用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘基華小學
go

九龍塘基華小學 [複製鏈接]

小兒第2入左, 有冇其他人都入左, 大家不如交流下.
聽到學校都很好, 你們會叩其他學校嗎?
   2    0    0    0

小朋友也是笫2志願, 現在也在疑惑叩唔叩好???好多評語都話學校唔錯, 但擔心升中派位好像唔係好突出???  有冇人可以俾到意見呢???謝謝

可否分享下邊方面好? 是學術, 老師定品德方面?  想參考多D, 兩年後到細佬仔抽. Thanks!!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2388511&extra=page%3D14
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2360774&highlight=41%E7%B6%B2

係咪大家都是第2志願呢?  讀邊間幼稚園?  還考慮叩門嗎?

MATTHAW 發表於 12-6-3 15:53
係咪大家都是第2志願呢?  讀邊間幼稚園?  還考慮叩門嗎?

我也是第二志願, 我都週圍問人關於這間學校的資料,最喜歡這裏原來是普教中,難得! 這所小學原來是由彩虹邨搬去九龍塘英華中學舊址, 固中因由,可以自己想像,如真的一間咁普通的津校怎能佔據這個名校位置,  該知英華小學也是屬中華基督教會,。只覺KW這所低調的小學正在默默耕耘努力向上爬中,想打响名堂就必然, 會唔會是想打造將來成為一所男女直資小學呢?   純粹個人聯想。

這校最近也見報

http://www.kwpskt.edu.hk/upload/files/newspaperinterviews.pdf

我都有安排叩門

我明天同阿仔一齊去註冊, 順道比佢再睇一次間學校

己預傭好叩門.....

其實真的好猶疑!!!  原本都覺得學校唔錯, 但見它派位不是好突出, 其他家長又不停叩門, 怕自己懶惰!!!  害了小朋友!!!  所以考慮緊叩門問題

會唔會有多d家長分享吓, 謝謝大家!!!

我女去年第一志願派入基華,派位當日得知結果,真係開心到喊.
你地會好奇怪為何不揀選兩間嚮噹噹的女孩為第一志願?第一,因為我一家係基督教,當然已此為先; 第二,本身認為我女未必適合在那兩女校就讀. 我女在基華讀得很開心,我最欣賞他的英文教學,活動教學,每星期都有默書,每兩星期評估,但這會鞏固他們的記憶,到考試就不會太辛苦.

我女去年第一志願派入基華,派位當日得知結

原帖由 irene0410 於 12-06-04 發表
我女去年第一志願派入基華,派位當日得知結果,真係開心到喊.
你地會好奇怪為何不揀選兩間嚮噹噹的女孩為第一 ...
想請教下,基華的信仰環境、氣氛是怎樣?多不多老師是基督徒?謝謝!

如果不是基督教教徒OK嗎???

hahachan 發表於 12-6-4 15:25
想請教下,基華的信仰環境、氣氛是怎樣?多不多老師是基督徒?謝謝!

...

我只知道他們吃飯前會有祈禱,信仰環境我發覺又不是太濃烈, 多不多老師是基督徒,真的不知道

MATTHAW 發表於 12-6-4 15:31
如果不是基督教教徒OK嗎???

我想是OK的

回覆:九龍塘基華小學

加油加油!

Hello! 我囝第二选抽到基華, 其實我哋都好開心因為本身係基督徒及冇抽到黃大仙區的學校... 第一就排咗LS,  但最終都有叩兩間華德, 因為想个仔讀得開心之餘, 都想間學校學術優勝, 當然都要佢肯讀及有天份.

I'm also hesitating because of the allocation of the secondary school of KW. However I heard a lot of good things for this school for the moment, but also it seems that there are not enough people in the extra activities because a lot of students are not living closed to the school. I read this in the school report.

大家俾D意見吧! 萬一叩到其中一間華德, 我哋应该揀邊間呢?

But however I will go with my son to the school tomorrow morning for the registration and let him see the environment.

My son is studying in Kln City baptist Church kindergarten.

回復 786 的帖子

Hi 786,

What class are your child attending?

引用:Hello!+我囝第二选抽到基華,+其實我哋都好

原帖由 gizmoko 於 12-06-04 發表
Hello! 我囝第二选抽到基華, 其實我哋都好開心因為本身係基督徒及冇抽到黃大仙區的學校... 第一就排咗LS,   ...
基華學術優勝新舊華德,請參看drdos 的文章。基華硬件亦優勝過新舊華德,請親自去看看學校。但當然,如果你是天主教徒,當然取華德,因為我真係未遇過天主教徒。

我係邊班當然唔講啦,唔怕人起底咩。哈

‹ 上一主題|下一主題