活動佢地要同其他小朋友合作.得唔得要問老師. ...

sounds good

我係過來人,分班好D。如果同班,2個小朋友只會自己玩,少了同其他小朋友相處。分開班個圈子大D,老師們可以看清楚小朋友不同的發展。
因為我從幼稚園到中學也是與姊姊同校的,同班與不同班也有讀過。同班時老師會比較2個小朋友成績,但不同班時老師們之間反而會互相交流2個小朋友的成長發展。

我對孖寶都係8月返學,我都要求佢地分班。因同班佢地係會成日"痴住"。

剛收到幼稚園學生証,原來幼稚園亦自動分開兩個B在不同班,太好了,不用說服太太了

creamsicle  祝你對寶貝上學愉快!不用擔心的。  發表於 12-7-1 00:55

醒目開學勳章

我個仔間幼稚園都是將孖B分開2班的, 開學時聽到個媽咪講唔想咁樣, 仲問老師點解要咁做.  老師答個媽咪學校是刻意將孖B分班的, 對他們去學習跟人建立關係/社交會大d幫助~~   到現在學期尾, 我見對孖B都適應得幾好, 會各自跟家人分享學校的事情, 個媽咪知的事情仲更全面~~

孖B總有一個是more dominant, 分開會對less dominant那位發展自我較好些.
Anyway,有些時候唔到你話事,如考小學般, 尤其是考一些較有名的小學,不會因為他們是孖B而收晒他們,比定心理準備你先....

孖b 分開 班會好d ga ..

我對孖仔依家讀緊n班,係一齊上既,老師都話佢地成日兩個一齊玩。其實我想將佢地分班,因為細仔依家越黎越依賴大仔,大仔做乜佢先跟住做乜,問細仔問題大仔又幫佢答。

但我細仔太怕羞,佢返學3個月先肯開口講野。黎緊k1轉第二間學校,新學校又幫佢地編同一班,我究竟好唔好向新學校要求分班呢? 但我c6又怕細仔更加唔適應,唔肯俾佢地分班。佢地係係細仔(12月)黎既

twllc 發表於 12-7-4 10:20
我對孖仔依家讀緊n班,係一齊上既,老師都話佢地成日兩個一齊玩。其實我想將佢地分班,因為細仔依家越黎越 ...

其實睇完以上各位意見, 都幾一面倒, 所以即管去啦, 有時越過份保護越衰

如果是我,仲會主動要求分班添。樓主同太太不需要如此擔心

分班好d , 交朋友既圈子會大d!  唔會咁依賴對方.

我同新學校老師溝通過,因為細仔太慢熱,所以老師suggest咁既情況俾我孖仔讀同一班先,到細仔比較適應學校後,下學期先再將大仔調去其他班
‹ 上一主題|下一主題