用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 西貢區媽媽請進
樓主: B媽-Blue
go

西貢區媽媽請進 [複製鏈接]

我有20分, 将天自行都唔收。

回覆:西貢區媽媽請進

過去一年做功課小小分享!全屬個人意見,由數字,機會率去分析,不喜勿插!

大熱:將天,黃永樹,馮晴,梁潔華,宣基
上位中:將循
中熱:港澳信義會,明道,聖安德助,黃余家潔
上面10間,係過住2-3年自行階段已收爆,什至收突好多(世襲位),要動用統一位!今年以將循最勁,應該20分到入唔到!因為全部有亞哥家姐。
反宜宣基識人20人自行已入!所以世襲位有冇令統一位減小,呢個因素都要諗!
大熱+中熱那6間,除左將循去了解過,其他我都冇諗,因為係唔同渠道知道係好谷既學校,當然有人鐘意,but not my cup of tea! 今年都識好多人第一志願抽到呢5間!even得返最小位既將循我都識人入到,但我覺得純粹睇你random number,以今年為例,入首三比率7x%,只要你唔係那3x%就得,博唔博就自己諗!
另外冇提及的十多間,幾年都收唔爆!你肯入去讀,佢歡迎都來唔切!所以,如冇特別原因,自行一定算大,中熱的!不過,都要去了解呢十多間學校,而且選3-4間可以接受的!因為萬一自行唔得,統一時絕唔可填晒大,中熱!萬一黑仔到個random number超差,分分鐘派到冇雷公咁遠!
我自己就自行15分入左中熱其中一間,除左唔同人硬碰爭大熱,另一就係怕太谷!其實我只要入唔到那十多間收唔足學生的都好安樂。其實15分入到都好靠運,因為後來先知我入那間52個自行位,有1/3比左世襲,1/3比左20-25分,我得15分都係好彩係餘下1/3抽到!
我計過今年自行如果冇收我,只有1/3係統一抽獎入到大,中熱那10間(當然要睇random number),所以我都冇後悔當日決定!
小小分享,冇歧視任何學校,希望幫到大家!

joanray 發表於 12-6-6 19:55
過去一年做功課小小分享!全屬個人意見,由數字,機會率去分析,不喜勿插!

大熱:將天,黃永樹,馮晴,梁 ...

MANY THANKS,
我以為梁潔華唔係大熱,如果我選馮晴第一,梁潔華第二,
萬一個NO唔靚咪C得?

引用:Quote:joanray+發表於+12-6-6+19:55+過去一

原帖由 B媽-Blue 於 12-06-06 發表
萬一個NO唔靚咪C得?
有危機,所以通常放中熱係第二!
但有人都會好似你咁填,得唔得就睇運啦!唔係冇機會既,睇你博唔博

joanray 發表於 12-6-6 20:30
有危機,所以通常放中熱係第二!
但有人都會好似你咁填,得唔得就睇運啦!唔係冇機會既,睇你博唔博

...

我就係見有人梁潔華第二都入到,以為係一般tim
其實係唔係,第一大熱,第二次熱,3,4打後點??
放大熱o係後面都似好無謂

引用:過去一年做功課小小分享!全屬個人意見,由

原帖由 joanray 於 12-06-06 發表

乜梁潔華是大熱?我諗是次熱門呢!敢我2nd choice也入到梁小,是否算幸運?我只有15分呢!

8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

醒目開學勳章

yuenkw 發表於 12-6-6 18:46
我有20分, 将天自行都唔收。
你指今年,識人15分入到

引用:Quote:joanray+發表於+12-6-6+19:55+過去一

原帖由 B媽-Blue 於 12-06-06 發表
萬一個NO唔靚咪C得?
馮晴超谷,想清楚

8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

引用:過去一年做功課小小分享!全屬個人意見,由

還有,朋友20分宣基入不到,呀囡同學20分入到將循,其實我覺得彩數勝過一齊。你介意講入到邊間學校嗎?對梁小有什麼意見?

