用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 12-13升馬基小一聊天區^V^
go

12-13升馬基小一聊天區^V^   [複製鏈接]

各位好,我個仔仔統一派位第一志願入左馬基,好開心呀!請各位多多指教!
   2    0    0    0

回復 jomel 的帖子

我個仔都係今年入馬基, 好開心. 你係咪居民呀?

我喺深井住架!你喺邊度住?明天要註冊了,很高興認識你,你知道係唔係要申請入普通話中文班,要面試先入得?

歡迎呀,我囡係自行收左呀~

回復 jomel 的帖子

要入普教中班要先面試, 因馬基p.1-3 只有兩班普教中班, 但p.4 會全部變回廣東話教中文!

queeniechung:
你好呀!日後多聯絡,哥哥自行入唔到,好彩派位入左!
Gabrielma:
我都想仔仔入普教中班,不過唔知佢面試識唔識,接觸吓普通話都好既!

HI, 我都會比阿囡考普教中班呀!!
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

jomel:
大家多多指教~我都申請入普通話班,但其實無所謂~試下都好~

今日要註冊,哥哥六年既學習生活點呢?大家一齊努力,首先係唔知佢咩班?功課又點呢?對於我第一個小朋友入小學黎講都有d緊張架!又好新鮮添!

我個仔讀緊p5,阿女9月入小一!好開心係度識到大家,好快就會收到信講關於普教中面試資料(照往年就係新生日做埋面試),7月7日會係新生訓練日(阿仔手冊印左),小朋友跟老師,家長去開家長會,好似重要買校服同新書。

咁7月7日真係幾多野喎!仔仔未去過間學校架!我就跟家長會參觀時去過,相信嗰日一定好熱鬧
jk923:
你仔仔P.5,功課多唔多?大唔大壓力?妹妹入番馬基,學校應該有野吸引你既.

我都好期待呢日呀,到時可以識下D家長

我而家識到你地都開心喇!如果見埋面仲goodgood呀!大家有個照應,交流交流吓!哈哈!好似睇相咁

jomel 發表於 12-6-6 09:56
咁7月7日真係幾多野喎!仔仔未去過間學校架!我就跟家長會參觀時去過,相信嗰日一定好熱鬧
jk923:
你仔仔P.5, ...

平日大約5、6樣,星期五會多d,都試過12、3樣架(但計返放2日假我又覺得ok),壓力就睇個人,因為我仔都算定,由細都好主動做晒功課,好多時都係學校做到80%功課(除左有特別野抽左導修堂)老師會教佢地係學校先做思考性功課,因為可以係學校問老師,然後先炒寫。學校最吸引嘅係大部份老師都好好,有愛心、細心,有時同學曳都會鬧架,但我自己都好明白,自己湊住2個小朋友,佢地曳起上黎都會鬧,何況一班有3x人,最緊要唔好影響課堂就ok。阿仔一年級時試過放小息比人撞親受傷(撞腫左個嘴,好輕微損左),訓導主任即刻打比我,講返情況同點樣處理,我都有問洗唔洗入去睇佢,主任話佢個情緒已經冷靜返,所以我決定唔入學校,阿仔放學返屋企無耐,又有另一個主任打黎問候,話阿仔有無特別情況,有事可以大家共同處理,所以我真係好放心。

不過新生日未分班,我地大家keep住聯絡!

好多謝你既意見,等我知道多d,好開心呢!

我正住係學校隔離,我囡日日都聽住老師的廣播,佢都好似好熟咁

但我想問,我聽到有家長話而家功課壓力大左,唔知係咪呢~

queeniechung 發表於 12-6-7 10:34
我正住係學校隔離,我囡日日都聽住老師的廣播,佢都好似好熟咁

但我想問,我聽到有家長話而家功課 ...

早2年小一、二的常識科用校本課程,所以唔洗考試,但舊年就用返書,所以要考多一科。

我會去諗方法去比小朋友識應小一學校生活,好似我仔咁,有部份同學/家長叫話好多功課呀,但佢放學返黎我問佢,今日有幾多樣功課呀,佢最多話x樣遮,唔係好多。係小朋友面前就算自己覺得多都好,比返多d正面說話佢地聽,等佢地唔好每次都帶住負面情緒做功課,我相信每人能力唔同,但開心情緒鐘意返學係最緊要,黎緊我女都無阿哥做野咁快手,我地都有話佢知小學功課會比而家多,但當佢係學校做得快,返黎屋企一樣有時間玩,而家佢自己最擔心係佢食飯太慢喇!

你地有無D唔係住學校附近?一想起哥哥要自己食飯就覺得好攪笑,佢好大食架!唔知會係點?會唔會成個飯盒跌左?會唔會食得好慢?小息有無同學仔同佢玩?哈哈!當想起這些已覺好笑

我要搭校車。
‹ 上一主題|下一主題