用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非香港居民不應有社會福利
go

非香港居民不應有社會福利 [複製鏈接]

這是合理的,亦合法的

PS 外國所有國民居民都要報稅的, 無論有無稅要交都好. 我CONFUSE左, 抱歉, 已更正.

1    0    1    0

回復 786 的帖子

即係人工唔夠交稅嘅勞工同埋家庭主婦都唔應該享有社會福利?

回復 786 的帖子

香港有很多人,基於很多原因,是沒有機會納稅的,這些人不應有社會福利?

貢獻勳章

但係你地投票比嗰班議員,就係佢地攪出嚟! 昨日電視訪問幾位上水的"本地媽媽",鄉音未改,就話那些雙非! 本是同根生,佢地咪又係大陸嫁落嚟!

要怪就怪班法官/律師同埋民主派議員 !

回復 joemyt 的帖子

唔只民主派喎,民建聯工聯會更幫得內地人多啦﹗

香港是一個法治的社會,應尊重法律,否則請北上強國安居樂業,享受有法不需依的樂趣!

回覆:非香港納稅人不應有社會福利

就唻有人會高叫,交多啲稅就入好啲學校㗎哪。只說權利,不說公義,真的可悲。

littlefaith    發表於 12-6-3 16:34
littlefaith    發表於 12-6-3 16:34

今年升小一大約有一半人是雙非, 一半是港人或單非, 呢個問題唔會有一面倒意見.

不過, 唔知當初邊個搞呢單嘢上法庭?  終審法院幾個人就決定香港一件咁深遠的事情, 有沒有人知是否真的合乎基本法?

原來樓主是信主的,唔知係咪又要交多啲稅先得到神的照顧呢?

醒目開學勳章

我覺得如父母非香港人(或在香港工作/居住)的小朋友是不應享有香港社會福利,
因b6做假的情況十分嚴重,

就講小一派位,
我所知早兩三年前已有雙非用假地址抽中九龍塘名校,
(是我朋友的朋友,我事後才知,否則實舉報佢地)
佢地成績全不合格,但深明香港學校是不能迫人退學,
所以永不退學,亦教同鄉用同一手法來港享受免費教育。

最近,我有朋友說佢有d好疏的單/雙非親戚,
已同d同鄉"林"緊辦法去拿5分宗教分,
可能是假領洗紙!?希望第一輪已中,
深圳做假証好容易,
重話如果過到骨,就會幫班同鄉做,
我個朋友好唔開心,因佢阿B過兩年都要抽小學.⋯

所以守法的香港人,是唔夠什麼都習慣做假的b6鬥的........

TMMA 發表於 12-6-3 17:56
我覺得如父母非香港人(或在香港工作/居住)的小朋友是不應享有香港社會福利,
因b6做假的情況十分嚴重,

//已同d同鄉"林"緊辦法去拿5分宗教分,
可能是假領洗紙!?希望第一輪已中,
深圳做假証好容易,
重話如果過到骨,就會幫班同鄉做,
我個朋友好唔開心,因佢阿B過兩年都要抽小學.⋯//

TIMMA

如果佢地APPLY好出名既九龍塘, 如啦沙, 瑪利落, 佢地唔會接受唔識既CHURCH, 因幾年前朋友問過用菲律賓領洗紙得唔得,瑪利落話"唔得!" 佢地話唔識間CHURCH, 就唔會接受.

不過佢地D大6人用可以借地址, 抽入去情況係有.或許大6人捐$ CHURCH, 可能返少D時間, 又比張領冼紙都得既.

咁不如再加埋計分吧 ! 父母都係港人, 有10分, 單非有5分, 雙非0分...哈哈.... 好彩我早幾年已甩難............不過上年同亞女去中學叩門, 咪又係比D大陸人阻住哂, 佢地又唔係係香港讀書, D證書學校書記唔識睇, 嘥左好多時間.... 夠我叩多幾間學校.

joemyt 發表於 12-6-3 16:29
但係你地投票比嗰班議員,就係佢地攪出嚟! 昨日電視訪問幾位上水的"本地媽媽",鄉音未改,就話那些雙非! 本 ...
我區附近公屋果d區議員, 大部份都係蛇宴黨, 私樓/居屋就較多反對黨.

吾知邊道多新移民呢?

吾好意思, 離左題.

反對雙非子女同港人有相同的福利,應該將現在或以前在港出生而未住滿7年的雙非子女都例為非永久香港居民,永久不能成為香港居民,如果仲想成為香港居民的話除非佢哋用一千萬做投資移民黎law。單非的話要BB出生後做DNA証明係港人子女。

咁就要問番搞雙非的是什麼黨?

huayan  香港特別行政區政府 !!!  發表於 12-6-3 19:00

醒目開學勳章

catcatmom 發表於 12-6-3 18:28
如果佢地APPLY好出名既九龍塘, 如啦沙, 瑪利落, 佢地唔會接受唔識既CHURCH, 因幾年前朋友問過用菲律賓領洗紙得唔得,瑪利落話"唔得!" 佢地話唔識間CHURCH, 就唔會接受.
我估我朋友講個d做假,是真係假 = 老番 ( A 貨) / 假錢紙果d,
學校收証的老師,不會全港的聖堂和神父/牧師都認得個名,
亦好難知你是否真的到那聖堂受洗!
大陸做假,出神入化,有什麼不可能?

引用:Quote:catcatmom+發表於+12-6-3+18:28+如果

醒目開學勳章

Gerard 發表於 12-6-3 19:38
應該未必做到,每個神父成個教區都識,仲有外籍神父名係全名,另外,要有代父/代母名,他們要係教友,有得 ...其實正常入教不難,又免費,毋需要假,但當個個都有呢5分,又有咩用

個班b6想快,同埋父母不是香港人,
不會定時返到(參加到)慕道班等活動,所以好難正常入教
同埋用假領洗紙報其他不同區的學校,
咁未必人人有印象那神父是誰,
代父/代母名更難知真與假,
佢地用假醫生紙、出世紙等行為,時有見報,
而且有d香港人的小朋友是真係沒有宗教個 5 分,
b6 多人 5 分就真的多了機會 (在第一輪)

所以我當初聽到我朋友咁講,我都打個突,
點解班 b6 咁叻,佢地對於點攞(用)我地d福利,
比我地本土市民更清楚,真係幾無奈

引用:就唻有人會高叫,交多啲稅就入好啲學校㗎哪

原帖由 Iamtomy 於 12-06-03 發表
就唻有人會高叫,交多啲稅就入好啲學校㗎哪。只說權利,不說公義,真的可悲。:thinkin ...
公義?當果班人喺香港享受緊福利時,有冇諗過佢地為香港付出過乜?對地道香港人又是否有公義?

‹ 上一主題|下一主題