引用:Quote:原帖由+joanray+於+12-06-06+發表過

原帖由 skwawa 於 12-06-06 發表
還有,朋友20分宣基入不到,呀囡同學20分入到將循,其實我覺得彩數勝過一齊。你介意講入到邊間學校嗎?對梁 ...
我朋友反而20分(宗教分)入宣基!
將循好似收爆,應該20分入唔到,除非有兄姊就讀!

魅力公主 醒目開學勳章

joanray 發表於 12-6-6 19:55

我女好不幸地成為果3X%既一份子

我排位係馮晴,將循,聖安德肋 .. 不過派咗去西貢崇真
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

wing 發表於 12-6-6 23:39
估計你的號碼不是太前,頭2間大熱浪唔到,到輪第三志願時,聖安德肋比人地排第一,二入晒,崇真放第幾?有聽過崇真有劍英讀,好小學校有提供。
有冇叩門呀?

引用:Quote:wing+發表於+12-6-6+23:39+我女好不

估計你的號碼不是太前,頭2間大熱浪唔到,到輪第三志願時,聖安德肋比人地排第一,二入晒,崇真放第幾?有 ...
崇小的確有cambridge english的

魅力公主 醒目開學勳章

joanray 發表於 12-6-6 23:48
估計你的號碼不是太前,頭2間大熱浪唔到,到輪第三志願時,聖安德肋比人地排第一,二入晒,崇真放第幾?有 ...

我係咪排錯位呢  我上網睇參考時  話第4開始填D唔太喜歡既  後小小先再填番大熱果D  結果第4一開始唔要果間就中咗LA   我覺得係自己害咗亞女囉

我交咗7間叩門, 都未有一間有電話INTERVIEW
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

skwawa 發表於 12-6-6 21:17
還有,朋友20分宣基入不到,呀囡同學20分入到將循,其實我覺得彩數勝過一齊。你介意講入到邊間學校嗎?對梁 ...
你指梁小是那間?梁潔華:因為冇諗住入,冇乜research,有朋友親戚讀緊就功課好深,上網睇有人話好淺,好小,我想大家的standard不同。
梁省德?:屬收唔足人,要入就必收,之前幾年差一點剎校!

引用:Quote:skwawa+發表於+12-6-6+21:17+還有,

你指梁小是那間?梁潔華:因為冇諗住入,冇乜research,有朋友親戚讀緊就功課好深,上網睇有人話好淺,好小 ...
我是說梁潔華!做父母真艱難,好怕同小朋友選擇錯誤害了他們

原帖由 wing 於 12-06-06 發表
今日有家長同我說,崇小今年也收爆了

wing  派位果張紙寫有4X個位,網頁寫開一班,所以爆都唔出奇  發表於 12-6-7 00:10

引用:Quote:原帖由+joanray+於+12-06-06+發表你

原帖由 skwawa 於 12-06-07 發表
我是說梁潔華!做父母真艱難,好怕同小朋友選擇錯誤害了他們
我已經失眠兩個月

引用:Quote:原帖由+skwawa+於+12-06-07+發表我是

原帖由 B媽-Blue 於 12-06-07 發表
我已經失眠兩個月
我也為了派唔到1st choice同老公冷戰了2、3日

wing 發表於 12-6-6 23:53
我係咪排錯位呢  我上網睇參考時  話第4開始填D唔太喜歡既  後小小先再填番大熱果D  結果第4一開始唔要果 ...
唔好話自己害左個女,最衰係個派位機制!有乜理由世襲必收,用隨機號碼排先後,仲有有乜理由比班雙非霸晒我地港童學位(借位發洩一下)其實你選崇真係第四,應該係"你可以接受"的選擇,或者你諗如果唔係咁排,可能派到十幾志願呢。
呢個遊戲一定有人歡喜有人怨,一切係運氣!

‹ 上一主題|下一主題