用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 虛報地址
樓主: chunchundaddy
go

虛報地址 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個仔個年又係用假地址嘅中晒
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆:虛報地址

有資料而家都應該舉報

esmehouse 的帖子

依然係果句。為左個地址,我同兒子分開住。我只能每天下班陪他到他睡著和假期一起睡。抽唔好只好認命。但借地址/虛報的卻抽中,還要大大聲在面書宣揚!知他真名的話真希望舉報他。

有資料而家都應該舉報 +

原帖由 dolala 於 12-06-03 發表
有資料而家都應該舉報
其實我唔係幾明,呢個題目年年都有人出Post講,既然知道有假地址情況,與其喺度呻,不論時侯都應該舉報啦!

各位Bk媽唔好心軟(怕人地查出要交出學位),結果就會姑息養奸,一於舉報啦! 等教署做番幾年嘢後,我總唔信有人夠膽再搏!

利益申報: 小朋友己上中學,沒有升小一考慮

Tonks 發表於 12-6-3 18:45
其實我唔係幾明,呢個題目年年都有人出Post講,既然知道有假地址情況,與其喺度呻,不論時侯都應該舉報啦!  ...
係另一post講過,

教育局應該抽查多d, 請多d短期合約員工去抽查, 可以請番d考完公開試的學生等, 當做暑期工,

查到個d發假誓個d, 就好似選舉報假地扯一樣, 放去法庭處理, 今做我覺得唔係花好多資源, 對家長來說, 比選舉什麼什麼的更覺重要吧

不過,唔知點先可以推到教育局做下野.................

回復 mission 的帖子

借出地址俾人,或者借人地址收吓信, 係唔犯法嘅. 但用呢D地址証明去報學校, 就係偽做文書, 絕對大件事!!!!!!(其實俾個細路仔知道真相都唔係好事.)

引用:Quote:Tonks+發表於+12-6-3+18:45+其實我唔

原帖由 vestzs 於 12-06-03 發表
係另一post講過,

教育局應該抽查多d, 請多d短期合約員工去抽查, 可以請番d考完公開試的學生等, 當做暑期工 ...
Agree x 2

引用:Quote:Tonks+發表於+12-6-3+18:45+其實我唔

原帖由 vestzs 於 12-06-03 發表
係另一post講過,

教育局應該抽查多d, 請多d短期合約員工去抽查, 可以請番d考完公開試的學生等, 當做暑期工 ...
有執法性質的工作,似乎不太可能由臨時工勝任

回覆:dolala 的帖子

加重罰則,殺一儆百,應該可以阻嚇到啩?

TMMA 發表於 12-6-3 18:07
有!單/雙非人是唔怕的。
因b6做假的情況十分嚴重,在佢地來說亦十分平常。

就講小一派位,
我所知早兩三年前已有雙非用假地址抽中九龍塘名校,
(是我朋友的朋友,我事後才知,否則實舉報佢地)
佢地成績全不合格,但深明香港學校是不能迫人退學,
所以永不退學,亦教同鄉用同一手法來港享受免費教育。

最近,我有朋友說佢有d好疏的單/雙非親戚,
已同d同鄉"林"緊辦法去拿5分宗教分,
可能是假領洗紙!?希望第一輪已中,
深圳做假証好容易,
重話如果過到骨,就會幫班同鄉做,
我個朋友好唔開心,因佢阿B過兩年都要抽小學.⋯

所以守法的香港人,是唔夠什麼都習慣做假的b6鬥的........

香港的法律,對b6是沒有用的。
都唔可以咁講!如成功舉報,佢地小朋友之前抽倒嘅結果就作廢。啲學位可以騰空幫有需要嘅學生。
而佢地嘅如意算盤亦會被打亂。

醒目開學勳章 王國長老

我有朋友借地借俾人,佢話「其實佢果區無好學校都好慘」,真係

引用:Quote:原帖由+chunchundaddy+於+12-06-03+

原帖由 786 於 12-06-03 發表
現在舉報都可以
係呀,傳聞註冊後比人舉報 ..... 都可以取消個學位架

RE: 虛報地址 [修改]還可輸入 80 個字符
TMMA 發表於 12-6-3 18:07
[quote]littlefaith 發表於 12-6-3 16:18
其實,只要一日遊戲規則不變,一日都仍然有大把人會借地址,原因好簡單,因為被舉報嘅.....如果教局高調打擊,甚至將有關家長姓名公告天下,你估仲有冇人敢借地址?
有!單/雙非人是唔怕的。
因b6做假的情況十分嚴重,在佢地來說亦十分平常。

就講小一派位,
我所知早兩三年前已有雙非用假地址抽中九龍塘名校,
(是我朋友的朋友,我事後才知,否則實舉報佢地)
佢地成績全不合格,但深明香港學校是不能迫人退學,
所以永不退學,亦教同鄉用同一手法來港享受免費教育。

最近,我有朋友說佢有d好疏的單/雙非親戚,
已同d同鄉"林"緊辦法去拿5分宗教分,
可能是假領洗紙!?希望第一輪已中,
深圳做假証好容易,
重話如果過到骨,就會幫班同鄉做,
我個朋友好唔開心,因佢阿B過兩年都要抽小學.⋯

所以守法的香港人,是唔夠什麼都習慣做假的b6鬥的........

香港的法律,對b6是沒有用的。
[/quote]

b6 go home ar.

其實政府要點解只需要呈交水電煤呢啲可以造假既證明,而唔係提交真實而又冇得出術既證明文件(租單之類),即是話已經默許大家作假,所有抽查、舉報都係作下狀啫。

jollyma 發表於 12-6-4 10:17
其實政府要點解只需要呈交水電煤呢啲可以造假既證明,而唔係提交真實而又冇得出術既證明文件(租單之類), ...
要問政府啦....

如果舉報者可以優先取得被舉報人之學位.  咁會唔會多D舉報呢?

hk 係咁架啦....   中直的人常沒好結果, 好唔公平....

引用:點解虛報地址嘅人可以派到第一志願,而老實

原帖由 chunchundaddy 於 12-06-03 發表
點解虛報地址嘅人可以派到第一志願,而老實嘅人就派得差。而所謂嘅抽查又咁兒戲,係咪鼓勵d人去虛報 :igive ...

記得三年前有朋友住將軍澳高調話誇區第二志願抽中瑪利諾,重話自己第一志願係揀聖家,但派不倒,當時很多人羨慕佢好運, 佢呀女讀屋邨幼稚園,之前冇乜哉培, 暑假即刻谷佢補習。難為我爲了小一入學,幼稚園已安排呀仔讀私校,學十八般武藝課外活動,因知自己綱冇乜心水學校,希望個仔放榜後憑實力去其他區津少叩門,放榜后週圍樸學校,過程勞累,反而朋友呀女冇乜安排學嘢,原來一早借咗名校地址等放榜,重要大話連遍!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題