用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 孖B應分班上堂嗎?
go

孖B應分班上堂嗎? [複製鏈接]

兩小兒是孖B,八月開始上K1,老師建議分班上堂對成長好一些,對兄弟感情也比較好,但我太太想他們同班,可互相照應.請問大家有無有關經驗呢?
   0    0    0    0

回覆:孖B應分班上堂嗎?

我阿囡間學校係一定要分開孖B的。

蕃薯仔媽媽 發表於 12-6-4 00:25
我阿囡間學校係一定要分開孖B的。

下! 揀可無得揀? 咁你覺得效果點呢?

我同孖生細佬小一開始分班,幼稚園唔記得啦,分班可見到佢地不同個性

阿女PN同班同學有對孖女,大部份時候自己兩個玩,好少跟其他同學仔交流。上K1會唔會將佢地分開就未知啦。

我覺得分班好D,一來老師觀察上冇咁易搞亂,二來佢地自己可以擴闊D個圈子

我朋友對孖是一齊上堂,今年會轉校k1,暫時未知學校有什麼安排。

我姨甥仔係孖仔,一直分開兩班上的。分班幾好呀,獨自建立社交圈子。

回復 creamsicle 的帖子

我都認為分班有助孖B的社交發展。

回覆:BabyGcc 的帖子

每個人都有self,孖B容易迷失自我,分開可建立自我、自信、自強。

回覆:Andymammy 的帖子

但係我兩個B是non-identical twins, 唔似樣嘅,會唔會唔同呢?

cyukp 發表於 12-6-4 10:43
但係我兩個B是non-identical twins, 唔似樣嘅,會唔會唔同呢?

我姨甥都係non-identical twins.  Also separate them to 2 different classes.
其實個個返學都無照應ga la, 有咩問題? 唔明樓主担心乜.

回復 cyukp 的帖子

我對姪女除咗N班時是同一班之外, 由 K1 至 P.6 都是不同班的!
K1 時, 我阿哥要求學校分開佢地班的, 因為唔想佢地太倚賴對方而唔去主動加入其他小朋友的圈子內......

朋友有對孖女,現在讀小學,一直都同班,而且都是讀書很好的那種,好處/壞處:
1.)兩人同班,容易會相互競爭,特別是越大越有競爭勢頭
2.)對外一致,所以自小都是同學中的核心(估計因為a。成績好;b。一開學就兩姐妹一起,人多勢眾),因此兩人的領導能力都比較強,但也怕她們容易過於自我澎拜。
3.)如果兩人同班但表現有差異,老師一般很難對兩人一視同仁,那麼表現差的那個會特別敏感,容易有心理壓力。

回覆:gwlam 的帖子

因為兩個B是十一月尾出世的細B,加上兩人性格慢熱,又超級自我中心,所以太太很擔心,而我自己是很想他們分班去鍛煉獨立能力的

cyukp 發表於 12-6-4 12:45
因為兩個B是十一月尾出世的細B,加上兩人性格慢熱,又超級自我中心,所以太太很擔心,而我自己是很想他們分班 ...

性格慢熱更加要分開鍛煉, 我姨甥都係10月尾細b,分開係對小朋友好,你好好同你太太傾下應該會明白

回復 cyukp 的帖子

原來係細B!而家有番PN就分開啦.無番PN就depends小朋友是否ready.無須太急進.
PN放孖B同班因為佢地重細,小朋友安全感好重要,未ready,明年3歲先分班都OK.
不過要多D問佢地識到邊個同學仔,鼓勵佢地多D同其他人玩.
同班唔同組可唔可以符合你同太太要求呢?

我鄰居對孖女都係K1,前幾日同佢地傾開分班問題
佢爸爸話多數都會分開兩個小朋友
一來可以融入其他小朋友既圈子
二來發展都好D

性格慢熱,又超級自我中心就更加應該分開啦

回覆:hagupit 的帖子

不過,孖仔分班,功課要分兩次輔導?

‹ 上一主題|下一主題